DAN VOICULESCU a ajuns la Penitenciarul Rahova – UPDATE

UPDATE 21.28: Condamnatii care au primit pedepse cu executare in dosarul privatizarii ICA vor sta in urmatoarele 21 de zile in perioada de carantina, pe durata careia le vor fi studiate comportamentul si personalitatea, iar apoi se va stabili regimul de incarcerare.

Potrivit HG 1896/2006, imediat dupa ce au ajuns la penitenciar, persoanele private de libertate sunt repartizate in sectia pentru carantina si observare, scrie Mediafax. Acestea vor fi cazate separat in camere, in raport de sex, vârsta, stare de sanatate, situatie juridica, natura infractiunii, precum si de alte cerinte legale, de ordine interioara sau de siguranta.

Conform articolului 77 al acestei hotarâri de guvern, in perioada de carantina si observare se studiaza comportamentul si personalitatea persoanelor private de libertate, se efectueaza examene medicale, activitati de educatie sanitara, examene psihologice, se evalueaza necesitatile educationale, mediul socio-cultural de provenienta, scopul final fiind acela al “formularii diagnosticului si prognozei criminologice, precum si gradul de adaptabilitate la privarea de libertate”.

“Serviciul de educatie si interventie psihosociala intocmeste si urmareste punerea in aplicare, pentru fiecare persoana privata de libertate nou-primita, planul de evaluare si interventie educativa si terapeutica, prin care se precizeaza activitatile si programele in care aceasta urmeaza a fi inclusa pe perioada detinerii, document care se completeaza si se modifica ori de cate ori este necesar”, se arata in textul de lege mentionat.

In acelasi act normativ se precizeaza ca la nivelul fiecarei camere pentru carantina sunt disponibile mape documentare care cuprind, intre altele, regulile de comportament igienico-sanitar.

Imediat dupa terminarea perioadei de carantina, va fi stabilit regimul de executare a pedepsei.

UPDATE 20.14:  Cinci dintre condamnatii din dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), Sorin Pantis, Jean Catalin Sandu, Corneliu Popa, Flavius Adrian Pop si Vlad Nicolae Savulescu, au fost dusi la Penitenciarul Rahova, unde, dupa indeplinirea formalitatilor, vor fi incarcerati.

Si Gheorghe Mencinicopschi a fost scos din sediul IPJ Ilfov si dus spre Penitenciarul Rahova.

UPDATE ora 19.33: Dan Voiculescu a fost transportat de la IPJ Ilfov la Penitenciarul Rahova, unde va ramane cel mai probabil cel putin 21 de zile, apoi fie va fi transferat la Jilava, fie va ramane sa-si ispaseasca pedeapsa la Rahova.

UPDATE 18.45: Dan Voiculescu a fost scos incatusat din sediul IPJ Ilfov si a fost urcat intr-o masina cu care va fi dus la Penitenciarul Rahova. Dupa ce va ajunge la Penitenciarul Rahova, Voiculescu va fi dus la vizita medicala, iar ulterior ii vor fi intocmite documentele de incarcerare.

UPDATE 18.10: Cei patru condamnati care s-au predat la Politia Capitalei vor fi dusi la Penitenciarul Rahova.

UPDATE 18.02: Mandatele de arestare au ajuns la sediul IPJ Ilfov. Astfel, politistii pot sa intocmeasca documentatia necesara incarcerarii lui Dan Voiculescu si Gheorghe Muncinicopschi. Dupa intocmirea documentatiei, cei doi voi fi dusi la Penitenciarul Rahova, unde vor sta in carantina 21 zile, ulterior urmand sa se decida regimul de detentie al acestora.

UPDATE 17.38: Alti trei condamnati in dosarul ICA s-au predat la Politia Capitalei, in urma sentintei date vineri de Curtea de Apel Bucuresti. Este vorba despre Jean Catalin Sandu, Corneliu Popa si Flavius Adrian Pop.

