DACIAN CIOLOS: Toti PRODUCATORII ROMANI afectati de embargoul rus pot beneficia de AJUTOR din partea UE

Toti PRODUCATORII ROMANI afectati de restrictiile impuse de Rusia vor fi eligibili pentru a beneficia de sprijin, chiar daca nu fac parte din asociatii, a declarat comisarul european pentru Agricultura, DACIAN CIOLOS.

In contextul masurilor de sprijinire a producatorilor europeni anuntate luni de CE, Ciolos a declarat a ajutorul de 125 de milioane de euro va fi acordat producatorilor in functie de nevoi, in functie de cantitatile de legume si fructe retrase de pe piata. Comisarul european a precizat ca toti producatorii afectati de decizia Moscovei sunt eligibili pentru a primi ajutor, chiar daca nu fac parte din organizatii de profil, un aspect important pentru Romania, unde gradul de organizare al producatorilor este limitat, potrivit Mediafax.

Citeste si: PRODUCATORII de FRUCTE si LEGUME perisabile primesc 125 de milioane de euro de la UE

Totodata, DACIAN CIOLOS a subliniat ca, din datele aflate la dispozitia CE, Romania va fi afectata, in mod direct, mai putin decat alte state europene de embargoul rus, dar a recunoscut ca pot aparea si efecte indirecte ca urmare a faptului ca in Romania ar putea ajunge un numar mai mare de produse europene care in mod normal erau exportate pe piata rusa.

Citeste si: PRODUCATORII romani de legume si fructe cer MASURI COMPENSATORII in urma INTERDICTIILOR impuse de Rusia

“In cazul Romaniei, din datele pe care le avem la Comisia Europeana, procentul este mult mai mic, ceea ce inseamna ca Romania va fi afectata direct mult mai putin in comparatie cu alte state membre. In medie, in 2011-2013, Romania a exportat catre Federatia Rusa produse agricole si agroalimentare in valoare de 34 de milioane de euro, dintr-un total al exporturilor extracomunitare de aproape un miliard si jumatate de euro pe an. Aceasta inseamna ca numai 2,3 la suta din exporturile agroalimentare romanesti au avut ca destinatie piata ruseasca. Pentru Romania, impactul economic direct al restrictiilor impuse de Rusia este limitat. Sigur, dincolo de acest impact direct, ar mai putea exista efecte indirecte – dat fiind faptul ca vorbim despre o piata comuna europeana, mai multe produse decat de obicei ajunse pe pietele din Romania ar putea afecta vanzarile producatorilor romani. Dar, tocmai de aceea, am avut in vedere aplicarea acestor masuri de sprijin pe piata pentru toate statele membre, nu doar pentru cele care exporta direct pe piata Rusiei”, a spus Ciolos.