Dan Radu Rusanu, retinut de DNA. Procurorii cer arestarea preventiva

Dan Radu Rusanu a fot retinut de DNA, marti, pentru o perioada de 24 de ore si cel mai probabil miercuri va fi propus pentru arestare preventiva pentru 30 de zile.

Se pare ca Dan Radu Rusanu a vorbit cu angajatii, zilele trecute, si le-a cerut sa semneze o hartie prin care se angajeaza sa nu dea declaratii procurorilor DNA care il privesc fara sa-l instiinteze. Rusanu va fi dus in arestul Politiei Capitalei.

Procurorii DNA precizeaza, intr-un comunicat remis Mondo News, ca au dispus extinderea urmaririi penale cu privire infractiunile de favorizare a infractorului si influentare a declaratiilor fata de Dan Radu Rusanu, in prezent presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

“Din ordonanta de extindere a urmaririi penale a rezultat ca exista date si indicii rezonabile, conform carora, pentru perpetuarea situatiei de favorizare a S.C. CARPATICA ASIG S.A. si urmarind impunerea in cadrul consiliului A.S.F. a anumitor persoane, dar si intarirea propriei puteri decizionale, Rusanu Radu Dan a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonante de urgenta de catre Guvernul Romaniei, care sa dea caracter normativ si obligatoriu intereselor sale personale si de grup”, se arata in document.

Citeste si: Fostul ministru al Finantelor a intrat in vizorul DNA

DNA mai arata ca, potrivit probelor administrate pana in prezent, a rezultat ca suspectul Rusanu Radu Dan a intocmit, in fapt, proiectul ordonantei de urgenta pentru modificarea si completarea O.U.G. nr. 93/2013, privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, precum si pentru modificarea Legii nr. 136/1995, privind asigurarile si reasigurarile in Romania si a avizat, in calitate de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat in sedinta de guvern din 16.10.2013 si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei in 18.10.2013.

Pentru atingerea intereselor personale, Rusanu Radu Dan, in complicitate cu initiatorul de drept al proiectului de lege, s-a prevalat de angajamentele legislative si institutionale pe care Autoritatea de Supraveghere Financiara si le-a asumat cu Fondul Monetar International si cu reprezentantii Comisiei Europene, pentru introducerea unor modificari in proiectul de ordonanta de urgenta, care au constat in interpretarea subiectiva si partinitoare privind cerintele legate de calificarile profesionale minime pe care trebuiau sa le aiba membrii Consiliului A.S.F. Astfel, cunoscand faptul ca Tudor Daniel George, la acea data vicepresedintele sectorului de supraveghere a asigurarilor, nu isi echivalase studiile efectuate in afara tarii, a impus si a obtinut modificarea legislatiei, in sensul introducerii, ca si conditie, pentru a ocupa functia de membru al Consiliului A.S.F., experienta profesionala in domeniul financiar a institutiilor de credit si/sau a institutiilor financiare nebancare de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor.

O alta prevedere a carei reglementare a obtinut-o in cadrul sedintei de guvern din 16.10.2013, a constituit-o concentrarea, sub autoritatea exclusiva a presedintelui A.S.F., a deciziei de declansare sau nu a unor controale la societatile de asigurari, inopinate, ingradind astfel atributiile vicepresedintilor sectoarelor supravegheate, care se presupune ca aveau competentele sa decida oportunitatea instituirii unor astfel de controale.

In acest mod, Rusanu Radu Dan a urmarit si a obtinut, foloase necuvenite, prin incalcarea normelor de drept, aducand vatamari, atat institutiei Autoritatii de Supraveghere Financiara, care, ca organism administrativ autonom de specialitate, trebuie sa functioneze, guvernat de principiul transparentei institutionale, cat si lui Tudor Daniel George. 

Lui Dan Radu Rusanu i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si noile acuzatii,in conformitate cu prevederile art. 311 Cod procedura penala.

La data de 25 februarie 2014, Dan Radu Rusanu a fost retinut pentru 24 de ore, acesta urmand a fi prezentat la aceeasi data, la Tribunalul Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

DNA mai precizeaza ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.