DANIEL ZAMFIR, initiatorul LEGII DARII in PLATA, explica de unde pleaca IPOCRIZIA BNR

Deputatul DANIEL ZAMFIR, initiatorul LEGII DARII in PLATA, a explicat, marti la finalul discutiilor din Comisia de Buget din Senat, de unde provine ipocrizia conducerii Bancii Nationale in raport cu proiectul sau legislativ.

“​S-a discutat (in Comisia de buget-n.red) de plafoane de credite de 150.000 de euro. Pai bine, putem gandi acum ca cei cu credite de peste 150.000 de euro nu sunt si ei supusi abuzurilor bancilor ? Adica pana in 150.000 de euro e ok, ii iertam de datorii, iar pentru cei cu credite de peste le spunem:asta-i viata? Foarte multi oameni au ajuns in situatia nefericita de a nu-si putea plati ratele. Vedeti, de aici pleaca ipocrizia BNR. Au spus tot timpul ca doresc ca legea sa ii ajute pe cei care nu pot plati, pe cei ajunsi in dificultate, dar pe de alta parte vor ca aceasta lege sa se aplice doar din viitor. Pai cum ii mai ajuti atunci?”, a declarat DANIEL ZAMFIR, la iesirea de la lucrarile Comisiei de Buget.

CITESTE SI: LEGEA DARII IN PLATA: CONSILIUL CONCURENTEI SUPRAVEGHEAZA ATENT BANCILE

“Stiti ce face acum BNR? BNR, care avea rolul sa supravegheze modul in care au dat bancile credit, deci BNR a inchis ochii cand bancile au marit plafonul spre 70% . Acum, BNR vine si ne cere noua sa legiferam un prag (cel de 65%- n.dred). Ne cer adica noua sa bagam sub pres mizeria lor. Hazardul acela s-a facut sub ochii BNR, iar sa vrei acum sa ne ceri noua sa legiferam masuri pe care BNR ori n-a vrut ori n-a putut sa le aplice…ma scuzati, dar….”, a mai adaugat DANIEL ZAMFIR.

Marti, in cadrul sedintei Comisiei de Buget a Senatului, s-au discutat cele 25 de pagini cu privire la propunerile BNR vizand imbunatatirea LEGII DARII in PLATA, in lumina scrisorii prin care presedintele Iohannis a retrimis in Parlament proiectul. Cu o singura modificare (vizand clarificarea notiunii de consumator), toate propunerile BNR au fost respinse.

Scrisoarea continand propunerile Bancii Nationale privind darea in plata au a juns la Parlament vineri dupa-amiaza. Propunerile BNR se refera in special la introducerea unui plafon de 150.000 al valorii locuintei, conditia ca locuinta sa fie locuita de cel care a luat imprumutul, iar ratele imprumutatilor sa depaseasca 65% din venit.

CITESTE SI: DANIEL ZAMFIR (PNL), DESPRE LEGEA DARII IN PLATA: EXISTA O FORMA CLARA DE PRESIUNE A BANCILOR

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu declara, la inceputul lunii ianuarie, ca senatorii si deputatii trebuie sa aiba in vedere, la reexaminarea LEGII DARII in PLATA, recomandarile primite, inclusiv de la Banca Central Europeana, astfel incat legea sa ii protejeze pe cei care au credite pentru locuinte si nu alte persoane.

LEGEA DARII in PLATA va fi discutata, initial, in Comisia de Buget a Senatului, va fi transmisa Comisiei Economica si celei Juridice (miercuri) si va fi apoi inaintata plenului Senatului pentru dezbatere si vot. Camera Deputatilor este insa for decizional in ceea ce priveste legea.

Sursa foto: realitatea