DANIEL CONSTANTIN, despre cresterea preturilor: Vom face RAPOARTE saptamanale privind PRETURILE

Daniel Constantin

 Ministrul Agriculturii, DANIEL CONSTANTIN, a vorbit marti la postul B1 TV, despre scandalul preturilor crescute de unele lanturi de magazine inainte de 1 iunie, data cand Taxa pe Valoare Adaugata va scadea la 9%.

Astfel, ministrul Agriculturii, care va prezenta miercuri un raport in acest sens in sedinta de Guvern, a anuntat ca astfel de rapoarte comparative privind evolutia preturilor in ultimele luni vor fi prezentate saptamanal.

De acum inainte, noi ne-am propus ca in fiecare saptamana sa venim cu aceste analize comparative”, a spus Daniel Constantin.

CITESTE SI: DANIEL CONSTANTIN: INGHETAREA PRETURILOR este cea mai BUNA MASURA

Ministrul Agricuturii a vorbit si despre intalnirea avuta cu reprezentantii marilor lanturi de magazine, afirmand ca cei mai multi dintre acestia au prezentat date concrete si transparente.

Am vrut sa chemam la aceeasi masa producatorii, procesatori, marile magazine care au fost aratate cu degetul in acesta perioada, dar si institutiile statului. Am prezentat activitatile pe care le vom face. (…) Marile magazine, majoritatea dintre ele au venit si au prezentat un sistem extrem de transparent si au spus ca nu vor sa creasca preturile, sa le reduca dupa aceea si sa ramana cu un castig, ci vor sa castige increderea cetatenilor”, a spus Constantin.

Eu cred ca au existat tentative de a se obtine un castig destul de usor. Ce constat, este o constatare personala, este ca aceste tentative au fost relativ izolate. E posibil ca multi dintre cei care au incercat, sa fi renuntat dupa ofensiva care s-a declansat. Lucrurile vor deveni certitudine in zilele viitore. Maine (miercuri – n.r.) prezentam primul raport. Avem date de la Institutul National de Statistica pana la sfarsitul lunii martie, nu avem date pentru luna aprilie. Reducerea TVA s-a anuntat pe 7 aprilie. Saptamana viitoare, pe data de 10 vom avea primele informatii statistice, coroborate cu ce ne va da Consiliul Concurentei, vom avea o prima imagine”, a explicat ministrul.

CITESTE SI: TEODOROVICI: Obligatia GUVERNULUI este de a se ASIGURA ca preturile NU VOR CRESTE dupa scaderea TVA

De saptamana viitoare raportul va cuprinde si acesta analiza comparativa – ce s-a intamplat in luna aprilie, comparativ cu luna martie sau februarie. Astazi (marti – n.r.), marea parte a magazinelor au raspuns invitatiilor si au venit cu chestiuni concrete si transparente. Exista si cazuri de magazine care n-au raspuns favorabil invitatiei si acolo sigur ca exista o anumita suspiciune, cel putin de lipsa de transparenta”, a mai precizat Daniel Constantin.

Sursa foto www.b1.tv