DANIEL CONSTANTIN: Ministerul Agriculturii MONITORIZEAZA toate SESIZARILE primite de la consumatori vizavi de PRACTICILE INCORECTE

Ministerul Agriculturii MONITORIZEAZA toate SESIZARILE pe care le primeste pe site, pe e-mail sau pe pagina sa de Facebook vizavi de PRACTICILE INCORECTE de pe piata sau referitoare la cresterile de pret la alimente, a declarat, luni, ministrul DANIEL CONSTANTIN, la un eveniment privind siguranta industriei alimentare.

“Este de datoria noastra sa monitorizam prin raportarile pe care le vom face saptamanal si sa dam un raspuns acelor cetateni care semnaleaza posibile abuzuri sau practici incorecte. Sunt sesizari vizavi de diferite cresteri de preturi, unele se certifica, iar altele nu, dar rezultatul, dincolo de toate aceste discutii, este unul pozitiv. Exista foarte multe lanturi de magazine care au decis sa inghete preturile pentru a elimina orice suspiciune pe aceasta zona dupa ce au fost marite sau nu. Acestea lucruri le vom vedea imediat dupa ce vom avea raportarile si cifrele de la INS si monitorizarea Consiliului Concurentei pentru a da pana la urma certitudinea ca au existat practici corecte in piata”, a spus DANIEL CONSTANTIN, citat de Agerpres.

Citeste si: CONTROALE in HIPERMARKETURI pentru verificarea PRETURILOR

Acesta a precizat ca toate lanturile de magazine din Romania, cu mici exceptii, au dat dovada de deschidere in a afisa si pretul vechi si cel nou, la raft, in acord cu politica guvernamentala, subliniind ca, dupa data de 1 iunie, cand va intra in vigoare TVA de 9 la suta la alimente, pretul acestora la raft va scadea cu 12 procente in cele mai multe magazine.

Preturile produselor alimentare nu au inregistrat majorari semnificative in luna aprilie fata de martie, legumele si fructele fiind singurele categorii de produse unde au fost observate cresteri de pret in aceasta perioada, potrivit analizei preliminare realizate de Institutul National de Statistica (INS), inclusa in raportul intocmit de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

“Datele pentru luna aprilie 2015 vor fi disponibile in data de 12 mai 2015, dar in analiza preliminara nu au fost sesizate majorari semnificative comparative cu luna martie 2015. Principalele cresteri de pret au fost inregistrate la legume si fructe, produse care prezinta o volatilitate mare a preturilor. In primele trei luni ale anului 2015, rata medie lunara a inflatiei in cazul preturilor alimentare a fost de 0,5%, in crestere cu 0,2 puncte procentuale fata de cea inregistrata in anul precedent”, se arata in raport.

Citeste si: DANIEL CONSTANTIN: INGHETAREA PRETURILOR este cea mai BUNA MASURA

INS a furnizat MADR o serie de date privind evolutia indicelui preturilor de consum pentru produsele alimentare in perioada ianuarie 2010 — martie 2015, iar analiza acestui set de date arata ca in perioada aprilie — iunie a fiecarui an exista o tendinta de scadere lunara a preturilor in cazul produselor alimentare.

Sursa foto: qmagazine.ro