O noua AMANARE in dosarul ICA. Avocatul lui DAN VOICULESCU a cerut schimbarea incadrarii faptelor

Avocatii lui Dan Voiculescu vor ataca la CEDO decizia Curtii Supreme in dosarul Telepatia

Dosarul privatizarii Institutul de Cercetari Alimentare (ICA), in care, luni, au fost audiati inculpatii, timp de proximativa zece ore, a primit un nou termen de judecata, pe 4 august, cand ar urma sa dea declaratii martorii.

Termenul a fost stabilit de completul format din judecatorii Camelia Bogdan si Mihai Alexandru Mihalcea, de la Curtea de Apel Bucuresti.

Luni, instanta a audiat majoritatea inculpatilor, acestia sustinand ca sunt nevinovati.

Astfel, DAN VOICULESCU a aratat ca stie ce invinuiri ii sunt aduse in dosarul ICA, dar nu le recunoaste, sustinand ca procurorul de caz a intimidat martorii, ca s-a stabilit un prejudiciu fals si ca au disparut 40 dintre volumele de material probatoriu.

Fostul director al Institutului de Cercetari Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi, a declarat, la randul sau, ca nu a obtinut niciun avantaj de pe urma privatizarii ICA, precizand ca nu este “omul de casa al lui Voiculescu”.

Audiat, si el, tot in calitate de inculpat, fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis a spus ca daca ICA nu ar fi fost privatizat, atunci acesta ar fi intrat in procedura de insolventa si de faliment, in baza legilor de la acea vreme.

Inainte de audierea inculpatilor, avocatul lui DAN VOICULESCU, Gheorghita Mateut, a cerut ca dosarul ICA sa fie trimis pentru repartizare aleatorie unui alt complet, motivand ca cei doi magistrati din aceasta cauza au fost desemnati in 26 iunie, cand acestia erau inca judecatori la Tribunalul Bucuresti.

Mateut a precizat ca la 26 iunie, Curtea de Apel Bucuresti a decis noii membri ai acestui complet, desi acestia erau atunci judecatori la Tribunalul Bucuresti si au venit la CAB din 1 iulie, cand au si inceput judecarea dosarului ICA. Cererea a fost sustinuta si de ceilalti avocati din dosar, in final fiind respinsa de instanta, care a trecut la audierea inculpatilor.

Tot la termenul de luni, avocatul lui Voiculescu a cerut judecatorilor schimbarea incadrarii faptelor pentru care este judecat clientul sau, din spalare de bani in tainuire, pedeapsa maxima pentru aceasta din urma fiind de cinci ani. Solicitarea va primi un raspuns din partea instantei la urmatorul termen al procesului.

Avocatii lui Dan Voiculescu au cerut schimbarea incadrarii faptei pe baza unui articol din Noul Cod Penal. 

Curtea de Apel Bucuresti a judecat, luni, dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), Dan Voiculescu si celelalte persoane acuzate in aceasta cauza fiind audiati la ora transmiterii acestei stiri, Dan Voiculescu a ajuns la Curtea de Apel Bucuresti cu cinci minute inainte de ora stabilita pentru inceperea sedintei de judecata din dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), dupa ce anterior a fost la Politia Ilfov, unde trebuie sa se prezinte conform obligatiilor stabilite prin masura controlului judiciar, luata in cazul sau in dosarul in care este cercetat pentru santaj.

UPDATE ora 11.45: Avocatul lui Dan Voiculescu contesta din nou completul de judecata. Avocatii lui Voiculescu au cerut ca la dosar sa se depuna modul de desemnare a acestui complet. Problema a mai fost ridicata si la termenul anterior. Gh. Mateut a avut o iesire nervoasa, fiind nemultumit de complet. 

Intrebat de jurnalisti ce se asteapta sa se intample la termenul de luni, Voiculescu a refuzat sa faca declaratii. Voiculescu le-a spus jurnalistilor ca nu va raspunde la intrebarile tendentioase.

Citeste si:  VOICULESCU: Monica Macovei va fi data in judecata pentru DEFAIMAREA ROMANIEI

Dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare este judecat din 1 iulie de un complet format din magistratii Camelia Bogdan si Mihai Alexandru Mihalcea, acestia fiind desemnati dupa ce presedintele completului initial, Stan Mustata, a fost arestat pentru trafic de influenta, iar celelalalt membru, Florica Duta, s-a pensionat.

La termenul din 1 iulie, judecatoarea Camelia Bogdan, presedintele completului, a respins mai multe exceptii, cereri de amanare si de recuzare inaintate de avocati si a extins sechestrul pus pe averea presedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu.

Instanta a stabilit atunci ca la termenul din 7 iulie sa fie audiati inculpatii, iar aparatorii acestora sa fie pregatiti sa puna concluzii in acest proces.

Presedintele completului de judecata mentiona ca instanta va inainta o nota catre Baroul Bucuresti, pentru a desemna avocati din oficiu, in situatia in care, la urmatorul termen, aparatorii alesi ai inculpatilor nu vor putea fi prezenti pentru a spune concluzii sau nu vor dori sa faca acest lucru.

