DAN SOVA: Solicit BEC sa HOTARASCA CLAR daca se pot infiinta NOI SECTII DE VOTARE in strainatate

Senatorul PSD DAN SOVA solicita printr-un comunicat de presa Biroului Electoral Central (BEC) sa stabileasca printr-o HOTARARE CLARA, si nu printr-un comunicat de presa, daca se pot sau nu infiinta NOI SECTII DE VOTARE in diaspora.

“In acest moment, conform legii, cel de-al doilea tur de scrutin se desfasoara in aceleasi sectii de votare si circumscriptii electorale existente la primul tur al alegerilor. Ministerul Afacerilor Externe nu a facut decat sa respecte litera legii. Mai mult, MAE a depus toate eforturile necesare pentru buna desfasurare a procesului de vot care va avea loc in data de 16 noiembrie. In acest context, este necesar ca Biroul Electoral Central sa vina cu o pozitie ferma, pentru a se putea lua masuri suplimentare”, afirma Sova.

Citeste si: LIVIU DRAGNEA: MAE va lua TOATE MASURILE legale pentru votul diasporei

De asemenea, si deputatii PSD ANA BIRCHALL si CLAUDIU MANDA au transmis, duminica, comunicate de presa in care solicita BEC sa clarifice, printr-o hotarare, situatia privind sectiile de vot din strainatate. “BEC trebuie sa-si asume o decizie clara in legatura cu sectiile de vot din strainatate. Confuziile generate de BEC trebuie sa inceteze. Ministerul Afacerilor Externe face orice este posibil, in limitele legii, pentru a fluidiza votul pentru romanii din strainatate, marind numarul cabinelor de vot, suplimentand personalul aferent sectiilor de votare, dar ceea ce nu poate face este sa incalce legea. La Art. 54, alineatul 1, Legea 370/ 2004 specifica foarte clar: «Al doilea tur de scrutin are loc in aceleasi sectii de votare si circumscriptii electorale, sub conducerea operatiunilor electorale de catre aceleasi birouri electorale si pe baza acelorasi liste de alegatori de la primul tur»”, a afirmat ANA BIRCHALL.

Potrivit deputatului PSD, din punct de vedere juridic, un comunicat din partea BEC nu echivaleaza cu o hotarare, ea adaugand si ca in niciuna din hotararile sale BEC nu a spus ca se pot infiinta noi sectii de votare.

Citeste si: CATALIN PREDOIU: VICTOR PONTA si TITUS CORLATEAN fac un COMPLOT pentru turul doi

BEC a anuntat sambata ca MAE are competenta exclusiva sa organizeze si sa numeroteze sectiile de votare din strainatate.

“Biroul Electoral Central subliniaza faptul ca, in conformitate cu dispozitiile art. 12 din Legea nr. 370/2014, nu are atributii legale cu privire la organizarea si numerotarea sectiilor de votare din strainatate, acestea fiind in competenta exclusiva a Ministerului Afacerilor Externe”, se arata intr-un comunicat al BEC transmis sambata.

MAE a anuntat, tot sambata, printr-un comunicat, “ca se afla intr-un proces intern de evaluare consolidata pentru indeplinirea atributiilor ce ii revin in baza Legii 370/2004 si a hotararilor, deciziilor, adreselor si comunicatelor emise de BEC”.