Daniel Ganga, primul preot de etnie roma

Daniel Ganga este primul preot de etnie roma recunoscut ca atare de catre Biserica Ortodoxa Romana. A fost hirotonit vineri, 20 februarie 2009, la exact 153 de ani de la emiterea ultimului act dintr-o serie de legi ce au pus capat robiei.

Se vorbea de o luna de zile prin redactii si pe la asociatiile civile ale romilor de momentul istoric al hirotonirii primului tigan, dar evenimentul s-a tot amanat pana pe 20 februarie tocmai pentru a-i da o valoare simbolica si mai mare.

Insa putina lume a venit la slujba de ungere in preotie, la Biserica Radu Voda: in special romi-activisti din societatea civila, intotdeauna aceiasi, cateva maicute venite la spovedanie si o mana de enoriasi nelipsiti de la orice slujba. (…)

Daniel Ganga a devenit, asadar, primul preot ortodox tigan din Romania. Asa l-a prezentat Preasfintitul Parinte Varsanufie Prahoveanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor. De fata se afla si fratele mai mare al lui Daniel Ganga, el insusi preot ortodox, exista in tara si alti tigani preoti ortodocsi, nimeni nu stie cati, si, cu toate acestea, Daniel Ganga este considerat primul. Si asta pentru ca vineri, pentru prima oara, Biserica Ortodoxa Romana (BOR) a admis in mod oficial ca in randurile sale a intrat un etnic rom, pana acum ignora originea etnica a preotilor.

Citeste articolul complet in Cotidianul.