Dana Blindu, data pe mana Justitiei

Dana Blindu, invatatoarea de la Scoala nr. 10 din Capitala care a cerut bani parintilor pentru cadouri, va ajunge in instanta. Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a sesizat, luni, Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2, in legatura cu presupusele fapte penale savarsite de invatatoare.

Reprezentantii ISMB au mai precizat ca aspectele penale in acest caz vor fi analizate de catre Parchet, iar cele administrative, de catre unitatea de invatamant.

Constantin Traistaru, directorul ISMB,  a declarat ca, daca se dovedeste ca invatatoarea, care apare intr-o inregistrare cerand bani de cadouri parintilor, este vinovata, ea risca sanctiunea maxima a excluderii din invatamant.

Cercetarile in acest caz vor incepe efectiv in 6 ianuarie, intrucat personalul din scoala este pana atunci liber, iar angajatii nu pot fi chemati la serviciu din concediu, conform legii. Traistaru a estimat ca cercetarile vor dura o saptamana.

Reprezentantii ISMB au contactat-o si pe femeia care a facut denuntul, mama unui elev de la clasa invatatoarei, aceasta neaflandu-se in prezent in Capitala, si au invitat-o la discutii tot incepand din 6 ianuarie. ISMB va analiza totodata daca este vorba de un caz izolat sau un fenomen la Scoala nr. 10. Parintii sunt sfatuiti ca in cazul in care li se cer bani pentru orice fel de protocol sa sesizeze inspectoratul scolar.

Scandalul a pornit dupa ce in mass-media a fost prezentata o inregistrare video preluata de pe Youtube, in care este surprinsa o discutie intre parinti si respectiva invatatoare de la Scoala nr. 10 , care cere bani pentru cadourile de sarbatori.

Potrivit discutiei surprinse in inregistrarea video, invatatoarea le reproseaza parintilor ca nu au strans suficienti bani de cadouri: “Astea-s cadourile voastre? Am sunat. Mai vine ceva, nu mai vine. Atat va reprezinta? Nu sunteti cartofi, nu sunteti oi sa va invat!”.

“Eu v-am intrebat: v-ati organizat? Este in politica romaneasca, balcanica, de sarbatori sa se ofere. Mi s-a spus ca aveti un buget de 50 de lei la patru oameni. Si am intrebat cui dati aceste cadouri? Mi s-a spus: trei  profesori si un director. Si cealalta directoare are bube? Si copiii nu saluta doctorul, femeile de serviciu?”, le reproseaza invatatoarea parintilor.

Cand un parinte spune ca deja au dat 200 de lei in 26 noiembrie si sustine ca nu este normal sa dea 1.000 de lei ca vine Mosul, invatatoarea ii raspunde: “Bun, foarte bine, asta va reprezinta!”.

Atunci cand parintii ii spun ca nu pot da 500 de lei pentru cadouri, profesoara le raspunde: “Nu este problema mea! Pe mine nu ma incalzeste, nu primesc onoruri, nu ma muta de la tara, nu mi se intampla nimic. Copiii vostri insa o sa fie, in schimb, niste saraci in suflet! Pentru ca i-am vazut cum doreau sa se duca sa ofere”.