DANIEL BARBU, propus la AUTORITATEA ELECTORALA PERMANENTA

Liderii PSD si ALDE iau in calcul numirea lui Daniel Barbu la conducerea Autoritatii Electorale Permanente (AEP), post ce a ramas vacant in urma demisiei Anei Patru, o decizie urmand sa fie luata in sedinta coalitiei de vineri, au declarat surse din conducerea PSD, pentru News.ro.

Potrivit surselor citate, conform intelegerii din coalitia de guvernare, ALDE ar urma sa detina conducerea AEP. La formarea Guvernului Grindeanu, numele lui Daniel Barbu a fost vehiculat pentru postul de ministru al Culturii, insa in final portofoliul a revenit PSD. Daniel Barbu a mai fost ministru al Culturii si senator in legislatura trecuta. La alegerile parlamentare din decembrie 2016, a candidat pe locul al doilea pe lista ALDE pentru Senat in Bucuresti, insa nu a obtinut mandatul de parlamentar.

In septembrie 2016, Daniel Barbu a fost criticat vehement dupa o declaratie controversata. El a declarat atunci, in cadrul Ligii Alesilor Locali ai partidului, ca meseria de politician este cea mai grea, mai grea decat meseriile cele mai periculoase, precum mineritul si a adaugat ca este mai riscanta decat misiunea unui soldat in Afganistan, pentru ca ”spatiul public a devenit un fel de teatru de operatiuni in care orice ales local sau national isi risca libertatea, sanatatea, in fiecare zi”.

In replica, Marius Apostol, presedintele Asociatiei Militarilor Veterani si Militarilor cu Dizabilitati, ranit grav in Afganistan de un dispozitiv explozibil improvizat, declara pentru News.ro ca i se pare incredibila afirmatia senatorului Daniel Barbu si l-a invitat sa ia parte la o excursie „all inclusive” in teatrul de operatii.

Si Florin Valea, veteran cu trei misiuni in Afganistan, i-a transmis, pe Facebook, un mesaj dur lui Daniel Barbu, afirmand ca ar trebui sa ii fie “striviti” ochelarii de catre un soldat pentru aceste declaratii.

Ulterior, Barbu a spus ca regreta daca a “lezat sensibilitatea cuiva” si ca nu a vrut sa “ofenseze pe nimeni” prin declaratiile potrivit carora meseria de politician este cea mai grea, mai grea decat cea de miner si mai riscanta decat misiunea unui soldat in Afganistan, el sustinand ca a fost “o simpla metafora”. El a mai sustinut ca “valul de violenta verbala si de atitudine, de amenintari fizice” care i-au fost adresate confirma faptul ca “e riscant sa fii politician”. Intrebat cum i s-au parut reactiile soldatilor, el a spus ca acestea au fost “inacceptabile pentru o societate civilizata, raportate la o simpla metafora”.

De altfel, Daniel Barbu a plecat din functia de ministru al Culturii, pe care a detinut-o in guvernul Ponta, tot in urma unei afirmatii controversate, cand a comparat bugetul programului de prevenire HIV si bugetul programelor Ministerului Culturii.

La finalul anului 2013, Daniel Barbu, ministru al Culturii atunci, a participat la o serie de manifestari denumite SpectActor de la Teatrul National din Craiova, iar, la finalul acestora, a raspuns mai multor intrebari venite din randul celor prezenti in sala de spectacole.

Printre raspunsurile ministrului s-a numarat si cel in care a facut referire la suma mare alocata pentru programul de prevenire si combatere HIV/SIDA: “La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevarat urmatorul lucru. Credeti-ma, nu vreau sa par cinic in fata dumneavoastra, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetateni ai nostri. Bugetul, programul national pentru prevenirea si tratarea HIV/SIDA este jumatate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii si programul national de combatere si tratament HIV/SIDA. Jumatate. Unu la doi. Dupa parerea mea, nu suntem in Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetateni afectati de acest hidos flagel al epocii noastre. Personal, nu inteleg. Am fost cutremurat cand mi-am dat seama cate Festivaluri Shakespeare sau cat de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova, daca nu am avea acel program sau daca acel program ar fi la jumatate”.

Urmare a criticilor vehemente, Daniel Barbu a demisionat din functia de ministru, in 12 decembrie 2013, insa in ianuarie 2014 a fost numit in Consiliul Stiintific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, ca este necesar sa se clarifice situatia de la AEP, in conditiile in care este o institutie foarte importanta, dar “instabila”. „Si acolo (la AEP – n.r.) trebuie, pentru ca s-a intarziat foarte mult, este o institutie foarte importanta si inca instabila. Plus ca trebuie sa dam un aviz pentru domn director de acolo pe care nu il stim”, a precizat Liviu Dragnea.

Ana Maria Patru a demisionat pe 15 noiembrie 2016 din functia de presedinte al Autoritatii Electorale Permanente (AEP), fiind trimisa in judecata de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Ploiesti, pentru trafic de influenta si spalare de bani. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti.

Sursa foto: realitatea