DAN SOVA este URMARIT PENAL in dosarul lui VIOREL HREBENCIUC. UPDATE

Senatorul DAN SOVA, chestor al Senatului si purtatorul de cuvant al partidului Social Democrat (PSD), este AUDIAT luni de procurori la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in dosarul in care este URMARIT PENAL pentru TRAFIC de INFLUENTA deputatul PSD VIOREL HREBENCIUC.

UPDATE 14.40: DNA: DAN SOVA este URMARIT PENAL  pentru TRAFIC de INFLUENTA in dosarul in care VIOREL HREBENCIUC este, la radul sau, URMARIT PENAL tot pentru TRAFIC DE INFLUENTA. Potrivit referatului procurorilor anticoruptie,  SOVA i-ar fi promis lui HREBENCIUC ca va interveni pe langa ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, iar deputatul i-ar promis in schimb postul de presedinte al PSD.

“In completarea comunicatului nr. 1478 din 20 octombrie 2014, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele: 
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus efectuarea urmaririi penale fata de: 
DAN SOVA, vicepresedinte al unui partid, senator in Parlamentul Romaniei, sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de influenta. 
In ordonanta de efectuare a urmaririi penale se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

La data de 17.10.2014 Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al unui partid din Camera Deputatilor, membru al Comitetului Executiv National al acelui partid si vicepresedinte al Camerei Deputatilor, si-ar fi folosit influenta fata de suspectul Dan Sova, membru al aceluiasi partid politic, in scopul de a-l determina sa initieze o propunere legislativa privind amnistia si gratierea unor pedepse.
Astfel, pe parcursul unei intalniri, cei doi au discutat in detaliu despre acuzatiile aduse lui Viorel Hrebenciuc in legatura cu reconstituirea unor suprafete de fond forestier, despre conditiile de incriminare a acestor fapte si despre riscul de a fi condamnat (dosar mediatizat prin intermediul comunicatelor nr. 1474/VIII/3 din 17 octombrie si nr. 1436, 1450 si 1454 din 15 si 16 octombrie 2014).
Pentru a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului (care fusese condamnat nedefinitiv in prima instanta pentru luare de mita, la pedeapsa inchisorii) si pentru a evita ca o eventuala condamnare a lui Viorel Hrebenciuc sa fie pusa in executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut colegului sau de partid Dan Sova sa il asigure ca va fi adoptata o lege de amnistie si gratiere, solicitare pe care colegul sau de partid a acceptat-o.

In acelasi context, suspectul Dan Sova a acceptat promisiunea suspectului Viorel Hrebenciuc ca il va sprijini sa obtina functia de presedinte al partidului din care cei doi fac parte, in dauna altor doi posibili contracandidati, pentru a-l determina pe ministrul Justitiei sa initieze un proiect de lege avand ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 (respectiv „fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”). Avand in vedere ca Viorel Hrebenciuc este suspect in doua dosare penale sub aspectul savarsirii unor infractiuni prevazute de art. 13 din Legea nr. 78/2000 (vezi comunicat nr. 1246/VIII/3 din 4 septembrie 2014 si comunicat nr 1450/VIII/3 din 15 octombrie 2014), proiectul l-ar fi vizat in mod nemijlocit, impiedicand tragerea sa la raspundere penala.

Intrucat abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 ar fi fost un demers controversat, cei doi au concluzionat ca acesta nu poate fi realizat printr-o propunere legislativa a unui parlamentar, ci printr-un proiect de lege initiat de Ministerul Justitiei.

In acest context, suspectul Dan Sova a promis ca, in schimbul ajutorului acordat pentru a deveni presedintele partidului, il va determina pe ministrul Justitiei sa initieze un asemenea proiect, avand in vedere ca el personal nu poate deveni ministru al Justitiei din cauza dosarului penal in care are calitatea de suspect (vezicomunicat 1194 din 13 august 2014).

In schimb, Hrebenciuc Viorel i-a promis lui Dan Sova ca va convinge mai multi membri au partidului, aflati in sfera sa de influenta, sa il sustina. 

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane. Raportat la actele procedurale efectuate in prezenta cauza, precizam ca, atunci cand imprejurarile vor permite, vom fi in masura sa oferim detalii suplimentare.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

UPDATE 14.05: DAN SOVA  a fost destul de retinut in declaratii la iesirea din sediul DNA, purtatorul de cuvand limitandu-se sa declare ca nu poate da multe detalii. “Am fost chemat pentru a mi se prezenta documentele. Nu pot sa va dau prea multe detalii despre caz”, a declarat Sova jurnalistilor prezenti la sediul DNA.

Potrivit unor surse judiciare citate de postul B1 Tv, Dan Sova este membrul PSD caruia Viorel Hrebenciuc i-ar fi promis sa il sprijine in lupta pentru obtinerea postului de presedinte al PSD.

DAN SOVA  a ajuns la sediul DNA la scurt timp dupa ora 13.00, insa a refuzat sa stea de vorba cu jurnalistii prezenti. Conform procurorilor DNA, deputatul Viorel Hrebenciuc a incercat sa isi convinga un coleg sa initieze o propunere legislativa privind amnistia si gratierea unor pedepse.

“La data de 17.10.2014, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al unui partid din Camera Deputatilor, membru al Comitetului Executiv National al partidului respectiv si vicepresedinte al Camerei Deputatilor, si-a folosit influenta fata de un membru al aceluiasi partid politic, in scopul de a-l determina sa initieze o propunere legislativa privind amnistia si gratierea unor pedepse.

Astfel, pe parcursul unei intalniri, cei doi au discutat in detaliu despre acuzatiile aduse lui Viorel Hrebenciuc in legatura cu reconstituirea unor suprafete de fond forestier, despre conditiile de incriminare a acestor fapte si despre riscul de a fi condamnat (dosar mediatizat prin intermediul comunicatelor nr 1474/VIII/3 din 17 octombrie si nr. 1436, 1450 si 1454 din 15 si 16 octombrie 2014).

Pentru a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului (care fusese condamnat nedefinitiv in prima instanta pentru luare de mita, la pedeapsa inchisorii) si pentru a evita ca o eventuala condamnare a lui Viorel Hrebenciuc sa fie pusa in executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut colegului sau de partid sa il asigure ca va fi adoptata o lege de amnistie si gratiere, solicitare pe care colegul sau de partid a acceptat-o.

In acelasi context, colegul sau de partid a acceptat promisiunea lui Viorel Hrebenciuc ca il va sprijini sa obtina functia de presedinte al partidului din care cei doi fac parte, in dauna altor doi posibili contracandidati, pentru a-l determina pe ministrul Justitiei sa initieze un proiect de lege avand ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 (respectiv „fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”), se arata in comunicatul procurorilor anticoruptie legat de dosarul in care Viorel Hrebenciuc este URMARIT PENAL pentru TRAFIC de INFLUENTA.

Stire in curs de actualizare.

Sursa foto: realitatea.net