DARIUS VALCOV: Contestarea BUGETULUI este un gest care nu isi are rostul

Contestarea bugetului la Curtea Constitutionala este un gest ce nu isi rostul, este o chestiune de forma, deoarece pe fond bugetul nu a fost criticat de aproape niciun parlamentar, fiind inregistrate doar trei voturi impotriva in Comisiile reunite de buget-finante, a declarat, luni seara, la postul Romania TV, ministrul Finantelor, Darius Valcov.

‘Am fost in Parlament cand Klaus Iohannis a depus juramantul si am inteles din discursul lui ca se doreste pace in interesul national. Asta inseamna inclusiv sa sustina aceste proiecte importante, si bugetul este un proiect extrem de important. Cred ca actualul presedinte poate sa ii cheme la ordine pe liderii liberali si sa ii puna la punct si maine (nr marti) sa isi retraga aceasta enormitate, pentru ca este un gest ce nu isi are rostul. Este o chestiune de forma pentru ca, pe fond, in niciun discurs al vreunui parlamentar, nu au atacat bugetul din 2015. Intotdeauna au venit cu astfel de chichite (…) Pe fond nu a fost criticat bugetul de aproape niciun parlamentar. Doar trei voturi au fost impotriva la votul in Comisiile reunite de buget-finante, ce au 44 de membri. Doar trei, doi s-au opus si unul parca s-a abtinut. De ce nu au spus atunci?’, a afirmat Valcov.

CITESTE SI: ROVANA PLUMB solicita PNL sa isi retraga contestatia pe legea BUGETULUI facuta la CCR 

Acesta a subliniat ca este contestat un articol ce modifica distribuirea sumelor de echilibrare in judete, articol propus de un deputat PNL.

‘Este un articol ce modifica distribuirea sumelor de echilibrare in judete. Au contestat un articol propus de un deputat din Dolj. Ei au propus modificarea formulei, noi, Ministerul Finantelor si Ministerul Dezvoltarii Regionale, am venit cu formula ce in final a fost adoptata. Domnul deputat a sustinut foarte mult sa aplicam pilot aceasta formula pentru un an si, la jumatatea anului, sa vedem daca facem reglaje si apoi sa vedem daca varianta este buna pentru a o continua si in anii urmatori. In mare, ce presupune aceasta modificare: practic, Consiliile judetene nu vor mai putea sa distribuie niciun ban aleator sau in orice alt fel catre primariile din judete. Toate primariile vor primi bugetul direct de la Ministerul Finantelor Publice si vor sti inainte, pentru 3 ani, care va fi bugetul lor pentru viitor’, a explicat Valcov.

El a precizat ca Executivul dorea sa vina cu acest proiect in 2016, pentru a putea fi consultati toti cei implicati.

‘Un deputat PNL a propus modificarea, noi am venit cu solutia. Am spus in timpul dezbaterilor ca noi voiam sa venim cu acest proiect in 2016, dupa ce consultam toate asociatiile, municipii, resedinte de judet, orase, comune etc. Ei au spus nu, haideti sa incepem acum, sa incepem cu reforma. Noi am fost incantati ca parlamentarii vin in sprijinul Guvernului si accepta sa intram cu reforma destul de profunda, pentru ca ani de zile am auzit blamandu-se cum primarii stau la mana, in prixul presedintelui consiliului judetean. Iata ca de la 1 ianuarie presedintele Consiliului Judetean nu va mai avea aceasta putere, inclusiv el va primi de la Finante cati bani va avea Consiliul Judetean’, a mai spus ministrul Finantelor.

Acesta a atras atentia ca, in cazul in care bugetul nu va fi aprobat pana la finele anului, toate unitatile administrativ teritoriale vor trebui sa functioneze dupa bugetul din 2014.

CITESTE SI: Sesizarea PNL privind bugetul pe 2015, discutata de CCR in 29 decembrie 

‘Mai grav este ca cele aproximativ 3.250 de unitati administrativ teritoriale ce ar dori sa functioneze si anul viitor, vor trebui sa functioneze dupa bugetul din anul 2014, daca lucrurile nu se vor rezolva pana la sfarsitul anului, pentru ca niciun Consiliu Judetean si nicio primarie nu va putea sa isi aprobe bugetul pentru 2015 pana cand nu e bugetul de stat’, a adaugat oficialul MFP.

