DANIEL ZAMFIR (PNL), despre legea DARII IN PLATA: Exista o forma clara de PRESIUNE A BANCILOR

Deputatul PNL DANIEL ZAMFIR, unul dintre initiatorii LEGII PRIVIND DAREA IN PLATA, sustine ca exista o forma clara de PRESIUNE a BANCILOR referitor la acest act normativ, relateaza Agerpres.

“Exista o forma clara de presiune, pentru ca ei transmit practic ca nu vor in continuare sa isi asume riscul creditarii. (…) Ii anunt ca la principiul de impartire a riscului nu vom renunta cu toate presiunile si amenintarile pe care le vor face bancile”, a declarat, marti, la Senat, deputatul Daniel Zamfir.

El spera ca cererea de reexaminare adresata Parlamentului de presedintele Klaus Iohannis pentru acest act normativ sa fie adoptat de Senat pana la sfarsitul lunii februarie.

Deputatul PNL a precizat ca printre amendamentele pe care le-a formulat la acest act normativ aflat la reexaminare in Parlament se numara cel prin care sintagma ‘persoana fizica’ este inlocuita cu aceea de ‘consumator’.

CITESTE SI: COMISIA DE BUGET DIN SENAT A AMANAT DISCUTIILE PRIVIND REEXAMINAREA LEGII DARII IN PLATA

“Sintagma ‘persoana fizica’ este inlocuita cu cea de ‘consumator’ tocmai pentru a-i exclude de la aplicarea legii pe profesionisti. Profesionistii sunt, conform Codului civil, persoanele fizice care iau credite pentru dezvoltarea de afaceri. Deci, ca sa fie fara echivoc, samsarii imobiliari, dezvoltatorii imobiliari care au luat credite pentru afaceri nu beneficiaza de aceasta lege. Darea in plata se aplica tuturor creditelor, inclusiv creditelor de nevoi personale cu ipoteca. Pentru tot ce s-a constituit ipoteca face obiectul darii in plata”, a explicat Zamfir.

Cererea de reexaminare a presedintelui a fost amanata marti de Comisia juridica si de Comisia de buget-finante, ea urmand sa fie inclusa pe ordinea de zi a comisiilor, din nou, saptamana viitoare.

“Legea privind darea in plata este bine-venita, dar forma adoptata de Parlament, in loc sa ii ajute pe cei care au credite imobiliare, risca sa creeze noi dificultati, mergand chiar pana la imposibilitatea aplicarii ei. Terminologia neclara, necorelarea cu legislatia in vigoare si crearea unor situatii de inechitate intre beneficiarii legii sunt cateva dintre problemele actului normativ. De aceea, am retrimis astazi legea spre reexaminare Parlamentului”, afirma Iohannis.

Sursa foto: romaniatv