Dan Pascariu, in atentia ANI pentru conflict de interese. De ce refuza fostul sef de la Tarom sa-si declare averea

Dan Pascariu, fost presedinte al Consiliului de Administratie (CA) al Tarom, a intrat in vizorul ANI pentru conflict de interese, deoarece a detinut simultan atat functia de presedintele CA al companiei aeriene nationale, cat si cea de presedinte al Consiliului de Supraveghere al Unicredit Tiriac Bank, parte a Tiriac Holdings care detine si Tiriac Air, potrivit unor surse Mondo News. 

In plus, averea lui Dan Pascariu i-a facut curiosi pe cei de la ANI, care au intrat la banuieli in momentul in care ex-presedintele CA al Tarom a refuzat in repetate randuri sa-si depuna declaratiile de avere si de interese, asa cum prevede legea. Cand i s-au cerut documentele, a refuzat sa le prezinte, invocand clauza confidentialitate.

“Nu am depus-o (declaratia de avere – n.r.) pentru ca am clauze de confidentialitate cu alte companii cu care sunt asociat si nu pot sa incalc acele clauze. Probabil mai sunt si altii in aceeasi situatie. Mai bine platesc amenda ANI decat sa nu respect clauza, noi nu suntem functionari publici”, spunea recent ex-presedintele Tarom, citat de Hot News.

Dupa ce l-au amendat, inspectorii ANI au demarat o serie de verificari pentru a afla cum isi justifica averea pe care o detine. Oricum, dupa functiile detinute dupa anii ’90 in conducerile si, dupa caz, in actionariatul Alpha Bank, Bancorex (pe care dealtfel ar fi adus-o la sapa de lemn prin creditele acordate unor personaje precum Adriean Videanu sau Vitali Ustroi, fost ofiter al fortelor speciale sovietice) sau CA-IB Financial Advisers SA, verificarile in cazul Pascariu se anunta cu un final cel putin interesant.

Cum a lucrat Pascariu compania aeriana a statului

Bancherul Dan Pascariu este cel care a pasat contractul prin care presedintele Romaniei se folosea de avionul Tarom pentru zborurile internationale, catre Tiriac Air. Pascariu a anuntat ca Tarom nu va mai pune la dispozitia presedintelui Traian Basescu avionul VIP, iar ulterior Administratia Prezidentiala a parafat un contract nou cu firma Tiriac Air.

Rezilierea contractului pentru inchirierea aeronavei Airbus A310 a fost anuntata chiar de Basescu. “Nu voi mai utiliza aeronava Tarom pusa la dispozitie”, a spus seful statului, punand in aplicare planul lui Pascariu, care a lucrat pe la spate compania nationala de transport aerian fara procese de constiinta, pasand practic contractul cu Presedintia unui concurent al Tarom. 

Dan Pascariu si Gilda Lazar au un conac de toata frumusetea la Snagov 

Surse Mondo News sustin ca Dan Pascariu detine la Snagov un adevarat conac impreuna cu iubita sa, Gilda Lazar, fost purtator de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) in perioada lui Adrian Severin. In prezent, Gilda Lazar este femeie de afaceri si corporate affairs director la producatorul de tigarete JT international.

Pascariu a incalcat statutul si mandatul

Dan Pascariu, ex-presedintele Consiliului de Administratie al Tarom, a fost revocat din functie, impreuna cu toti ceilalti membri CA. Ministerul Transporturilor, care detine 97% din actiunile Tarom, le-a reprosat celor revocati ca au incalcat statutul companiei si mandatul cu care au fost investiti atunci cand au redus mandatul managerului general, Christian Heinzmann, de la patru ani la un an.

“Revocarea tututor membrilor CA s-a facut deoarece au incalcat statutul si mandatul cand au decis reducerea mandatului directorului executiv de la 4 ani la un an (…) Se considera ca afirmatiile din presa membrilor CA au adus grave prejudicii imaginii companiei”, a declarat Teodora Trandafir, purtator de cuvant al Ministerului Transporturilor.

Ea a mai spus ca Transporturile nu au o pozitie pro sau contra asupra mandatului lui Heinzmann si ca se va face o evaluare de catre noul CA, obiectivul fiind ca Tarom sa intre in parametri normali.

Din consiliul de administratie al Tarom faceau parte bancherul Dan Pascariu (presedintele consiliului), fostul astronaut Dumitru Prunariu, Valentin Macec, fost consilier al lui Ovidiu Silaghi, fostul ministru al transporturilor, Ciprian Ladunca, director financiar si vicepresedinte al Metlife Alico Romania, omul de afaceri Marius Ghenea, proprietarul magazinelor online PC Fun si PC Garage.

In urma cu cateva zile Nicolae Demetriade, director executiv al Tarom si membru in CA, a demisionat. VEZI AICI CE PLANURI AVEA NICOLAE DEMETRIADE CU TAROM

Din noul Consiliu de Administratie face parte Dante Stein – consilier al primului ministru si fiul fostului proprietar al companiei AutoItalia, Manuel Donescu -secretar de stat in Ministerul Trasporturilor, Florin Luca – consultant strategie bancara, Bogdan Speteanu – director general BCR Leasing si Razvan Filipescu – presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism.

Foto: enational.ro