CIOLOS: NU exista o majoritate clara pentru revenirea la alegerea primarilor IN DOUA TURURI. UPDATE

Premierul DACIAN CIOLOS va avea luni intalniri succesive cu liderii partidelor parlamentare pentru a discuta pe tema modificarii legii ALEGERILOR LOCALE, au precizat surse oficiale pentru Agerpres.

UPDATE 18.25 Premierul DACIAN CIOLOS a declarat, luni, ca, in urma discutiilor cu partidele, a rezultat nu exista in acest moment o majoritate parlamentara foarte clara care sa sustina revenirea la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin.

Premierul a precizat ca solutia este in Parlament si guvernul este gata sa isi dea sprijinul, daca exista o vointa reala pentru modificarea legii alegerilor locale.

“Am constatat astazi ca majoritatile sunt foarte volatile in Parlament.(…)Nu exista o majoritate clara pentru revenirea la doua tururi. Nu este cazul ca Guvernul sa transeze pe acest subiect”, a declarat Ciolos.

El a mai spus ca Guvernul nu trebuie sa se transforme in “instrumentul” niciunui partid, nici al celor care vor modificarea legii, nici al celor care se opun.

“Nu pot decat sa constat ca, cu toata vointa guvernului de a ajuta, decizia ramane tot la Parlament”, a insistat Ciolos. El a mai spus ca inca exista discutii intre unele partide privind pozitionarea lor fata de modificarea legii electorale in conditiile in care exista doua proiecte de lege in Parlament.

UPDATE 15.35 Purtatoarea de cuvant a UNPR, deputata LUMINITA ADAM, a anuntat explicit, luni, in cadrul emisiunii “Casa Poporului”, la Realitatea TV, ca UNPR sustine ALEGEREA PRIMARILOR IN DOUA TURURI. Concret, daca premierul Dacian Cioloș va trimite in Parlament un proiect de lege privind modificarea legislatiei electorale, atunci UNPR va sustine alaturi de PNL acest proiect de lege.

“UNPR asculta vocea poporului”, a transmis Luminita Adam. 

UPDATE 15.20 Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei sustine alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin, se arata intr-un comunicat transmis luni de UNPR, dupa ce reprezentantii formatiunii au participat la consultari cu premierul Dacian Ciolos pe tema modificarii legislatiei electorale.

“UNPR sustine alegerile intr-un singur tur de scrutin deoarece acestea sunt prevazute de o lege organica. Aceasta a parcurs toate etapele, a fost dezbatuta, votata in plenul Parlamentului si promulgata de presedintele Romaniei. UNPR ramane fidel principiilor pe care le-a afirmat intotdeauna, seriozitate, stabilitate si consecventa si ca atare respinge propunerea de modificare a legislatiei privind alegerea primarilor”, se arata in comunicat.

O delegatie a UNPR condusa de presedintele partidului, Gabriel Oprea, a participat, luni, la consultarile cu premierul Dacian Ciolos pe tema modificarii legislatiei electorale in sensul alegerii primarilor in doua tururi de scrutin. Alaturi de presedintele formatiunii, la discutii au fost prezenti secretarul general Neculai Ontanu si vicepresedintele Valeriu Steriu.

“UNPR asculta vocea poporului”, a transmis Luminita Adam. 

UPDATE 14.25 Presedintele MP, TRAIAN BASESCU, a declarat luni, dupa intalnirea cu premierul DACIAN CIOLOS, ca sunt doua variante pentru modificarea legislatiei electorale, respectiv asumarea raspunderii Guvernului sau initiativa legislativa din partea PNL, adaugand ca parlamentarii Miscarii Populare vor semna acest ultim demers.

“Am considerat ca sunt doua variante: asumarea raspunderii de catre Guvern, dar este un act profund de vointa a Guvernului, fiind mult mai democratica decat OUG (…). Asumarea raspunderii nu are vicii de genul OUG. Noi am sugerat, daca se adopta aceasta varianta, atunci reforma electorala trebuie dusa pana la capat: alegerea primarilor in doua tururi, presedintii de CJ in doua tururi si Parlament cu 300 de parlamentari”, a spus Basescu.

El a aratat ca cea de-a doua varianta este ca PNL, care a propus alegerea primarilor in doua tururi, sa promoveze aceasta initiativa in Parlament, anuntand ca Miscarea Populara o va semna.

UPDATE 12.55: Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat ca liberalii sustin alegerea primarilor in doua tururi pentru ca asta ar da “o legitimitate sporita primarilor”.

Intrebat daca premierul Ciolos a spus ca renunta la OUG si la asumarea raspunderii, asa cum afirmase anterior liderul PSD, Ludovic Orban a raspuns iritat: “Eu astept o pozitie oficiala din partea dl Ciolos si nu am obiceiul ca dl Dragnea sa relatez spuse ale dl. Ciolos”.

“Daca are ceva de comunicat public, sunt convins ca va comunica cu dvs”, a adaugat Orban, referindu-se la premier. Vicepresedintele PNL a mai spus ca PSD “e ultimul partid care poate sa reclame faptul ca guvernul emite OUG”, pentru ca “PSD e partidul care in august de 2014 a modificat legea alegerilor prezidentiale prin OUG”.

El a subliniat ca PNL crede ca exista trei posibilitati pentru revenirea la alegerea primarilor in doua tururi: “Fie prin OUG, fie prin angajarea raspunderii, ceea ce presupune retragerea proiectului initiat de noi (…), fie prin adoptarea legii in procedura de urgenta in Parlament, pe care nu o exclud”.

