DARIUS VALCOV se intalneste cu reprezentantii a OPT BANCI pentru a discuta despre CRIZA CREDITELOR IN FRANCI ELVETIENI

Ministrul Finantelor, DARIUS VALCOV se intalneste luni seara cu reprezentantii a OPT BANCI pentru a discuta despre posibile solutii in cazul CRIZEI CREDITELOR IN FRANCI ELVETIENI.

“Discutand cu primul ministru am stabilit ca astazi (luni — n.r.) la 18.30 sa am o discutie cu cele opt banci care au acordat credite in franci elvetieni si solutia la care vom ajunge o voi prezenta si maine la Camera Deputatilor cand voi fi prezent la Comisie atat eu cat si reprezentantii Bancii Nationale pentru a identifica variantele pe care noi le propunem pentru iesirea din aceasta criza”, a spus DARIUS VALCOV, citat de Agerpres.

Ministrul Finantelor a recunoscut ca Guvernul nu a discutat cu FMI despre eventuale solutii in privinta creditelor in franci elvetieni, insa premierul VICTOR PONTA a sustinut ca FMI a cerut o legislatie predictiva in domeniu.

“Ei au cerut doar o legislatie predictibila si discutiile din Parlament merg in aceasta discutie”, a precizat VICTOR PONTA.

Totodata, premierul s-a exprimat in favoarea unei legi a insolventei personale, elaborata “intr-un mod rational”.

“Punctul meu de vedere este de sustinere a reglementarii legislative si de protectie a persoanelor fizice debitoare in cazul aparitiei unei asemenea situatii, motiv pentru care in Camera cred ca o sa se finalizeze Legea insolventei personale, facuta intr-un mod rational”, a declarant VICTOR PONTA.

Intrebat care sunt solutiile Guvernului, premierul a raspuns: “Sa lasam Parlamentul sa decida”.

Citeste si: Romanii cu CREDITE IN FRANCI ELVETIENI vor PROTESTA din nou in fata Parlamentului

Premierul a criticat Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, care a emis recent un comunicat de presa in care face apel la elaborarea unei solutii legislative care sa dispuna impartirea riscurilor intre banci si debitori si aplicarea principiului echitatii.

“ANPC ce a facut, un comunicat?! Da, si au rezolvat problema”, a spus VICTOR PONTA, cu ironie.

Francul elvetian s-a apreciat puternic, in data de 15 ianuarie a acestui an, pe pietele internationale, castigand aproape 30 la suta in raport cu moneda euro, dupa ce Banca Nationala a Elvetiei (BNS) a renuntat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat in ultimii trei ani. In aceeasi zi, la Bucuresti, leul a pierdut aproape 16 la suta fata de franc, pana la un minim istoric de 4,3287 lei, cu 58,7 bani peste cotatia din sedinta de miercuri, de 3,7415 lei/franc. In 23 ianuarie 2015, moneda elvetiana a atins un nivel maxim record de 4,5817 lei.

In context, la Bucuresti, a reaparut discutia referitoare la romanii cu credite in franci elvetieni, care, potrivit autoritatilor sunt in numar de aproximativ 75.000.

Citeste si: SOLUTIE LEGISLATIVA in problema CREDITELOR IN FRANCI ELVETIENI, ceruta de ANPC

Una dintre solutii este rescadentarea creditelor, prevazuta de Ordonanta 46/2014, potrivit careia persoanele fizice vor beneficia de scaderea ratei lunare de catre banca cu pana la 35 la suta pentru o perioada de maximum doi ani si de facilitati fiscale.

O alta solutie avansata in urma deprecierii semnificative a leului in raport cu francul este aceea a conversiei creditelor din valuta in moneda nationala, la un curs care nu poate depasi cu mai mult de 20 la suta cursul din momentul contractarii creditului si fara costuri suplimentare pentru client. Aceasta solutie a fost avansata de Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF).