DARIUS VALCOV, plasat in AREST LA DOMICILIU

Fostul ministru de Finante DARIUS VALCOV a fost adus joi la sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), unde se va judeca cererea DNA de ARESTARE PREVENTIVA  a acestuia pentru 30 de zile, intr-un dosar in care este acuzat de TRAFIC de INFLUENTA, infractiune savarsita pe vremea cand era primar al municipiului Slatina.

UPDATE 18.51: Magistratii au decis joi ca DARIUS VALCOV sa fie cercetat in AREST LA DOMICILIU. Decizia nu este definitaiva, dar este executorie, si va intra in vigoare imediat ec documentele vor fi trasnsmise. ARESTUL LA DOMICILIU va fi valabil pana pe 26 aprilie.

UPDATE 17.40: DARIUS VALCOV a plecat cu un taxi de la ICCJ dupa ce ordonanta de retinere i-a expirat. Asaltat cu intrebari de jurnalisti, DARIUS VALCOV a raspuns: “Haideti sa nu facem Justitie la televizor. Asteptam decizia instantei si pe urma vom vedea”.

UPDATE 17.34: Ordonanta de retinere a lui DARIUS VALCOV a expirat.

UPDATE 15.07: Magistratii de la ICCJ au ramas in pronuntare pe cererea DNA privind arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui DARIUS VALCOV.

Avocata Lucia Furtuna, care il reprezinta pe DARIUS VALCOV, a declarat ca acesta nu a recunoscut joi, in timpul procesului de la ICCJ, acuzatia de trafic de influenta.

“Darius Valcov nu a recunoscut infractiunea de trafic de influenta. Nu a recunoscut nimic. Noi, apararea, am spus astazi ca nu exista niciun indiciu care sa ne duca la suspiciunea ca s-a savarsit o astfel de infractiune”, a spus Lucia Furtuna, dupa terminarea procesului.

Avocata a mai spus ca DARIUS VALCOV nu a distrus probe, asa cum sustin procurorii DNA, iar mass-media vehiculeaza “tot felul de scenarii” cu denunturi si acuzatii.

“V-ati intrebat la cine era seiful? Exista vreo dovada din care sa rezulte cu certitudine ca acel seif ar fi fost al domnului Valcov sau ca acele bunuri din seif ar fi fost ale lui? Inca nu”, a adaugat avocata.

Potrivit DNA, in cursul anului 2009, THEODOR BERNA, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Valcov, in calitate de primar al municipiului Slatina, judetul Olt, caruia i-a propus, ca in schimbul oferirii sprijinului in influentarea factorilor de decizie in vederea castigarii unor licitatii de lucrari pentru obiective situate in municipiul Slatina, orasele Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti, sa ii dea 20 la suta din valoarea sumelor incasate (fara TVA).

Astfel, in luna noiembrie 2008, a fost aprobat proiectul “Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata in judetul Olt”, al carui beneficiar final este SC Compania de Apa Olt SA.

In cadrul acestui proiect, au fost incheiate contractele “Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Scornicesti si Potcoava”, “Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in municipiul Slatina” si “Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Draganesti-Olt si Piatra-Olt”.

Cu ocazia derularii procedurilor de licitatie, membrii comisiei au procedat, la indemnul lui DARIUS VALCOV, in mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor conditii de eligibilitate in scopul favorizarii firmei Tehnologica Radion.

In consecinta, firma omului de afaceri a castigat licitatiile organizate in cadrul proiectului “Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si apa uzata in judetul Olt”, avand ca obiect semnarea contractelor cu Compania de Apa Olt pentru mai multe lucrari.

Administratorul societatii Tehnologica Radion si DARIUS VALCOV au stabilit ca sumele de bani sa fie remise acestuia din urma, in numerar, in lei si numai la sediul firmei respective.

Astfel, incepand cu luna decembrie 2010, DARIUS VALCOV s-a prezentat periodic la sediul firmei, unde a primit sume de bani in lei, remiterea fiind realizata ori de cate ori Compania de Apa Olt efectua plati in contul societatii Tehnologica Radion.

Incepand cu jumatatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare existente in cadrul firmei sale, Theodor Berna nu a mai putut face platile catre DARIUS VALCOV.

In acest context, DARIUS VALCOV l-a pus in legatura pe omul de afaceri cu Minel Prina, la vremea respectiva viceprimar al municipiului Slatina, care, avand cunostinta de intelegerea frauduloasa dintre cei doi, a hotarat, in scopul disimularii provenientei ilegale a banilor, ca diferentele de bani neonorate sa fie platite catre o alta firma, prin incheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fara ca aceasta societate sa presteze vreun serviciu in virtutea contractelor special incheiate in acest sens.

De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul si prin intermediul inculpatilor Lucian Susala (soferul lui Valcov), Petre-Bogdan Timofte, Constantin Tomescu si a altui om de afaceri, persoane de incredere din anturajul primarului si viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societati comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula provenienta si destinatia reala a sumelor de bani.

Contractele incheiate intre aceste firme, precum si facturile emise in baza acestor contracte erau fictive, atestand imprejurari care nu corespund realitatii.

DNA mai sustine ca, in urma acestor intelegeri, DARIUS VALCOV a primit, in perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din aceasta suma fiind primita in mod direct, in numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.

Sursa foto: realitatea.net