DACIAN CIOLOS: COMPANIILE de STAT au fost lasate in DERIVA

Companiile la care statul este actionar au fost lasate in deriva, fara o viziune, subliniind ca in acest caz trebuie definite foarte bine obiectivele, a declarat joi premierul DACIAN CIOLOS, dupa o intalnire cu ministrul economiei, vicepremierul COSTIN BORC, potrivit Agerpres.

DACIAN CIOLOS a mai spus ca i-a cerut vicepremierului COSTIN BORC sa vina “cu ambitii clar definite” de aplicare a ordonantei privind guvernarea corporativa la aceste companii cu capital de stat. CIOLOS a mai spus ca in Adunarile Generale ale Actionarilor si Consiliile de Administratie ale acestor companii statul trebuie sa aiba o reprezentare profesionista, nu doar sa fie desemnati “niste oameni ca sa aiba in plus la salariu”.

CITESTE SI: GUVERNUL ROMANIEI INTENTIONEAZA SA SOLICITE SPRIJINUL BANCII EUROPENE DE INVESTITII

“Din pacate, aceste companii au fost lasate in deriva, fara o viziune bine stabilita asupra a ceea ce se poate pune in valoare din aceasta resursa nationala. S-a inceput un proces de privatizare sau de deschidere a capitalului unora din aceste companii spre privat, dar partea de participatiune a statului a ramas in deriva, fara sa se defineasca obiective clare, ce se vrea de la aceste companii si cum se pot integra in dezvoltarea economica a Romaniei”, a precizat premierul.

Potrivit acestuia, rolul Ministerului Economiei este de a da o linie directoare si de a mobiliza mecanismele care sunt la dispozitia statului pentru a stimula dezvoltarea economica si a integra companiile care sunt inca de stat si care, in cea mai mare parte, gestioneaza resurse importante.

“Am discutat, in consecinta, si despre guvernanta corporativa. Un alt obiectiv important al nostru este sa aducem acest mod de management la companiile statului si i-am cerut domnului vicepremier sa vina cu niste ambitii clar definite la cate companii sa aplicam Ordonanta 109 – speram noi sa fie amendata cu cateva clarificari in Parlament – si asa cum e ea este important ca in aceste companii de stat sa avem nu numai viziune, ci si managementul competent si atunci sa trecem la managementul profesionist. Statul sa-si defineasca foarte bine obiectivele, inclusiv prin reprezentantii in AGA si CA. Sa avem chiar si din partea reprezentantilor statului o reprezentare profesionista si nu doar sa punem acolo niste oameni ca sa aiba in plus la salariu, pentru ca lucreaza pe salarii mici la stat, din pacate aceasta a fost abordarea pana acum”, a afirmat DACIAN CIOLOS.

Sursa foto: ziarul financiar