Lui DARIUS VALCOV, strategul evaluarii Guvernului, i s-a facut RAU la ICCJ! Procesul de SPALARE de BANI amanat pana in SEPTEMBRIE

Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie judeca luni un nou termen in dosarul in care fostul ministru al Finantelor Darius Valcov este acuzat de trafic de influenta si spalare de bani. Numele lui Darius Valcov a revenit in actualitate dupa ce a intocmit raportul de evaluare a ministrilor din Guvernul Grindeanu, desi el nu mai este membru PSD, informeaza Agerpres.

UPDATEMagistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au decis ca fostul ministru al Finantelor Darius Valcov sa fie audiat pe 4 septembrie in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta si spalare de bani, transmite Agerpres.

Valcov s-a prezentat luni la instanta suprema, insa el a cerut permisiunea sa paraseasca sala de judecata, motivand ca se simte rau. Instanta a fost de acord ca el sa plece, urmand sa fie audiat de judecatori la termenul din 4 septembrie.  Atat la intrare, cat si la iesirea din sediul instantei, Valcov a refuzat sa raspunda intrebarilor puse de jurnalisti, care doreau sa afle modul in care el a intocmit raportul de evaluare a ministrilor din Guvernul Grindeanu. 

La acest termen al procesului a fost audiat Minel Prina, fost viceprimar si primar al municipiului Slatina. Inca de la inceputul declaratiei, Minel Prina le-a spus judecatorilor ca isi recunoaste faptele si ca o sa regrete “cate zile o avea”. El a explicat ca, pe cand era viceprimar, Primaria Slatina a depus documentatia pentru accesarea de fonduri europene pentru modernizarea strazilor si a retelei de apa, iar firma care a castigat contractele, Tehnologica Radion, a dat asigurari ca nu vor fi probleme in efectuarea lucrarilor. Dupa numai 6 luni, sefii de proiecte din Primarie au venit si i-au spus ca au inceput sa apara intarzieri si lucrarile nu sunt de calitate. 

Prina sustine ca i-a adus la cunostinta primarului de atunci din Slatina, Darius Valcov, iar acesta i-a dat numarul de telefon al patronului de la Tehnologica Radion, Theodor Berna, pentru a discuta direct. Fostul viceprimar a relatat ca, la un moment dat, l-a primit pe Berna la el in birou, iar acesta i-a inmanat un biletel, pe care scria ca are o promisiune financiara pentru Valcov “si nu poate sa-l mai ajute cu cash” si daca este posibil ca banii sa fie dati prin intermediul unei firme. 

“Am ramas surprins. Atunci am auzit de comisionul de 20 la suta. M-am intalnit cu Ramba si i-am cerut sa tina el legatura cu Berna. Nu am primit nicio suma de bani de la Berna pentru Valcov. Recunosc ca i-am cerut lui Ramba sa se intalneasca cu Berna pentru o serie de tranzactii, pentru ca Valcov sa obtina comisionul de 20 la suta, fapta pe care o voi regreta tot timpul. Comisionul de 20 la suta am avut reprezentarea ca este mita (…). In 2015, mi-am dat demisia din functia detinuta in cadrul Primariei Slatina, lucru pe care ar fi trebuit sa-l fac in 2009. Sunt fericit si impacat cu mine ca am facut acest pas”, a mai spus Prina. 

STIRE INITIALA

In acest dosar, alaturi de Valcov sunt judecati Lucian Petrut Susala (fost sofer al lui Darius Valcov), Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina, Petre Bogdan Timofte si Constantin Tomescu.

Procurorii DNA sustin ca, in cursul anului 2009, Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Valcov, la acea data primar al municipiului Slatina, caruia i-a propus, ca in schimbul oferirii sprijinului in influentarea factorilor de decizie din cadrul autoritatii contractante (SC Compania de Apa Olt SA), in vederea castigarii unor licitatii de lucrari pentru obiective situate in Slatina, Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti, sa ii dea 20% din valoarea sumelor incasate, conform contractelor de executie a respectivelor lucrari.

Propunerea a fost facuta in contextul in care, in luna noiembrie 2008, fusese aprobat la nivel guvernamental proiectul ‘Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata in judetul Olt’, al carui beneficiar final este SC Compania de Apa Olt SA, operator regional, finantarea fiind asigurata, majoritar, din fonduri europene nerambursabile.

In cadrul acestui proiect au fost incheiate trei contracte, respectiv ‘Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Scornicesti si Potcoava’, ‘Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in municipiul Slatina’ si ‘Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Draganesti-Olt si Piatra-Olt’.

Cu ocazia derularii procedurilor de licitatie referitoare la atribuirea celor trei contracte, membrii comisiei au procedat, la indemnul lui Darius Valcov, in mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor conditii de eligibilitate in scopul favorizarii firmei Tehnologica Radion. In consecinta, Tehnologica Radion a castigat licitatiile organizate in cadrul proiectului ‘Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si apa uzata in judetul Olt’, fiind semnate contracte, cu Compania de Apa Olt, pentru mai multe lucrari, de 78.201.552 lei.

Conform DNA, Theodor Berna si Darius Valcov au stabilit de comun acord ca sumele de bani sa-i fie remise acestuia din urma, in numerar, in lei si numai la sediul firmei. Astfel, in baza acestei intelegeri, in perioada ianuarie-martie 2011, Darius Valcov s-a prezentat periodic la sediul firmei Tehnologica Radion, unde a primit suma totala de 1.200.000 lei (in 3 transe a cate 400.000 lei fiecare), remiterea fiind realizata ori de cate ori contractantul Compania De Apa Olt efectua plati in contul societatii.

In perioada aprilie-decembrie 2011, Darius Valcov a primit de la Theodor Berna, prin intermediul lui Minel Prina, suma totala de 2.500.000 lei (in 5 transe a cate 500.000 lei fiecare). De asemenea, in perioada 2012- 2013, Darius Valcov a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 lei.

In scopul disimularii provenientei ilegale a banilor, Darius Valcov a derulat, cu ajutorul celorlalti inculpati, un mecanism financiar fictiv intre Tehnologica Radion si o alta firma, prin incheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fara ca aceasta societate sa presteze vreun serviciu in virtutea contractelor special incheiate in acest sens.

De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul si prin intermediul inculpatilor Lucian Susala, Petre Timofte si Constantin Tomescu si a altor oameni de afaceri, persoane de incredere din anturajul primarului si viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societati comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula provenienta si destinatia reala a sumelor de bani.

Contractele incheiate intre aceste firme, precum si facturile emise in baza acestor contracte erau fictive, atestand imprejurari care nu corespund realitatii. Procurorii sustin ca acest mecanism a avut drept rol, pe langa disimularea sumei de 3.080.000 lei si transferul bunurilor provenite din savarsirea infractiunii de trafic de influenta, sub forma unor opere de arta si sub forma unor servicii, amenajari si bunuri, in beneficiul unui hotel din municipiul Slatina, pe care Valcov il detinea si controla prin interpusi.

In timpul anchetei, Darius Valcov l-a denuntat la DNA pe Vasile Blaga, sustinand ca acesta a facut interventii pentru ca firma Tehnologica Radion sa castige contracte de reabilitare a retelelor de apa si canalizare din judetul Olt.

Sursa foto: realitatea