Citeste si: DAN VOICULESCU: AM PUS BAZELE UNUI ONG CARE VA INVESTIGA TOATE ACTIVITATILE LUI TRAIAN BASESCU

Instanta a stabilit sa fie extins sechestrul asigurator in cazul mai multor actiuni si terenuri pe care Dan Voiculescu le donase fiicelor lui, Corina si Camelia Voiculescu.

Astfel, a fost pus sechestru asigurator pe 36 de hectare de teren din strada Garlei, pe doua seturi de peste 5.000 de actiuni de la Grivco, unul donat Corinei Voiculescu si celalalt Cameliei Voiculescu, precum si pe doua seturi de 9,9 milioane de actiuni, in valoare de aproximativ doua milioane de lei, de la Compania de Cercetari Aplicate si Investigative.

De asemenea, completul de judecata a extins sechestrul asigurator si pe mai multe bunuri ale celorlalte persoane acuzate in aceasta cauza.

In 4 iulie, avocatii lui Dan Voiculescu au inregistrat la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) o cerere de stramutare a dosarului ICA, pe motiv ca noul complet de judecata nu este impartial. Instanta suprema a stabilit termenul pentru judecarea acestei cereri in 24 septembrie.

Dan Voiculescu declara in 1 iulie, inainte de judecarea cauzei, ca dosarul ICA nu se apropie de final si nu se teme pentru judecarea acestuia, precizand ca s-a uitat pe CV-ul Cameliei Bogdan, care judeca aceasta cauza, si are incredere in ea, pentru ca este documentata, “e specializata in spalarea banilor”.

“Nu mi-e teama. M-am uitat pe CV-ul doamnei judecator Camelia Bogdan si am vazut ca e documentata, e preocupata de studiu, are foarte multa comunicari, lucrari si e specializata in spalarea banilor. Am mare incredere ca, fiind specializata in spalarea banilor, va fi in masura sa vada cum mi-am spalat eu banii cu proprii bani. Pentru ca acolo e vorba numai de banii mei, nu s-a spalat niciun alt ban, ca atare comparatia cu Vintu nu are nicio legatura”, a spus Dan Voiculescu.

In 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani. Instanta a constatat ca a fost implinit termenul de prescriptie speciala si a dispus incetarea procesului penal pentru cealalta infractiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de catre procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantis, Corneliu Popa, Catalin Sandu Jean, Vlad Savulescu si Flavius Adrian Pop au fost condamnati la sase ani de inchisoare cu executare. Instanta a mai dispus condamnarea la cate cinci ani de inchisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu si Vica Ene. in cazul lui Marian Gheorghe Domnisoru, instanta a dispus incetarea procesul penal, constatand ca acesta a decedat in cursul procesului penal.

Tribunalul Bucuresti a dispus confiscarea de la Dan Voiculescu a sumei de 2.984.358,3 lei, reprezentand contravaloarea a 9.847.000 de actiuni ICA donate uneia dintre fiicele sale si a sumei de 2.984.358,6 lei, pentru alte 9.847.000 de actiuni ICA, si acestea donate fiicei sale.

Instanta a dispus atunci mentinerea sechestrului asigurator instituit de procurorii DNA pe conturi ale lui Dan Voiculescu, pana la concurenta sumei de 20 de milioane de lei, precum si pe un imobil al acestuia din zona Kiseleff, care are o valoare estimata la 250.000 de euro.

Judecatorul a mentinut si sechestrele asiguratorii instituite de procurori pe imobilele mai multor inculpati din dosar. Astfel, au ramas sub sechestru imobilele apartinand lui Sin Gheorghe in valoare de 110.000 de euro, Vica Ene – 88.000 de euro, Mencinicopschi – 456.000 de euro, Sandu Jean Catalin – 210.000 de euro.

De asemenea, instanta a mentinut atunci sechestrul asigurator in cazul lui Sorin Pantis – pe un teren, doua apartamente si bunuri, in valoare totala de 2.020.000 de euro, Alexandru Petre – pe jumatate dintr-un imobilul cu o valoare estimata de 110.000 de euro, Vlad Nicolae Savulescu – pe teren si cladire cu o valoare estimata de un milion de euro si pe jumatate dintr-un alt imobil cu o valoare estimata de 95.000 de euro.

Instanta a mai dispus anularea partiala a notei privind propunerea de vanzare a actiunilor gestionate de ADS la SC ICA SA Bucuresti si a celor doua exemplare ale procesului verbal de predare-primire care ar fi fost intocmit in fals la acea vreme de Mencinicopschi, in calitate de director general al institutului, si Sorin Pantis, in calitate de director general executiv al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA Bucuresti.

Sentinta a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care va da o decizie definitiva in acest dosar.

Dan Voiculescu si alte 12 persoane au fost trimisi in judecata in acest dosar la inceputul lunii decembrie 2008. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca privatizarea frauduloasa a ICA ar fi fost facuta in folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs in urma acestei privatizari se ridica la peste 60 de milioane de euro.