DATINI romanesti in toate regiunile tarii: Plugusorul si Spectacolul Mastilor, printre cele mai indragite

Intrarea in noul an este marcata de traditii in toate colturile tarii. Una dintre ele este Bucovina unde in fiecare an oamenii au parte de un adevarat spectacol. Cele mai indragite sunt datinile precum Plugusorul si Spectacolul Mastilor, informeaza B1 TV.

Bucovina este poate de departe zona cu cea mai intensa incarcatura traditionala, ce reuseste sa transmita emotia unor obiceiuri stravechi. 

”Jocurile cu masti. Aici, fie ca este vorba de capra, de caiuti, de urs, fie ca ii avem pe toti, aceste cete numeroase care in Moldova sunt prezente nu fac decat sa ne aminteasca de o straveche traditie. Scopul acestor jocuri cu masti se leaga de stravechi simboluri ale fecunditatii, ale vesnicei regenerari. Moartea in dansul ursului sau al caprei insemna ingroparea anului vechi pentru a naste cel nou”, a explicat etnologul Doina Isfanioni.

Ziua de 31 decembrie este un moment de apogeu al traditiilor care se desfasoara insa si in Vrancea, in Muntenia sau in Oltenia. Copiii sufla in buhai, urand noroc si bogatie. Se obisnuieste ca cei mici sa mearga din casa in casa, prilej cu care primesc mici daruri, fructe, colaci sau bani. 

”Umbla din gospodare in gospodarie fiindca se crede, impreuna cu urletele, zgomotele din pusti, ca toate aceste zgomote trebuie sa purifice casa, cat si spatiul vital al comunitatii”, a mai explicat etnologul. 

CITESTE SI: SUPERSTITII ROMANESTI in AJUNUL ANULUI NOU

Unul dintre cele mai indragite obiceiuri de Anul Nou este Sorcova. In dimineata zilei de 1 ianuarie, copiii merg din casa in casa urand gazdelor sanatate si noroc. 

Sursa foto: hunedoaralibera