“Atat noi, cat si presedintele ALDE sustinem alegerea in doua tururi. Dar depinde foarte mult de traseistii dl.Oprea, iar pozitia lor e dictata de pozitia PSD, daca ii va lua sau nu la ‘remorca’ (…) Boicotul alegerilor este o cacealma. PSD face aceste declaratii disperate (…) Asteptam in urma consultarilor sa se exprime o pozitie din partea premierului”, a subliniat Ludovic Orban.

UPDATE 12.45: Premierul Dacian Ciolos se intalneste luni, la ora 16:00, cu presedintele Iohannis, la Palatul Cotroceni, informeaza guvernul intr-un comunicat de presa.

UPDATE 12.40: PNL a remis un comunicat de presa in care subliniaza faptul ca i-a transmis premierului Dacian Ciolos ca alegerea primarilor intr-un tur afecteaza exercitiul democratic.

“PNL a sustinut, in cadrul consultarilor de astazi cu premierul Dacian Ciolos, necesitatea modificarii legislatiei electorale pentru alegerea primarilor in doua tururi de scrutin. (…) Membrii delegatiei au insistat asupra faptului ca mentinerea unui singur tur de scrutin la alegerea primarilor ar fi in detrimentul legitimitatii si reprezentativitatii viitorilor alesi, iar exercitiul democratic ar avea de suferit”, se arata intr-un comunicat de presa al PNL.

UPDATE 12.12: Liderii PSD si ALDE au iesit de la consultari, iar Liviu Dragnea a declarat ca PSD “nu respinge ideea alegerilor locale in doua tururi, dimpotriva, chiar sustine aceasta idee”, dar nu este de acord “in niciun caz cu doua luni inainte de alegeri, sa se schimbe sistemul electoral”.

“Nu am discutat despre boicot (al PSD, n.red.), ca asta nu se discuta. Prim-ministrul a dorit aceste consultari pentru a vedea daca exista o majoritate pentru aceasta intiativa. Premierul are alte optiuni, ne-a spus ca exclude si OUG sau angajarea raspunderii si ca se mai gandeste la alte optiuni dupa ce termina consultarile”, a declarat Liviu Dragnea. La randul sau, Calin Popescu Tariceanu a declarat ca ALDE nu sustine modificarea legii electorale.

“Nu este firesc, este chiar ridicol din partea unui partid sa ceara schimbarea regulilor cand vede ca actualul sistem nu-l avantajeaza. I-am spus premierului ca nu suntem de acord cu modificarea legislatiei. Poate un Parlament nou, proaspat, sa abordeze la inceput de mandat aceste chestiuni”, a declarat co-presedintele ALDE.

UPDATE 12.00: Monica Macovei ii cere premierului Ciolos sa isi asume raspunderea in Parlament pentru un pachet de legi care sa vizeze revenirea la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, eliminarea sau scaderea pragului electoral si modificarea legii votului prin corespondenta.

“Prim-ministrul Ciolos se consulta cu partidele parlamentare pentru revenirea la alegeri in 2 tururi de scrutin, dar stim deja ca PSD, UNPR si ALDE ii vor spune ca nu sunt de acord. Guvernul Ciolos a fost investit de Parlament, insa trebuie sa satisfaca cerintele oamenilor si ale democratiei. Si atunci, sa isi asume raspunderea in Parlament si sa o faca pe toate cele 4 puncte, nu doar pentru alegeri locale in doua tururi de scrutin”, a declarat liderul M10, informeaza Mediafax.

UPDATE 11.25: Au sosit la intalnirea cu premierul Ciolos liderii PSD si ALDE, in frunte cu Liviu Dragnea, Marian Neacsu si Calin Popescu Tariceanu, informeaza B1TV. Dupa incheierea discutiilor, este asteptata delegatia UDMR.

Surse citate de postul B1TV au declarat ca PNL a propus ca guvernul Ciolos sa isi angajeze raspunderea in parlament cu privire la modificarea legii electorale, dar nu s-a stabilit nimic in aceasta privinta, pana la finalizarea negocierilor.

UPDATE 11.00: A iesit de la discutii delegatia UNPR, din care au facut parte, Gabriel Oprea, Valeriu Steriu si Neculai Ontanu, informeaza Realitatea TV.

Conform sursei citate, discutiile cu liberalii s-au prelungit, iar PSD inca nu a venit pana la aceasta ora la intalnire, urmand ca social-democratii sa se prezinte impreuna cu reprezentantii ALDE, desi au fost invitati la ore separate.

UPDATE 10.00: Intalnirea cu delegatia PNL este pe final, urmeaza discutiile cu delegatiile PSD, ALDE, UDMR si UNPR, informeaza postul Realitatea TV.

UPDATE 09.45: La discutii a fost chemata si o delegatie a Partidului Social Romanesc, condus de senatorul Mircea Geoana. Intalnirea cu premierul Ciolos este programata pentru ora 13:45, informeaza Agerpres.

UPDATE 09.30: Primele discutii au loc cu delegatia PNL, din care fac parte copresedintele Vasile Blaga, secretarul general al partidului, Ilie Bolojan, si prim-vicepresedintii liberali Ludovic Orban, Adriana Saftoiu si Gheorghe Flutur. Prim-vicepresedintele liberalilor Adriana Saftoiu a precizat ca intalnirea dintre premierul Dacian Ciolos si PNL va avea loc in jurul orei 9:45, la Vila Lac, informeaza Agerpres.

Discutiile vor avea loc incepand de luni dimineata, la Vila Lac. De asemenea, au mai spus sursele citate, premierul DACIAN CIOLOS va avea in cursul dupa amiezii de luni intalnirea saptamanala de lucru cu presedintele KLAUS IOHANNIS.

Sursa foto: realitatea