UPDATE 17.29: Gheorghe Mencinicopschi, condamnat la opt ani de inchisoare in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), s-a predat la Inspectoratul de Politie Judetean Ilfov, unde a declarat, la intrare, ca este nevinovat si ca sentinta reprezinta “o mare nedreptate”.

“Dumnezeu va face dreptate”, a mai spus el. Intrebat daca, dupa sentinta din dosarul ICA, Romania mai poate fi numita, in opinia lui, stat de drept, Mencinicopschi a raspuns: “Nu”.

Gheorghe Mencinicopschi a venit la Politie cu o sacosa si insotit de rude.

UPDATE 17.11: Sorin Pantis s-a predat la Politia Capitalei.

UPDATE: Dan Voiculescu s-a predat la sediul IPJ Ilfov si urmeaza a fi dus la inchisoare. Inainte sa fie dus la Penitenciarul Rahova, se asteapta sa ajunga toate actele. Diferiti sustinatori ai sai au ajuns la IPJ Ilfov, printre care si Mircea Badea.

UPDATE: DAN VOICULESCU a fost condamnat la 10 ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). Voiculescu a primit pedeapsa maxima, sentinta este definitiva. Judecatorii citesc acum incadrarile juridice. Instanta a dispus confiscarea unor terenuri in suprafata de aproximativ 29.000 mp si respectiv 4.450 mp, precum si confiscarea unuia dintre imobilelele din str. Garlei si a imobilului in care se afla redactia Antena 3. De asemenea, suma de 3,5 milioane de dolari a fost confiscata, iar conturile personale ale lui Dan Voiculescu au fost blocate.

Gheorghe Mencinicopschi a primit 8 ani de inchisoare cu executare. Sorin Pantis a primit 7 ani de inchisoare. Gheorghe Sin a primit 4 ani cu suspendare, fiind primul inculpat care nu are o decizie cu executare. Baciu Constantin a primit 4 ani de inchisoare cu suspendare, Gheorghe Marinescu 3 ani cu suspendare, Alexandru Petre a primit tot 3 ani cu suspendare. Flavius Pop a primit 5 ani de inchisoare cu executare.

Voiculescu a primit pedeapsa maxima prevazuta in noul Cod penal, legea mai favorabila in cazul sau. Totodata, lui Voiculescu i se interzic mai multe drepturi, printre care dreptul de a fi ales, timp de cinci ani.

Prin aceasta sentinta, Curtea de Apel i-a dublat lui Voiculescu pedeapsa data de Tribunalul Capitalei la fondul procesului.

Sentinta Curtii de Apel Bucuresti va fi comunicata Tribunalului Capitalei, care va emite mandatul de punere in executare a pedepsei.

Mandatul va fi pus in aplicare de Serviciul Urmariri al Politiei. Astfel, Dan Voiculescu va fi luat de politisti de la domiciliu sau se poate preda la o sectie, urmand sa fie incarcerat.

Gheorghe Mencinicopschi, condamnat la 8 ani de inchisoare

Magistratii de la CAB au majorat astfel pedeapsa de sase ani primita de Mencinicopschi prin decizia din septembrie 2013 a Tribunalului Bucuresti, care a judecat fondul cauzei.

Directorul ICA Gheorghe Mencinicopschi a fost acuzat de complicitate la infractiunea de stabilire a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a institutului, abuz in serviciu contra intereselor publice si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Sorin Pantis, condamnat definitiv la 7 ani de inchisoare

Magistratii de la CAB au majorat astfel pedeapsa de sase ani de inchisoare data de Tribunalul Bucuresti in cazul lui Pantis, in septembrie 2013, la fondul procesului.

Sorin Pantis a fost acuzat de complicitate la stabilirea unei valori diminuate a institutului fata de cea reala si fals in inscrisuri.

Fostul sef al ADS, Corneliu Popa, a fost condamnat la 8 ani de inchisoare.

