Dalai Lama nu va participa la funeraliile liderului sud-african Nelson Mandela

Dalai Lama, caruia i-a fost refuzata de doua ori viza pentru Africa de Sud in ultimii ani, nu va participa la funeraliile lui Nelson Mandela, amandoi laureati ai premiului Nobel pentru pace, a declarat purtatorul sau de cuvant duminica, transmite AFP.

“Nu exista planuri de a merge acolo”, a declarat pentru AFP Tenzin Takhla de la Dharamsala (nordul Indiei), unde locuieste liderul spiritual tibetan aflat in exil, fara a da explicatii. Dalai Lama nu a primit in 2009 viza pentru participarea sa la o conferinta de pace la Johannesburg.

Liderul spiritual tibetan a fost invitat de Nelson Mandela si FW De Klerk, ambii fosti presedinti sud-africani si de arhiepiscopul african si laureat al premiului Nobel pentru Pace Desmond Tutu, pentru a vorbi in cadrul unei conferinte organizata de liga nationala de fotbal pe tema pacii, armoniei si rolului fotbalului in lume.

Cea de-a doua viza i-a fost refuzata in octombrie 2011 pentru aniversarea varstei de 80 de ani a lui Desmond Tutu, al erou al luptei anti-apartheid, in orasul Cap.

Guvernul presedintelui Jacob Zuma a fost ulterior acuzat de catre presa sud-africana si opozitie ca a cedat presiunilor Chinei, partener diplomatic si economic important, care a depus eforturi pentru ca Africa de Sud sa intre in grupul “BRICS” al puterilor emergente, alaturi de Brazilia, Rusia si India.

China incearca sa limiteze deplasarile liderului spiritual tibetan, avertizand guvernele straine fata de consecintele asupra relatiilor bilaterale ale unor astfel de intalniri.

Sursa foto: cinemagia.ro