Data oficială Brexit. Anunțul făcut de ministrul David Davis

Guvernul britanic a stabilit data oficială pentru Brexit, practic proiectul de lege privind retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Guvernul britanic îl va supune aprobării Parlamentului, pe 29 martie 2019, la ora 23:00 GMT. Aceasta va fi data ieșirii efective din UE, a anunțat ministrul însărcinat cu Brexitul David Davis.

“Am ascultat opinia (publică) și membrii Parlamentului. Apoi am procedat la această modificare. Pentru a îndepărta orice confuzie sau îngrijorare cu privire la semnificația expresiei ‘exit day’ (ziua ieșirii) “, a declarat ministrul, conform Reuters. Sustinatorii convinși ai Brexitului se tem că lentoarea negocierilor cu Bruxellesul și eventuala opoziție față de divorț ar putea amâna ieșirea efectivă din UE.

Data oficială este bătută în cuie

Data oficială pentru Brexit este 29 martie 2019. Aceasta decurge din ziua aleasă de premierul Theresa May, să activeze Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona – 29 martie 2017. Acest articol, care stabilește cadrul unei părăsiri a UE, prevede un termen de doi ani. Adică timpul necesar negocierii modalităților divorțului începând din momentul activării lui.

Sursa foto: BBC