DAN SOVA: SUSPENDAREA lui TRAIAN BASESCU este atributia Parlamentului

Purtatorul de cuvant al PSD, DAN SOVA, a fost intrebat, marti, daca PSD ia in calcul demararea procedurii de suspendare din functie a presedintelui TRAIAN BASESCU, el raspunzand ca Parlamentul este institutia care are aceasta atributie, si nu formatiunea social-democrata.

”E atributa Parlamentului asta, nu a PSD. In Parlament se discuta asta”, a spus Sova.

Citeste si: GHEORGHE FALCA: VICTOR PONTA a intrat in politica dupa ce a fost ELIMINAT din servicii pentru integrarea in NATO

El a aratat ca si presedintele Senatului, CALIN POPESCU TARICEANU, poate astepta un raspuns pe aceasta tema tot de la Parlament.

”CALIN POPESCU TARICEANU numai de la Parlament poate astepta (raspuns – n.r.), nu de la PSD”, a spus Sova.

DAN SOVA a mai declarat ca afirmatiile presedintelui TRAIAN BASESCU conform carora premierul VICTOR PONTA ar fi fost ofiter acoperit al Serviciului de Informatii Externe (SIE) sunt mincinoase, de campanie, de “cancan”.

Potrivit acestuia, TRAIAN BASESCU nu a avut niciun fel de proba in sprijinul afirmatiilor sale.

“Domnul TRAIAN BASESCU s-a dus la televizor si s-a apucat ca de obicei sa minta, adica s-a trezit vorbind. Faptul ca domnia sa minte este evident si din urmatoarea constructie pe care dansul a facut-o, spunand: «Nu am niciun document de la servicii», dupa care vine si face observatii serviciilor ca nu i-au pus la dispozitie documente. (…) Poate ca fostul sef al SIE ar trebuie sa si sesizeze organele de urmarire penala nu doar sa ne spuna intr-o conferinta de presa sa s-a incercat comiterea unei infractiuni si ca s-a incercat evident o presiune institutionala ilegala asupra domniei sale”, a sustinut Sova, adaugand ca si premierul VICTOR PONTA a dezmintit afirmatiile presedintelui “cu subiect si predicat”.

Purtatorul de cuvant al PSD a argumentat ca VICTOR PONTA, de cand a terminat facultatea — din 1995 — si pana in prezent, a ocupat functii care nu pot fi cumulate cu calitatea de ofiter acoperit al unui serviciu de informatii.

Citeste si: LIVIU DRAGNEA: TRAIAN BASESCU este un SECURIST BATRAN disperat si suparat

“Din 1991, legile reglementeaza in Romania imposibilitatea de a fi ofiter acoperit daca esti magistrat, membru al Parlamentului sau membru al Guvernului. Sunt trei calitati cu privire la care intotdeauna a existat aceasta incompatibilitate. Din 1995 si pana astazi premierul VICTOR PONTA a fost (…) membru al Parlamentului si membru al Guvernului. De cand a terminat scoala si pana astazi, domnia sa s-a aflat intr-o functie din care nu putea sa fie si ofiter acoperit. Domnul TRAIAN BASESCU ne spune ca a fost ofiter acoperit in imaginatia domniei sale, intre 1997 si 2001, adica intr-o perioada in care Victor Ponta a fost pe rand magistrat la sectorul 1 si magistrat la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. In mod direct practic, domnul TRAIAN BASESCU, acuza de comiterea unei infractiuni conducerea SIE din acea perioada, pentru ca imposibilitatea de a avea un ofiter acoperit era o chestiune ilegala si pentru cel care ar fi fost, dar si pentru serviciul la care ar fi lucrat”, a detaliat DAN SOVA.

Referindu-se la afirmatia presedintelui referitoare la ascensiunea lui VICTOR PONTA de la Parchetul Sectorului 1 la cel de la Inalta Curte, DAN SOVA a rugat presa sa faca o adresa la Ministerul Justitiei sau la CSM in legatura cu promovarile prin delegare din 1998.

“A fost vorba de promovarea unei categorii intregi de magistrati, si nu a lui VICTOR PONTA personal. Mai mult decat atat, atunci cand a fost ales pentru a fi sef al Corpului de Control al premierului Nastase, argumentul principal a fost faptul ca era singurul procuror din Romania care avea o specializare in operatiuni anti-mafia si venea de la o sectie de criminalitate economico-financiara. Deci, totul are legatura cu pregatirea profesionala si in niciun caz cu vreun regim special pe care l-ar fi avut VICTOR PONTA in calitatea sa de magistrat. Deci, sincer, mi se pare foarte greu sa calific ceea ce a facut TRAIAN BASESCU aseara ca fiind o dezvaluire. Este o simpla minciuna, este un delir personal al unui om care nu cred ca ar trece nici cel mai simplu examen psihiatric la care ar fi supus”, a mai declarat DAN SOVA.

In opinia sa, “astfel de povesti cu ofiteri acoperiti ale lui TRAIAN BASESCU” nu ajuta in politica externa a Romaniei, respectiv pentru integrarea tarii noastre in spatiul Schengen.

DAN SOVA i-a transmis lui MIHAI RAZVAN UNGUREANU, fost sef al SIE, sa raspunda daca TRAIAN BASESCU i-a cerut vreo lista cu ofiteri acoperiti si daca i-a pus-o la dispozitie.