Sorin Pantis, declaratii: “Este ceva de neinchipuit, eu am aflat in timp ce eram la o adunare AGA. Exista un tribunal european care cu siguranta ne va da dreptate. Eu cred in adevar si adevarul este unul singur. Toate condamnarile sunt nedrepte, nu exista prejudiciu, totul are ca scop distrugerea lui Dan Voiculescu si ANtena 3. Victimele colaterale nu mai conteaza. Ma consider un om cinstit care este condamnat pe nedrept. Am tarie si credinta ca se va face dreptate. Adevarul nu trebuie aflat, este unul singur. Toti cei condamnati au fost condamnati pe nedrept. El trebuie demonstrat de instantele care mai pot demonstra acest lucru. “.

Mencinicopschi, declaratii: “Sunt convins ca adevarul va iesi la iveala. Este o sentinta nedreapta. Sunt impacat cu mine insumi, va spun cu toata onestitatea ca sunt nevinovat, privatizarea s-a facut legal, a fost una dintre privatizarile cele de mai succes, ca dovada Institutul nu numai ca exista, dar este unul performant. Sunt atat de linistit ca exista institutul si ce mi s-a intamplat mie, n-as vrea sa se intample niciunui roman din tara asta. Ce pot sa va spun mai mult. Sunt linistit, voi merge la puscarie, ma bucur ca familia ma intelege, ai mei stiu cine sunt, poate si altii vor sti cine sunt. Cel mai important este ca sunt nevinovat. Nu port niciun fel de ura sa u ranchiuna completului de judecata sau celor care m-au adus intr-un dosar… l-am iertat si pe domnul procuror. Va rog sa ma credeti ca va spun cu toata smerenia, eu i-am iertat pe toti”.

Decizia finala in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA) va fi anuntata, vineri, de Curtea de Apel Bucuresti (CAB), Dan Voiculescu si ceilalti inculpati urmand sa afle atunci daca vor merge sau nu la inchisoare. Completul care a judecat dosarul ICA va anunta verdictul in sedinta publica.

UPDATE ora 14.00: Completul de judecata al Curtii de Apel Bucuresti au intrat in sala de sedinta. Dan Voiculescu asteapta sentinta la Grivco.

Citeste si: Dan Voiculescu – Motanul Felix – afla decizia in dosarul ICA de Ziua Internationala a Pisicilor

UPDATE ora 12.50: Sentinta va fi anuntata la ora 14.00, potrivit unor surse citate de televiziunile de stiri.

UPDATE ora 12.15: Dan Voiculescu se afla la sediul Grivco din Baneasa, alaturi de avocatul sau Gheorghita Mateut.

UPDATE ora 11.00: Dan Voiculescu s-a prezentat, in aceasta dimineata, la sediul IPJ Ilfov, iar la iesire a declarat ca se asteapta sa fie condamnat, motivand ca e mai bine sa puna raul inainte. El a explicat si ce se va intampla cu trustul Intact in cazul in care va fi arestat. Afla aici detalii

Avocatii inculpatilor au depus la instanta concluziiile finale, in scris. La ultimul termen al procesului de marti, Dan Voiculescu a sustinut ca rechizitoriul dosarului ICA este “incorect” si “bazat pe falsuri, nu pe probe” si ca intreaga urmarire penala s-a facut in lipsa sa pentru ca timp de un an si trei luni a fost “vanat” de procurori, fara a fi chemat la DNA.

Gheorghe Mencinicopschi a spus ca nu vrea ca familia sa sa ajunga in strada, Corneliu Popa a rugat instanta sa tina cont ca are o fetita cu probleme de sanatate, iar Sorin Pantis a sustinut ca in dosarul ICA nu exista prejudiciu, in ultimul cuvant dat inculpatilor in dosarul ICA.

Citeste si: Avocatul lui Voiculescu a cerut repunerea dosarului pe rol

Avocatii inculpatilor din dosarul ICA au cerut, marti, in pledoariile finale, achitarea clientilor lor, pe motiv ca acestia sunt nevinovati. in cadrul pledoariilor finale, aparatorii au cerut si ridicarea sechestrului asigurator pus in cazul mai multor inculpati.

