DANIEL MORAR, fost procuror-sef al DNA, face o serie de dezvaluiri INCENDIARE din CULISE

DANIEL MORAR, fostul procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), a facut o serie de  dezvaluiri incendiare din culisele institutiei care a seamana groaza printre politicienii si oamenii de afaceri din Romania in ultimii ani.

Morar a explicat de ce, in anumite perioade, a fost nevoit sa intervina mai mult public, pentru ca ministrii Justitiei nu aparau deloc procurii. In cadrul studiului ”Indexul sustenabilitatii DNA”, Daniel Morar prezinta o serie de detalii ce tin de culisele si regulile interne ale institutiei anticoruptie.

”Erau procurori in DNA pe care eu ii acceptam sa lucreze un an de zile doar pe un dosar pentru ca era extrem de complicat si altii carora le ceream 7 – 8 dosare pentru ca gradul de dificultate era mic. Nu, nu o faceam nicidecum matematic pentru ca nu imi folosea la nimic. Dar la un moment dat, un sef bun si competent realizeaza care poate sa duca si care nu poate, care are curajul sa intre dosare mari sau nu.

(…) Si a solutiona dosare mari e un mod de promovare. Nu-ti dai seama de la inceput ca e un dosar mare, poti sa ai o sesizare, o fila, si realizezi pe parcurs, dupa ce se dezvolta. Si atunci o parte din procurori dau inapoi, spun ca ori e prea greu, ori ca nu rezista presiunii. N-ai cum sa nu vezi de-a lungul unui mandat ca sunt aceiasi oameni care dau inapoi cand e vorba de dosare grele si altii care merg inainte. Si,evident, ca ii promovezi pe cei care fac dosare mari si te bazezi pe ei”, sustine Daniel Morar.

CITESTE SI:  LAURA CODRUTA KOVESI a facut PUBLIC BILANTUL actiunilor procurorilor DNA 

Intrebat despre episodul din 2005, cand el a demis un numar mare de procurori din DNA, Daniel Morar a explicat ca acesta a fost socul de la care institutia s-a repornit.

”Da, am dat la inceput, in 2005, cand am facut evaluarea DNA-ului. Am dat afara cred ca 10 – 12 oameni, prin ordin de revocare, dar pana la urma au plecat ei de bunavoie cand cazurile au ajuns pe rolul CSM. Au zis ca isi dau demisia. Am ajuns la DNA si am vazut ca erau oameni care au solutionat doua dosare intr-un an si acelea cu netrimiterea dosarului in judecata. Mi-am dat seama, urmarindu-le cariera ca, din 2002, in2005 ei n-au trimis pe nimeni in judecata, si nu aveau ce sa caute acolo. Sigur, acesta nu neaparat un criteriu, pentru ca nu avem plan la trimiterea in judecata, doar daca acceptam ca nu avem coruptie si nu avem obiectul muncii, dar in Romania nu se pune problema asta. I-am dat afara, a functionat, in afara de faptul ca ai facut curat si ai lasat locurile acelea libere, a avut un impact psihologic deosebit pentru ca, pana atunci, nu se dadeau oameni afara. A functionat ca un soc”,  mai spune Daniel Morar.

Fostul procurer-sef al DNA a explicat sistemul de lucru din interiorul institutiei.

”Tot timpul au venit si au plecat oameni din DNA. Era un lucru firesc, dinamica unui organism se schimba, oamenii vin si pleaca. Dar problema este ca la DNA vin oamenii cu sase ani vechime (n.red. cerinta minima de experienta ca procuror pentru a putea fi angajat la DNA).

Zici ca e bine pentru ca au in spate ceva. Categoric e bine, dar avantajul in DNA este ca, in toate dosarele grele, au lucrat cel putin doi procurori, in echipa. Eu n-am fost pe ideea aceasta inainte sa ajung seful DNA-ului: sa lucreze doi procurori, asa am gasit situatia. Ma gandeam ca daca e un procuror, el decide, are echipa de politie si tot. Plus ca s-ar putea incurca intre ei. Dar apoi mi-am dat seama aici ca dosarele erau atat de grele si ca era nevoie sa fie doi sau trei procurori. De ce? Fie erau influentele foarte puternice, fie oameni agresati prin televiziuni si puteau face fata mult mai usor daca erau doi. Dar era un avantaj si din punct de vedere al experientei profesionale: veneau unii cu sase ani vechime ca procuror, dar nu era familiarizati cu munca DNA-ului. Si atunci erau automat delegati sa lucreze cu cineva cu vechime”.

CITESTE SI: LAURA CODRUTA KOVESI: Avem peste 4.800 de DOSARE IN LUCRU 

Fostul procuror-sef al DNA explica ca a avut perioade lungi in care a trebuit sa vina in public cu explicatii, pentru ca ministrii Justitiei nu aparau procurorii.

”Procurorul Sef al DNA trebuie sa iasa in special cand nimeni nu apara institutia. Erau perioade in care ieseam mai des in contextul in care ministrul Justitiei, Monica Macovei, tocmai a fost data afara din Guvern, in conditiile in care venisera ministri de Justitie neprietenosi, sa nu le zicem neaparat ostili. Si chiar daca nu ne atacau direct, nu ne aparau deloc si a trebuit sa ies eu. In conditiile in care era Chiuariu, care vedeti ca a fost condamnat ulterior, nu avea niciun motiv sa apere DNA-ul. Cand am avut apoi un ministru care a aparat mai mult DNA-ul, si vorbesc de Predoiu in al doilea sau al treilea mandat al sau, n-am mai iesit atat de des pentru ca nu mai era nevoie”, a conchis Daniel Morar.

Sursa foto: jurnalul.ro