DAN MIHALACHE: Trebuie sa mentinem echilibrul unei abordari unitare in materie de politica externa

Seful Cancelariei Prezidentiale, DAN MIHALACHE, sustine ca in materie de politica externa trebuie mentinut echilibrul unei abordari unitare, aratand ca astfel Romania poate fi un “pivot de stabilitate” la Marea Neagra, informeaza Agerpres.

“Trebuie sa mentinem echilibrul unei abordari unitare in materie de politica externa si cred ceea ce a insemnat consensul din ultimii 20 de ani in randul orientarilor majore de politica externa a Romaniei, ca este vorba de Parteneriatul Strategic cu SUA, apartenenta la NATO si apartenenta la UE, a fost un bun castigat pana la urma. (…) Romania poate sa fie un pivot la Marea Neagra, un pivot de stabilitate si un stat care proiecteaza stabilitate si securitate in regiune, asa ca eu cred ca este nevoie de foarte multa intelepciune si de a nu strica din motive politicianiste, de campanie electorala interna lucruri care au functionat in sistemul politic din Romania, indiferent cine a fost la putere”, a declarat MIHALACHE la dezbaterea “Romania — Pivotul Euroatlantic al regiunii”.

El a aratat ca exista tentatii din partea unor politicieni, analisti politici si comentatori sa afirme ca politica externa este slaba si lipsita de imaginatie.

“Nu cred ca trebuie sa ne autoflagelam si sa ne explicam intre noi fara sa ne intrebe nimeni cat de slaba si lipsita de imaginatie este politica externa a Romaniei (…). Pana la urma, riscam sa parem noi insine mai, iertati-mi cuvantul neacademic, prosti decat suntem. Daca ne uitam la ultimul an (…), nu cred neaparat ca Romania nu a facut mutarile cele mai bune si cele mai inspirate si nu a castigat, inclusiv in randul partenerilor transatlantici si europeni, ideea, imaginea unei tari pe care se poate conta”, a afirmat consilierul prezidential.

MIHALACHE a spus ca pozitia tarii noastre de pune in discutie mecanismul nerealist al cotelor de refugiati a fost una corecta.

“Cred ca aceasta criza a refugiatilor va amplifica si alte multe intrebari legate de functionarea Uniunii Europene si de abia asupra acestor intrebari, care vor fi complicate si cu bataie pe termen lung, va trebui sa fim pregatiti sa dam raspunsuri si uneori sa facem optiuni majore”, a adaugat consilierul prezidential.

In ceea ce priveste politica externa de anul trecut, MIHALACHE a evidentiat ca Romania a reusit sa mentina atentia pe flancul estic al NATO, sa dezvolte o relatie “functionala si de solidaritate” cu Ucraina, sa reconstruiasca o relatie functionala cu Polonia, sa faca un summit NATO al sefilor de stat si de guvern din Europa Centrala si de Est la Bucuresti si sa mentina atentia partenerilor asupra Marii Negre.

“Eu cred ca este o fereastra de oportunitate si ca o Romanie inteligenta si care nu derapeaza poate sa-si proiecteze forta in Uniunea Europeana, in NATO si in zona. Sa nu stricam acele avantaje comparative care astazi, intr-un fel sau altul, ne individualizeaza, respectiv o crestere economica consistenta, un sistem politic stabil fara forte excentrice (…), un consens la nivelul clasei politice privind marile orientari de politica externa (…), consens care exista si la nivelul populatiei”, a mai afirmat consilierul prezidential.

Pe de alta parte, Calin Ungur, consilier de stat la Cancelaria premierului Dacian Ciolos, a sustinut ca tara noastra este prea putin prezentata in plan extern.

“Mi se pare ca Romania este mult prea putin prezentata in dezbaterile publice europene, transatlantice, la Washington vizavi de ceea ce ne ingrijoreaza. Unu — este sa spui cu voce tare care sunt ingrijorarile tale si doi — trebuie sa oferi si un mod de actiune. (…) Cred ca este important nu numai sa spunem ce ne doare, avem o analiza foarte pertinenta vizavi de valoarea strategica a Marii Negre, este corecta si partenerii nostri o recunosc, avem o analiza vizavi de resursele de securitate (…), dar ne trebuie si fapte”, a aratat Ungur.

El considera ca este cazul ca Romania sa fie mai hotarata in cadrul NATO.

“Stim exact ce vrem de la summitul NATO de la Varsovia, stim in ce masura putem sa avansam parteneriatele strategice, dar, din punctul meu de vedere, nu este suficient. Este doar o componenta care ne asigura o pozitionare pe o anumita dimensiune, astfel incat sa fim cat mai putin surprinsi daca cineva face o miscare. Cred ca trebuie sa adaugam la aceasta componenta o componenta de prosperitate, de dezvoltare economica”, a spus Ungur.

Romania este un pivot in regiune, apreciaza el, insa acest lucru trebuie spus intr-o maniera mai coerenta si mai vizibila.

“Lipseste acel pion central care sa-si asume responsabilitatea solutiilor. Faptul ca fiecare isi face treaba nu este suficient, este important ca procedura sa nu imparta rezultatul. Adica daca a facut conform procedurii un lucru si nu am ajuns la un rezultat, nu putem sa spunem la sfarsitul zilei ca ne-am atins obiectivele. Important este sa putem sa impingem lucrurile mai departe si este important sa putem sa avem capacitatea sa anticipam unde vrem sa fim peste cinci ani”, a declarat consilierul de stat.

Prezent la dezbatere, secretarul de stat in MAE Daniel Ionita a afirmat ca tara noastra trebuie sa aiba o agenda ambitioasa la summitul NATO care va avea loc in aceasta vara la Varsovia.

“La summitul de la Varsovia cred ca Romania va trebui sa vina cu o agenda mai ambitioasa (…) si cu solutii care sa fie valabile nu maine, ci si pentru perioada urmatoare si care sa raspunda nevoii de adaptare pe termen lung a Aliantei”, a opinat Ionita.

El a subliniat ca Romania isi doreste o prezenta NATO “persistenta, robusta” pe teritoriul sau.

Au mai participat la eveniment, printre altii, Dan Dungaciu, directorul Institutului pentru Studii Politice al Academiei Politice, si Sergiu Celac — fost ministru de Externe.

 Sursa foto: realitatea