DAN NICA: NU AM CERUT si NU AM CONDITIONAT primirea de bani sau alte foloase

Vicepresedintele PSD DAN NICA, vizat de cererea DNA privind inceperea urmaririi penale a noua fosti ministri, sustine, intr-un comunicat transmis sambata, ca NU A CERUT si NU A CONDITIONAT primirea de bani sau alte foloase din partea nimanui si ca nu a detinut si nu detine societati offshore.

DAN NICA a transmis sambata un comunicat in care face o serie de precizari in legatura cu informatiile aparute in comunicatul DNA de vineri.

Potrivit fostului ministru al Comunicatiilor, contractul din aprilie 2004 nu a fost incheiat de ministerul pe care l-a condus, iar “singura responsabilitate a fost aceea de a centraliza solicitarile venite din partea institutiilor publice beneficiare si de a le gestiona din punct de vedere tehnic, numeric si nicidecum din punct de vedere al pretului”.

Citeste si: CALIN POPESCU TARICEANU, despre DOSARUL MICROSOFT: Mi se pare SURPRINZATOR ca sunt multi ministri ai Guvernului Boc

“Societati offshore nu am detinut si nu detin nici direct, nici indirect. Nu am cerut si nu am conditionat primirea de bani sau alte foloase din partea nimanui. Nu am avut nicio legatura cu intermediarii acestor contracte, fiind de notorietate adversitatea mea fata de acestia din 2000 si pana in prezent. Nu am crezut si nu cred in necesitatea existentei intermediarilor in relatia cu un monopol”, mentioneaza Nica.

El mai spune ca nu cunoaste detalii referitoare la actul aditional din noiembrie 2004, deoarece a plecat din Guvern in iulie 2004 si nu a mai avut acces la informatii.

“Eu am oprit procesul de inchiriere a acestor licente in 2012 pentru ca am considerat incorecta plata in continuare dupa 9 ani a chiriei pentru produse depasite tehnic; stiu ca destui au fost suparati din cauza acestei decizii”, mentioneaza fostul ministru.

“Regret ca nu am avut posibilitatea de a da informatiile necesare la DNA inainte de aparitia comunicatului acestei institutii, dar sper sa fiu chemat cat mai curand pentru a putea aduce toate clarificarile in vederea aflarii adevarului”, a mai spus el.

DNA cere aviz de la presedinte, Senat, Camera Deputatilor si Parlamentul European pentru inceperea urmaririi penale in cazul a noua fosti ministri care in perioada mandatelor ar fi savarsit infractiuni, in cazul licentelor Microsoft pentru scoli.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Codruta Kovesi, a solicitat procurorului general al Parchetului ICCJ sa ceara Senatului si Camerei Deputatilor aviz pentru urmarirea penala a fostilor ministri Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme si Serban Mihailescu.

De asemenea, Kovesi a solicitat formularea unei cereri la Parlamentul European pentru avizarea urmaririi penale a lui Dan Nica.

Pentru alti cinci fosti ministri vizati in acest dosar, respectiv pentru Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana Ticau, s-au formulat solicitari similare catre presedintele Traian Basescu.

DNA arata ca cererea a fost formulata pentru ca exista suspiciuni in cazul fostilor ministri in dosarul privind licentele Microsoft pentru scoli.

Fostul ministru al comunicatiilor DAN NICA este acuzat ca ar fi primit o parte din suma de 20 milioane de dolari virata de Fujitsu Siemens Computers in contul unor off-shore-uri cu titlu de consultanta aferenta contractului de licente Microsoft cu Guvernul, pentru ca acesta sa fie incheiat in conditiile propuse de Fujitsu.

Citeste si: VICTOR PONTA, despre cererea DNA in privinta celor noua fosti ministri: Justitia sa-si faca DATORIA

El este acuzat de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani, pentru ca ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului „Sistem Educational Informatizat” si respectiv pentru proiectul ce a vizat licentierea Microsoft; ar fi initiat si avizat proiecte de Hotarari de Guvern prin care a urmarit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens Computers si Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora, ar fi stabilit printr-un Memorandum firmele care sa participe la realizarea proiectului atestand in mod nereal ca acestea fac parte dint-un consortiu; ar fi stabilit procente de participare la proiect in favoarea anumitor firme; ar fi acceptat cesiunea contractului de catre SIVECO, desi invocase necesitatea achizitiei de la aceeasi sursa; ar fi inlesnit firmei SIVECO si colaboratorilor sai incheierea contractului in conditiile lipsei de competitie, incheind contractul in conditii oneroase pentru ministerul pe care il conducea, faptele sale avand drept consecinta prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achizitiei de servicii si produse la preturi peste valoarea de piata: licente cu circa 30 – 40% mai scumpe, calculatoare si produse software la preturi cu pana la 50% mai mari decat cele pentru aceleasi produse sau produse similare de pe piata.

Sursa foto: realitatea.net