DACIAN CIOLOS la “Ora prim-ministrului”. Declaratiile premierului despre ALEGERILE LOCALE si VOTUL prin CORESPONDENTA. UPDATE

Premierul DACIAN CIOLOS urmeaza sa participe luni, la CAMERA DEPUTATILOR, la Ora prim-ministrului, iar tema dezbaterii va fi “Legislatia electorala romaneasca trebuie sa asigure o mai buna reprezentativitate a cetatenilor”, informeaza Agerpres.

UPDATE 16.45: PREMIERUL Romaniei, DACIAN CIOLOS, a participat, luni, la CAMERA DEPUTATILOR, la ora premierului, in care a fost programata dezbaterea privind legislatia electorala.

DACIAN CIOLOS a declarat ca „din discutia cu partidele nu a reiesit o pozitie ferma cu privire la ALEGERILE LOCALE in doua tururi”, subliniind faptul ca „cei care vor sa modifice legea trebuie sa isi asume aceasta dezbatere si sa o conduca, nu sa culpabilizeze Guvernul”.

„Decizia privind ALEGERILE LOCALE a fost luata de Parlament acum un an, decizie care a inclus mai multe aspect privind alegerile. Subiectul a fost repus in discutie dupa ce in noiembrie o parte din societate a cerut revenirea la doua tururi, element ce ar putea contribui la reinnoirea clasei politice. Atunci, partidele nu au dat semne ca doresc redeschiderea discutiei.

Consideram ca aici in Parlament e locul dezbaterilor si deciziilor pentru modificarea legislatiei privind alegerile. Am organizat consultarea cu partidele pentru a vedea daca exista majoritate. Pentru ca in cele din urma, fie ca e vorba de ordonanta de urgenta sau asumarea raspunderii Guvernului, ambele instrumente aduc Guvernul in fata Parlamentului. Guvernul, oricum singur, nu poate sa intervina si sa modifice definitiv o legislatie fara acordul Parlamentului.

Din discutia cu partidele nu a reiesit o pozitie ferma cu privire la alegerile locale in doua tururi. S-au exprimat in schimb pareri diferite la oportunitatea modificarii legislatiei acum, in acest moment. Daca e sau nu oportuna modificarea acum, pentru ca o majoritate din partidele cu care am discutat n-am avut impresia ca au exprimat opinii ferme contrare.

Partidul, sau partidele care isi doresc asta trebuie sa isi si asume aceasta dezbatere si sa o conduca, nu culpabilizand Guvernul”, a declarat ferm DACIAN CIOLOS.

DACIAN CIOLOS a vorbit si despre VOTUL prin CORESPONDENTA.

„In ceea ce priveste votul prin corespondenta, Guvernul e preocupat de organizarea votului in diaspora pentru ca sunt introduse numeroase noutati. AEP capata responsabilitati semnificativ marite si mi se pare important sa subliniez acest lucru, pentru ca responsabilitatea e impartita intre Guvern si AEP. Preocuparea noastra vizeaza si elementele de noutate aduse votului in strainatate. (…)

In incheiere, Guvernul e in masura sa puna la dispozitia Parlamentului un plan de masuri mai detaliat privind votul prin corespondenta pentru a putea urmari toate etapele pe care ne propunem sa le implementam. Responsabilitatile sunt impartite intre Guvern si AEP, care pentru prima oara are responsabilitati consistente si o discutie a Parlamemtului cu AEP ar putea fi utila in completarea interventiei pe care am avut-o eu astazi”, a subliniat premierul DACIAN CIOLOS.

STIRE INITIALA

Grupul deputatilor PNL a solicitat, la inceputul saptamanii trecute, ca luni sa se organizeze o dezbatere politica cu tema “Legislatia electorala romaneasca trebuie sa asigure o mai buna reprezentativitate a cetatenilor”, cu prezenta prim-ministrului, in temeiul articolului 206 din Regulamentul Camerei Deputatilor, care face referire la Ora premierului. Solicitarea liberalilor a fost aprobata miercuri in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor.

Potrivit solicitarii semnate de liderul deputatilor liberali, Eugen Nicolaescu, dezbaterea vizeaza subiecte precum alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, dar si pregatirea alegerilor parlamentare si garantarea accesului cetatenilor din diaspora la votul prin corespondenta.

Sursa foto: realitatea