DAN VOICULESCU mai ramane o VREME in INCHISOARE

DAN VOICULESCU va afla, vineri, daca are sanse sa fie eliberat din inchisoare, pentru ca astazi se intruneste Comisia de liberare a Penitenciarului Rahova, care va decide daca patronul trustului Intact indeplineste conditiile sa iasa de dupa gratii.

UPDATE: Cazul lui DAN VOICULESCU a fost amanat 10 luni de catre comisia din penitenciar, au declarat pentru HotNews.ro surse din Administratia Penitenciarelor. Un expert in drept penal a explicat pentru HotNews.ro ca DAN VOICULESCU nu indeplineste conditiile liberarii conditionate deoarece nu a achitat prejudiciul. Noul Cod Penal prevede la art. 100 alineatul ca liberarea conditionata poate fi dispusa daca “cel condamnat a indeplinit integral obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare, afara de cazul cand dovedeste ca nu a avut nicio posibilitate sa le indeplineasca”. Indiferent de decizia comisiei insa, cea care decide va fi instanta. Astfel, o decizie definitiva nu va putea fi pronuntata mai devreme de 3 – 4 luni.

STIRE INITIALA

Informatia a fost confirmata pentru jurnalistii de la Ziare.com de catre purtatorul de cuvant al Penitenciarului Rahova, Gabriela Livadariu, care a adaugat ca membrii comisiei vor intocmi un raport ce va fi transmis vineri instantei. “Situatia juridica (a lui Dan Voiculescu – n.red.) va fi analizata azi in Comisia de liberare conditionata, iar procesul verbal rezultat in urma activitatii comisiei va fi inaintat Judecatoriei Sectorului 5, odata cu documentatia aferenta, pentru o hotarare a instantei”, ne-a declarat Livadariu.

Reprezentantul penitenciarului a spus ca nu stie la ce ora se va intruni comisia sau cat ar putea dura sedinta, insa cert este faptul ca raportul in cazul lui Dan Voiculescu va ajunge vineri pe masa judecatorilor. “Acest raport va fi intocmit astazi. Se urmaresc acele criterii prevazute in procedura de acordare a liberarii conditionate din Legea 254, la articolul 97, care tin de fractiunea de pedeapsa executata si conduita persoanei condamnate”, a precizat Gabriela Livadariu.

Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat pe Voiculescu la zece ani de inchisoare in data de 8 august 2014 in asa numitul dosar ICA, insa beneficiaza de reducerea pedepsei intrucat are peste 60 de ani. In plus, potrivit legii, beneficiaza de un numar zile considerate executate atat pentru cartile pe care pretinde ca le-a scris in penitenciar, cat si pentru zilele de munca efectuale. Chiar daca intre timp Guvernul a modificat legea astfel incat detinutii scriitori beneficiaza de o reducere de 20 de zile indiferent de numarul de carti scrise, Voiculescu cere sa i se calculeze 30 de zile considerate executate pentru fiecare din cele 11 carti, pe care le-ar fi scris inainte de modificarea legii.

Din pedeapsa de 10 de ani de inchisoare (3654 zile), Voiculescu a executat efectiv pana la data la care ar intra in comisia de liberare conditionata (vineri) 841 de zile. Fondatorul trustului Intact, in varsta de 70 de ani, beneficiaza de prevederile Capitolului V, sectiunea a 6-a, art. 100 din Noul Cod Penal, cu privire la conditiile liberarii conditionate.

Sursa foto: jurnalul