DAN SOVA: OUG care modifica Legea educatiei aduce foarte multe LUCRURI BUNE pentru PROFESORI

Ordonanta de urgenta privind instituirea unor masuri in domeniul educatiei, cercetarii stiintifice si pentru modificarea unor acte normative aduce foarte multe LUCRURI BUNE pentru PROFESORI si pentru beneficiarii sistemului de invatamant, afirma purtatorul de cuvant al PSD, DAN SOVA, intr-un comunicat transmis sambata presei.

Potrivit lui Sova, actul normativ este un rezultat al dialogului social si vine sa corecteze o lege “adoptata pe genunchi, in spatele usilor inchise, fara legatura cu realitatea din sistemul educational si din societatea romaneasca”.

“Ea ofera un sprijin elevilor care nu trec examenul de Bacalaureat, vizand astfel atingerea de catre Romania a obiectivelor Strategiei Europa 2020, ofera recunoastere cadrelor didactice cu o vechime in invatamant de peste 25 de ani, cu gradul didactic I, sustine invatamantul profesional, tinteste reducerea abandonului scolar si intareste autonomia universitara. Actul normativ propune o abordare sistemica de modernizare si dezvoltare graduala a sistemului de educatie”, afirma Dan Sova.

In opinia purtatorului de cuvant al PSD, “atat Traian Basescu, cat si aliatii lui din PDL continua un discurs care face rau educatiei — acela ca trebuie sa ii abandonam total pe cei care nu trec un examen!”.

Citeste si: LEGEA EDUCATIEI: Basescu cere Avocatului Poporului sa sesizeze CCR pe Legea Educatiei

“Ei au facut asta, dar noi nu o vom face niciodata!”, afirma DAN SOVA.

El declara ca una dintre promisiunile pe care a facut-o PSD atunci cand a preluat guvernarea a fost aceea de a face din acest domeniu o prioritate.

“Aceasta inseamna cresterea treptata a finantarii si asa s-a ajuns la reintregirea salariilor taiate, la cresterea salariilor pentru profesorii debutanti, la achizitionarea de microbuze scolare, la majorarea burselor pentru olimpici sau la investitii in lucrari de modernizare a scolilor. In acelasi timp, scoaterea educatiei din zona gri in care a fost aruncata de guvernarea PDL a presupus si masuri de reparare a unor greseli majore facute in trecut, greseli care isi au sursa in Legea educatiei nationale”, subliniaza Sova.

Potrivit purtatorului de cuvant al PSD, OUG nr. 49/2014 este expresia unei viziuni despre educatie bazata pe principiile echitatii, solidaritatii si responsabilitatii.

Citeste si: MODIFICARI LA LEGEA EDUCATIEI: Se introduce a treia sesiune de BACALAUREAT. Noutati la norma didactica si doctorat

“Este vorba despre o abordare total diferita fata de cea a regimului Basescu, care a promovat constant ideea ca cei slabi, ce saraci, cei aflati in dificultate, cei care nu trec un examen nu merita nicio sansa in viata. Conform acestei viziuni a popularilor din Romania, cei mai slabi trebuie marginalizati, eventual eliminati din societate. Traian Basescu si acolitii sai sunt cei care au taiat salariile profesorilor, au inchis multe scoli, i-au trimis pe dascali sa munceasca in afara tarii si au decredibilizat un intreg sector. Tot ei sunt acum cei care, cu ipocrizie, contesta masurile reparatorii pe care profesorii, elevii, studentii si parintii si le doresc”, se mai arata in comunicatul purtatorului de cuvant al PSD.