DANIEL CONSTANTIN: INGHETAREA PRETURILOR este cea mai BUNA MASURA

Ministrul Agriculturii, DANIEL CONSTANTIN, a declarat ca a avut discutii cu retailerii pe tema preturilor si ca cea mai buna masura, din punctul lui de vedere, este inghetarea acestora, asa cum a facut un mare lant de magazine.

“Vreau sa multumesc anumitor lanturi de magazine care au luat decizii extrem de importante. Una dintre decizii luata de un lant de magazine a fost inghetarea preturilor, cred ca este un efect si o masura foarte buna, cetateanul va castiga incredere ca vom avea de la 1 iunie acea reducere de pret”, a declarat DANIEL CONSTANTIN, la o masa rotunda la care au mai fost prezenti si ministrul de Finante, EUGEN TEODOROVICI, si presedintele Consiliului Concurentei, BOGDAN CHIRITOIU.

Ministrul a acuzat insa ca sunt sunt “si exemple mai putin bune”, dar nu in privinta unor scumpiri, ci “sub aspectul transparentei” si a adaugat ca majoritatea retailerilor “au fost deschisi la solicitarile institutiilor statului”, dar nu toti”.

Citeste si: TEODOROVICI: Obligatia GUVERNULUI este de a se ASIGURA ca preturile NU VOR CRESTE dupa scaderea TVA

“De aceea am spus ca dincolo de alte sanctiuni pe care le asteapta, in special cetatenii, cred ca primul lucru pe care putem sa-l facem este acela de a da un exemplu negativ acolo unde vom identifica practici, n-as spune ilegale, dar incorecte, vizavi de cresteri de preturi in aceasta perioada pentru ca odata cu reducerea TVA sa revina la preturile avute anterior”, a mai spus DANIEL CONSTANTIN. 

Totodata, DANIEL CONSTANTIN a tinut sa multumeasca tuturor celor care au participat la discutie, adaugand ca, desi au fost invitati toti reprezentantii retailerilor, nu toti s-au prezentat.

De asemenea, DANIEL CONSTANTIN a mai precizat ca va prezenta Guvernului un raport cu situatia pe care o are in acest moment si se va face o analiza a preturilor de la momentul reducerii TVA-ului si pana la 1 iunie.

“Maine trebuie sa prezentam in Guvern un raport cu toate informatiile pe care le avem in pana acest moment, dar si care vor fi actiunile din perioada urmatoare, astfel incat sa ne asiguram, sa asiguram cetateanul ca, intr-adevar, efectul reducerii TVA se va simti si la beneficiarul final”, a spus DANIEL CONSTANTIN. 

Ministrul Agriculturii a spus ca raportul va contine date statistice de la INS, pe baza carora se va face o analiza a evolutiei preturilor pentru prima parte a lunii aprilie si a adaugat ca analiza va continua si cu datele ce vor veni si in perioada urmatoare. 

DANIEL CONSTANTIN a explicat ca in raport va fi prezentat ce fac celelate institutii ale statului, “dar si cateva exemple pozitive si cateva negative”. 

Ministrul Finantelor, EUGEN TEODOROVICI, a vorbit si despre controalele facute la marii retaileri, spunand ca va veni o completare la textul legii actuale, care va clarifica oamenii despre cum se vor face aceste controale.

“Neclaritatea legii nu poti s-o pui in spatele partenerului”, a explicat EUGEN TEODOROVICI.

In urma discutiilor pe care Ministrul Agriculturii si Ministrul de Finante le-au avut cu reprezentantii retailerilor, mai multe lanturi de magazine au anuntat inghetarea preturilor.

Mai multi retaileri au anuntat in cadrul intalnirii si ca vor afisa, de la 1 iunie, atat preturile cu TVA vechi de 24 la suta, cat si pe cele noi cu 9 la suta.

Presedintele Consiliului Concurentei, BOGDAN CHIRITOIU, a apreciat in cadrul intalnirii ca reducerea la noua la suta a TVA la alimente se va regasi in pretul produselor la raft, deoarece in Romania exista o concurenta puternica la nivelul retailerilor, mult mai mare decat in alte state membre ale Uniunii Europene, iar institutia pe care o conduce va cauta sa identifice orice comportament ilegal si orice intelegere intre agentii economici, care ar putea impiedica scaderea preturilor.

“Consiliul Concurentei va contribui ca reducerea de taxe sa se regaseasca in beneficiul consumatorilor. In Romania, exista o concurenta puternica in zona retailerilor, mult mai mare decat in multe state membre ale UE, si eu sunt optimist ca rezultatul acestei concurente, odata cu reducerea de taxe, se va transmite in pretul la raft”, a spus BOGDAN CHIRITOIU.

Citeste si: CONTROALE in HIPERMARKETURI pentru verificarea PRETURILOR

Seful autoritatii de concurenta a precizat ca exista un sistem de monitorizare a evolutiei preturilor din piata, care urmeaza sa fie permanentizat sub forma acelui monitor al preturilor alimentare.

“Avem pus la punct un sistem de monitorizare a ceea ce se intampla in piata, ca sa vedem cum evolueaza preturile din momentul anuntarii reducerii TVA si impactul ulterior la raft. Statistica ne ajuta sa identificam produselor si algoritmii dupa care vom pune la punct acest sistem, pe care ulterior il vom permanentiza si va fi in acel discutat monitor al preturilor alimentare. Noi cautam sa identificam comportamentele ilegale. Daca o companie ia singura decizia de a creste sau a scadea preturile, este un comportament legal si fortele concurentiale o vor penaliza. Consumatorii ii vor penaliza pe cei care tin preturile la un nivel nejustificat de mare. Daca avem indicii ca exista intelegeri intre agentii economici de a impiedica scaderea preturilor, acolo vom interveni, vom deschide investigatii, care insa dureaza mult, dar amenzile sunt foarte mari, sunt destul de severe. Chiar cateva companii de la aceasta masa au fost sanctionate de noi, nu de mult, iar unele care sunt acum investigate”, a precizat presedintele CC.

Potrivit sursei citate, anul trecut,institutia a dat amenzi de 35 de milioane de euro catorva lanturi de magazine si furnizorilor lor.

“Sunt convins ca aceasta experienta ii va descuraja pe cei care nu vor sa procedeze corect”, a subliniat BOGDAN CHIRITOIU.

Sursa foto: gandul.info