David Cameron: Marea Britanie trebuie sa spuna nu anumitor imigranti din Europa

David Cameron, premierul Marii Britanii, a declarat ca tinerii din tara nu pot concura cu muncitorii imigranti veniti din centrul si estul Europei. In aceste conditii, pentru a le da o sansa mai buna britanicilor sa-si gaseasca un loc de munca, Cameron afirma ca e timpul sa opreasca fluxul acestora, informeaza The Telegraph.

David Cameron a dat exemplu fabricile din tara, unde pana la jumatate din forta de lucru este venita din zone ale continentului, precum Polonia sau Lituania. Acesta e de parere ca daca nu se iau masuri pentru a echilibra situatia este “un fapt de netagaduit” ca generatia tanara a Marii Britanii “va fi lasata in urma” si nu va avea cum sa profite nici macar de pe urma unei reveniri economice.

Cameron a facut aceste declaratii la un eveniment ce a avut loc la fabrica de autoturisme Mini, din Cowley, in apropiere de Oxford. Acesta a spus insa ca nu poate sa dea vina pe imigranti pentru ca vor sa munceasca mai mult. 

“Puteti vizita fabricile din tara noastra si veti vedea ca jumatate din oamenii de acolo vin din Polonia, Lituania sau Letonia. Nu putem sa-i blamam. Vor sa munceasca, vad ca sunt joburi, asa ca vin aici si se angajeaza. In al doilea rand, haideti sa reformam sistemul de ajutoare sociale, astfel incat sa nu mai fie avantajos sa fii somer, ci sa ii avantajeze pe cei care muncesc. Si in al treilea rand, hai sa controlam mai bine imigratia, in special din afara UE, unde putem impune o limita asupra numarului de oameni care vin la noi”, a spus David Cameron.  

Cifrele oficiale arata ca intre lunile aprilie si iunie ale acestui an, un numar de 683.000 de oameni care lucreaza in Marea Britanie au fost din Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Slovenia.

Britanicii sunt insa ingrijorati ca aceste cifre vor creste cu aproximativ un sfert de milion, odata cu ridicarea restrictiilor de munca pentru romani si bulgari, lucru care se va intampla din ianuarie.  

Sursa foto: telegraph.co.uk