DANIEL MORAR: AMENINTARILE SRI la adresa CCR au depasit orice cadru legal

DANIEL MORAR, fost director al DNA si actual judecator al Curtii Constitutionale (CCR) vorbeste intr-un interviu acordat Adevarul despre rolul de procuror anticoruptie in Romania si despre presiunile pe care SRI le face asupra CCR si nu numai.

DANIEL MORAR  vorbeste despre faptul ca dupa 2000, dupa infiintarea PNA si transformarea in DNA a inceput lupta anticoruptie in Romania, iar pana atunci, procurorii se ocupau de cazuri de furt, talharie si omoruri. In privinta unor piedici care se puneau unui procuror, DANIEL MORAR spune ca “in general, am avut libertate din partea sefilor mei. Au fost insa si situatii in care sefii mi-au luat dosarele, mi-au infirmat solutiile, au dat altele si evident ca acele dosare aveau ca subiecti persoane cu o oarecare relevanta in plan local”.

CITESTE SI: ANUNT BOMBA. FOST SEF DNA, propus ca PROCUROR-GENERAL al R. MOLDOVA 

DANIEL MORAR a vorbit si despre un binom SRI-DNA – “cat timp am condus DNA-ul, SRI a avut un rol… hai sa nu-i spunem periferic, dar a avut un rol in limitele legii. Ceea ce spunea legea este ca serviciile de informatii – acum toata lumea se cantoneaza pe SRI ca e cel mai activ – trebuie sa trimita la Parchete toate informatiile pe care le obtin in cadrul activitatii specifice. Nu fac un favor nimarui – nici acestei tari, nici DNA-ului, nici procurorilor – ofiterii SRI care trimit informatiile la parchet, pentru ca sunt obligati prin lege. Cealalta atributie a serviciilor de informatii – in speta a SRI-ului – este de a asigura sprijinul logistic pentru interceptari pentru ca ei detin toata logistica pentru interceptari in Romania si toate interceptarile se fac prin logistica SRI. Cam aici trebuie cantonata activitatea si implicarea SRI in lupta anticoruptie. Pentru ca atunci cand dupa 1990 li s-au luat serviciilor de informatii atributiile judiciare s-a avut in vedere un lucru elementar: nu poti sa fii in acelasi timp un detinator al unor informatii enorme, importante si sa si poti sa faci dosare penale. Pentru ca ai avea prea multa putere”.

In activitatea de la Curtea Constitutionala (CCR) “au fost cele trei legi pe care lumea le cunoaste ca „Big Brother”, legi pe care SRI-ul si le-a asumat la modul evident, un lucru iarasi defect din punctul de vedere ale unei democratii constitutionale, legile sunt aprobate de Parlament. Am vazut toti ca (…) cei mai vocali erau cei de la serviciile de informatii. In esenta, nu este gresit ca o institutie a statului sa spuna „Avem nevoie de o asemenea lege, ca lucram pe baza ei”, dar este gresit sa te erijezi in singura institutie care promoveaza si sustine aceste legi”.

CITESTE SI: RETROSPECTIVA DNA 2014: In vizor 9 fosti MINISTRI, sefa DIICOT si fratele PRESEDINTELUI 

DANIEL MORAR subliniaza ca atunci cand au aparut amenintari directe la Curtea Constitutionala (CCR) sau prin articole de presa s-a depasit un cadru legal.

“Iar totul a culminat cu amenintarile clare ale fostului sef al SRI care a spus ca daca se va intampla ceva va sti pe cine sa arate cu degetul. Acest lucru nu se intampla intr-un stat civilizat, este un moment la care nu ar trebui sa se ajunga si probabil ca au fost intr-un moment din asta in care au crezut ca au multa putere. Nu, n-au puterea sa ameninte institutiile statului si nu trebuie sa se mai ajunga aici. La fel cum o declaratie a unui reprezentant al SRI-ului ca urmareste dosarul pana la solutionarea definitiva este de neacceptat si de neinteles. Nu au treaba in aceasta zona”, a mai spus judecatorul DANIEL MORAR.

Sursa foto: realitatea.net