Dan SOVA, acuzat de trei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu in dosarul Turceni

Dan Sova, fost ministru al Transporturilor si actual senator PSD, a mers, miercuri dimineata, la sediul DNA, acolo unde a fost chemat sa dea explicatii in dosarul Rovinari-Turceni, in care este suspectat de atribuire ilegala de contracte prin intermediul firmei de avocatura “Sova si asociatii”.

Dan Sova este acuzat de comiterea a trei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu. Sova a primit in urma a trei contracte suma de 3,5 milioane de lei, potrivit DNA.

Sova a declarat initial la iesirea de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) ca nu stie daca este urmarit penal. Mai apoi, intrebat de jurnalisti cum este posibil sa nu stie daca este sau nu urmarit penal, tinand cont de faptul ca este avocat, Dan Sova a recunoscut ca are calitatea de suspect.

“Este vorba despre un dosar, despre trei contracte de la Rovinari si Turceni. S-au cerut niste lamuriri, niste documente, le vom aduce. Procurorii vor sa afle imprejurarile in care s-au incheiat aceste contracte, tinand cont ca exista un contract cadru. Onorariul firmei pentru aceste contracte a fost proportional – 1,2% onorariu de succes pe baza a ceea ce firma a obtinut efectiv. Nu stiu daca sunt urmarit penal, nu-mi dau seama. Am calitatea de suspect in dosar”, a declarat Dan Sova.

El a confirmat ca s-a inceput urmarirea penala pe numele sau. Intrebat daca acest dosar a fost motivul demisiei sale din functia de ministru al Transporturilor, Sova a spus ca procurorii au inceput urmarirea penala dupa ce el a renuntat la scaunul de ministru.

“Nu are nicio legatura (demisia sa din functia de ministru al Transporturilor – n.red.). Nici nu stiam la acea data. Urmarirea penala am inteles ca a inceput in 31 iulie, eu mi-am dat demisia din functia de ministru al Transporturilor in 24 iunie”, a mai spus Sova.

Dan Sova a tinut sa precizeze ca Victor Ponta nu are nicio legatura cu aceste contracte, afirmand ca la premier nu a ajuns niciun ban.

“Nu are nicio implicare Victor Ponta, nu s-a pus problema despre acest lucru. Nu are cum sa fie vizat, nu este nicio legatura intre dansul si aceste contracte. La domnul Ponta nu a ajuns niciun ban”, a afirmat Dan Sova.

Totodata, Sova spus ca nu a dat nicio declaratie miercuri in fata anchetatorilor, deoarece trebuie mai intai sa vada dosarul, moment in care va afla si numele persoanei care a facut sesizarea in acest caz.

“Nu am avut inca acces la dosar, nu am dat declaratii. Trebuie sa studiem dosarul. Nu imi este teama de nimic”, a mai afirmat Dan Sova.

Sova a mai declarat ca nu va demisiona din functia de purtator de cuvant al lui Victor Ponta in campania electorala.  

UPDATE ora 10.57: Dan Sova a iesit de la audierile DNA. El a precizat ca este urmarit in calitate de suspect in dosarul Turceni pentru complicitate la buz in serviciu. El a mentionat, la iesirea din sediul DNA, ca nu intentioneaza sa-si dea demisia din functia de purtator de cuvant al PSD. “Sunt suspect in dosar. Contractul s-a derulat transparent”, a spus Sova.

La intrarea in sediul DNA, Dan Sova a spus ca va face declaratii dupa ce va sta de vorba cu procurorii. “Sa vad si eu ce-i acolo. Nu mi-e teama de nimic”, a spus Dan Sova.

Lui Dan Sova urmeaza a i se aduce la cunostinta inceperea urmaririi penale pentru complicitate la abuz in serviciu in cazul atribuirii unor contracte de consultanta cu fosta sa firma de avocatura.

Dan Sova poate fi cercetat in calitate de martor sau de inculpat.

Citeste si: DAN SOVA: Basescu BLOCHEAZA activitatea GUVERNULUI prin refuzul lui Manda si Biro

Potrivit televiziunilor de stiri, ar fi vorba despre un dosar privind contracte mai vechi de consultanta juridica intre cabinetul de avocatura al lui Sova si cele doua complexe energetice.  

In luna ianuarie, un raport al Inspectiei Judiciare arata ca premierul Victor Ponta, fost partener senior in firma lui Dan Sova, este cercetat intr-un dosar al DNA pentru incheierea unor contracte ilegale cu SC Complexul Energetic Turceni in perioada 2007-2011.

De asemenea, mai arata raportul Inspectiei Judiciare, exista un dosar asemanator in cazul Complexului Energetic Rovinari.

Foto: Income Magazine