Darius Valcov a mentionat ca bugetul nu a putut fi aprobat mai devreme deoarece trebuia discutat cu partenerii internationali, Fondul Monetar International si Comisia Europeana, un alt motiv fiind si campania electorala.

‘Legea pe care ne-am asumat-o cand am intrat in acest tratat cu FMI si Comisia Europeana si ne-am angajat ca niciun acord sa nu il aprobam decat dupa ce avem intelegere si acordul pe bugetul ce urmeaza sa fie aprobat de Parlamentul Romaniei. Deci, practic, chiar daca am fi dorit, nu am fi putut sa il votam inainte. A fost si situatia cu campania electorala’, a precizat oficialul MFP.

La randul sau, ministrul Muncii, Rovana Plumb, declarase, tot la Romania TV, ca aceasta contestare a Legii bugetului pune in imposibilitate aplicarea masurilor prevazute, precum cresterea salariilor pentru anumite categorii de bugetari, a salariului minim pe economie, a alocatiilor pentru copii etc.

‘Contestarea Legii bugetului la Curtea Constitutionala practic pune in imposibilitate aplicarea masurilor pe care le-am luat si bugetat, respectiv cresterea salariilor, toate acele indemnizatii sociale prevazute pentru anul 2015. Pe procedura, daca nu avem bugetul aprobat, nu putem sa utilizam decat 1/12 din bugetul pe 2014, ceea ce inseamna ca nu putem pune aplicare masurile prevazute pentru 2015: cresterea salariilor in sectorul bugetar, in zona de educatie si zona de sanatate, a salariului minim pe economie, si, de asemenea, toate indemnizatiile sociale, alocatiile pentru cei 500.000 de copii, alocatii zilnice de hrana, indemnizatii pentru persoanele cu dizabilitati. Amanarea depinde de decizia Curtii Constitutionale, poate sa fie si o luna, pot fi si doua. Sper ca acest lucru sa nu se intample. Este vorba despre cresterea pensiilor sociale de la 350 lei la 400 lei, nu se poate majora cu 16% indemnizatia persoanelor cu dizabilitati, vorbim de 733.000 persoane, salariile a peste 200.000 persoane ce lucreaza in sistemul public de educatie si sanatate si asistenta sociala, vorbim de circa 500.000 persoane din sectorul bugetar ce beneficiaza de cresterea salariului minim pe economie, peste 60.000 copii din sistemul de protectie speciala pentru care nu se va putea dubla alocatia de hrana zilnica, de peste 43.000 persoane adulte din sistemul de protectia speciala pentru care nu se va putea dubla alocatia de hrana zilnica’, a explicat Rovana Plumb.

CITESTE SI: Eugen Nicolaescu: Afirmatiile lui Ponta referitoare la neplata pensiilor sunt manipulatorii si extrem de periculoase 

Curtea Constitutionala va discuta pe 29 decembrie sesizarea PNL privind bugetul de stat pe anul 2015, au anuntat luni oficiali ai CCR. Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2015 a fost aprobat duminica de plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului. Parlamentarii au votat bugetul de stat cu 339 voturi “pentru” si 141″impotriva”.

Ulterior, deputatul liberal Eugen Nicolaescu a informat ca grupurile parlamentare ale PNL vor contesta la Curtea Constitutionala bugetul de stat pe anul 2015, pe motiv ca este neconstitutional. “Avem doua argumente: principiul legalitatii si principiul respectarii angajamentelor internationale”, a explicat Nicolaescu, in plenul Parlamentului.

In replica, premierul Victor Ponta a facut un apel la responsabilitate, aratand ca eventuala contestare la Curtea Constitutionala a bugetului de stat pe 2015 va determina amanarea cresterii pensiilor, acordarea subventiilor sau reducerea TVA in turism.

Sursa foto: realitatea.net