Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă, condamnat la 8 ani de închisoare

Darius Vâlcov, consilier al premierului Vioricăi Dăncilă, a fost condamnat, joi, de ÎCCJ, la opt ani de închisoare cu executare. Vâlcov este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

La ultimul termen al procesului din 9 ianuarie, un procuror DNA a cerut judecătorilor să-i condamne pe inculpaţii din acest dosar la pedepse cu executare, orientate spre maxim prevăzut de lege (n.red. adică 14 ani), dar şi confiscarea bunurilor găsite la percheziţii, printre care trei lingouri din aur şi 172 tablouri.

Înalta Curte l-a găsit vinovat pe Darius Vâlcov pentru 3 infracțiuni de corupție și l-a condamnat la 8 ani de închisoare. Vâlcov a fost condamnat la 4 ani pentru trafic de influență, 6 ani pentru spălarea banilor și 2 ani pentru efectuare de operațiuni financiare incompatibile cu funcția de ministru.

Darius Vâlcov a fost trimis în judecată, în mai 2015, pentru trafic de influenţă, spălare de bani, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, în formă continuată.

Creierul programului de guvernare PSD

Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei timp de două mandate, a fost membru al PDL, apoi a trecut la PSD, fiind numit de partid ministru al Finanțelor. Valcov a lucrat la elaborarea actualului program de guvernare al PSD, dar și la raportul de evaluare a miniștrilor Cabinetului Grindeanu. Pe 30 ianuarie 2018, el a fost numit consilier de stat în aparatul propriu al prim-ministrului Viorica Dăncilă.

Sursa foto: realitatea