La acelasi termen, procurorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a prezentat concluziile finale in dosarul ICA, cerand magistratilor de la CAB sa respinga apelul inculpatilor, cererea de schimbare a incadrarii juridice din spalare de bani in tainuire si contestatia fiicelor lui Voiculescu privind sechestrul asigurator.

Pe de alta parte, si DNA a cerut schimbarea incadrarii juridice a faptelor judecate, din art. 29 lit. c in art. 29 lit. b si c din Legea 656/2002 republicata in 2012 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism.

Articolul mentionat, care se refera la spalarea banilor, prevede ca aceasta infractiune este constituita de “ascunderea sau disimularea adevaratei naturi a provenientei, a situarii, a dispozitiei, a circulatiei sau a proprietatii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscand ca bunurile provin din savarsirea de infractiuni” (litera b), dar si de “dobandirea, detinerea sau folosirea de bunuri, cunoscand ca acestea provin din savarsirea de infractiuni” (litera c).

Mondo News iti recomanda si: Cum arata IUBITA lui Dan Voiculescu! FOTO in articol

In acest context, Gheorghita Mateut a cerut, marti, un nou termen, pentru pregatirea apararii, solicitarea fiind respinsa de instanta. “in 7 iulie, s-a pus in vedere avocatilor sa pregateasca concluziile pe schimbarea incadrarii juridice. Astfel, avocatii au avut timp suficient sa pregateasca apararile. Practic, nu este vorba despre noi infractiuni, ci tot despre spalarea banilor”, a explicat presedintele completului, judecatoarea Camelia Bogdan.

Dupa respingerea cererii de acordare a unui nou termen, Mateut a facut o noua solicitare de recuzare a completului, si aceasta fiind respinsa, ca inadmisibila.

Termenele de luni si marti ale dosarului au fost foarte lungi, dezbaterile durand circa 11 ore in fiecare dintre cele doua zile.

Luni, procurorul a cerut pedepse mai mari pentru toti inculpatii si aplicarea legii mai favorabile in acest caz, si anume a noului Cod penal. in cazul lui Dan Voiculescu, judecat pentru spalare de bani, pedeapsa maxima prevazuta de noua lege penala este de 10 ani de inchisoare.

Tot luni, avocatii inculpatilor au inaintat aproximativ 40 de cereri, majoritatea fiind respinse de instanta. Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghita Mateut, a cerut sa fie audiati seful statului, Traian Basescu, primar general la vremea faptelor incriminate, fostii ministri ai Agriculturii Ilie Sarbu si Dacian Ciolos.

Dosarul privind privatizarea ICA este judecat din 1 iulie de completul format din magistratii Camelia Bogdan si Mihai Alexandru Mihalcea de la CAB, acestia fiind desemnati dupa ce presedintele completului initial, Stan Mustata, a fost arestat pentru trafic de influenta, iar celelalalt membru, Florica Duta, s-a pensionat.

In 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani. Instanta a constatat atunci ca a fost implinit termenul de prescriptie speciala si a dispus incetarea procesului penal pentru cealalta infractiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de catre procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantis, Corneliu Popa, Catalin Sandu Jean, Vlad Savulescu si Flavius Adrian Pop au fost condamnati la sase ani de inchisoare cu executare.

Instanta a mai dispus condamnarea la cate cinci ani de inchisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu si Vica Ene. in cazul lui Marian Gheorghe Domnisoru, instanta a dispus incetarea procesul penal, constatand ca acesta a decedat in cursul procesului penal.

Sentinta a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care va da o decizie definitiva in acest dosar.

Dan Voiculescu si alte 12 persoane au fost trimisi in judecata in acest dosar la inceputul lunii decembrie 2008. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca privatizarea frauduloasa a ICA ar fi fost facuta in folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs in urma acestei privatizari se ridica la peste 60 de milioane de euro.