Dan Sova: Codurile penale nu pot fi modificate prin OUG. Basescu nu poate da indicatii Guvernului

Ministrul delegat pentru Marile Proiecte, Dan Sova, a declarat, aflat in judetul Calarasi, ca cele doua Coduri nu pot fi modificate prin ordonanta de urgenta, deoarece nu se pot da ordonante de urgenta in domeniul juridic care afecteaza sau pot afecta drepturile si libertatile individuale ale omului.

Dan Sova a explicat ca noul Cod Penal Ceea introduce o prevedere europeana, respectiv aceea ca atunci cand se solicita interceptarea, trebuie prezentate probe sau date rezonabile din care sa rezulte ca este necesara aplicarea acestei metode si a subliniat ca ascultarile interfereaza cu trei drepturi fundamentale ale omului reglementate de Constitutie. 

“Ceea ce introduce nou Codul penal — si este o prevedere absolut europeana si normala — este ca atunci cand ceri ascultarea sa prezinti probe sau date rezonabile — spune Codul—, din care sa rezulte ca este necesara si aplicarea acestei metode. Vreau sa nu uitam niciun moment ca ascultarile interfereaza cu trei drepturi fundamentale ale omului reglementate in Constitutie la 26 si 28 (articole — n. r.) — ma refer la viata familiala intima si privata si la secretul corespondentei. Deci, nici n-am putea da o ordonanta de urgenta, cum spune domnul Basescu. Sa-i spuna constitutionalistii si domniei sale ca nu se pot da ordonante de urgenta in domeniul juridic care afecteaza sau pot afecta drepturile si libertatile individuale ale omului. Deci, astea sunt povesti”, a spus Sova.

Citeste si: Basescu a cerut Guvernului o OUG pe Codul de procedura penala. Ponta: Nu am primit o astfel de solicitare

Totodata, ministrul Sova a atras atentia ca, inca din 2009, judecatorii constitutionali au stabilit ca nu se pot face ascultari decat in timpul urmaririi penale si a tinut sa sublinieze ca actualul Cod penal este unul modern si european.

“Pot sa va spun ca acest Cod penal este nu numai un cod modern si european, dar, de cand a fost adoptat, din 2009 si pana astazi, au fost opt rapoarte MCV. in niciun raport MCV nu s-a ridicat o astfel de problema. Mai mult decat atat, daca noi am adopta ceea ce ne spune domnul Basescu acolo, am adopta o norma neconstitutionala. Exista decizia 962/2009 — am inteles ca dansul nu are penalisti la Cotroceni, dar inteleg ca are constitutionalisti. Cam slabuti. Daca pun dansii mana si citesc decizia 962/2009, or sa afle ca judecatorii constitutionali au stabilit, inca din 2009, ca nu se pot face ascultari decat in timpul urmaririi penale. Nu se pot face inainte de urmarirea penala, deci este o discutie…”, a spus ministrul.

Dan Sova a explicat ca, in privinta coruptiei, toate condamnarile se fac pe baza de documente, nu pe ascultari.

“Toate condamnarile sunt pe documente, iar aici discutam despre coruptie, pentru ca nu se pune problema la ce a spus domnul Basescu cu traficul de persoane, cu traficul de stupefiante, pentru ca acolo urmarirea penala se declanseaza in rem, adica pe fapta, si atunci ii pot asculta pe toti fara sa-i anunte inainte. Atunci cand este vorba despre coruptie, trebuie sa semnezi contracte, sa semnezi documente, sa dai facturi, sa circule bani, ca nu poti sa condamni pe cineva doar pe ce vorbeste la telefon, trebuie sa fim seriosi!”, a adaugat seful Marilor Proiecte.

In opinia ministrului Sova, aspectele ridicate de CSM referitor la aplicarea codurilor tin de organizare, de personal, de modul de functionare.

“Am vazut ca domnul Basescu este preocupat doar de ascultari si m-am tot gandit bine si am spus ca mai bine domnul Basescu face o lista cu cei cativa pe care vrea sa ne asculte si, decat sa modifice un cod modern, european, care trebuie sa se aplice unei tari intregi, eu zic ca este mai bine sa faca o lista, ne dam acceptul sa ne asculte pe noi fara mandat, fara nimic si e totul rezolvat, ca sa incheiem discutiile”, a spus sova.

De asemenea, el a tinut sa remarce ca, pe principiul separatiei puterilor in stat, presedintele Traian Basescu nu poate da indicatii Guvernului.

“Pe principiul separatiei puterilor in stat, domnul Basescu nu poate da indicatii Guvernului, ca nu e Guvernul condus de Boc. Este Guvernul USL-ului asta. Deci, dansul nu poate da niciun fel de indicatii. (…) Repet: cel mai important este ca domnul Basescu nu poate da indicatii Guvernului. A dat indicatii guvernului Boc si ati vazut ce a iesit”, a mai spus ministrul Dan sova.