De ce a ales STATUL ISLAMIC sa atace PARISUL? – ANALIZA

Au trecut trei saptamani de la teribilul ATENTAT TERORIST multiplu din PARIS. In aceste trei saptamani autoritatile franceze si nu numai au reusit sa puna cap la cap o serie de informatii care le-au raspuns la urmatoarele intrebari: cine a atacat Parisul, cum au facut-o si daca vor mai exista pe viitor alte atacuri? Insa cea mai importanta intrebare care a primit numeroase raspunsuri, dar multe dintre ele vagi sau contradictorii, este “De ce PARISUL?’

Din informatiile pe care le avem este clar ca STATUL ISLAMIC, organizatie terorista fundamental ISLAMICA este la originea atacului. Unii dintre membrii sai, in majoritate cetateni europeni furati de mirajul pe care-l reprezinta ISIS, si-au petrecut ultimele momente din viata detonandu-se in numele “CALIFATULUI ISLAMIC“. Teroristi precum ABDELHAMID ABAAOUD sau BRAHIM ABDESLAM au ales sa se sinucida, in timp ce fratele celui din urma, SALEH ADBESLAM, considerat “creierul operatiunii” este in continuare in cautare internationala.

CITESTE SI: AUTORITATILE FRANCEZE: SALAH ABDESLAM PROBABIL A AJUNS IN SIRIA

Specialistii dar si diferiti formatori de opinie au prezentat o serie de argumente pentru care militantii DAESH ar fi dorit sa atace PARIS. Acestea sunt:

1. A fost un atac simplu, fara o semnificatie aparte. Un gest necugetat pe care l-au comis JIHADISTII.

2. A fost un atac minutios, gandit de mult timp, dar ISIS nu avea capabilitatea de a-l duce la bun sfarsit pana acum. 

3.  STATUL ISLAMIC a dorit sa distraga atentia de la propriile sale pierderi teritoriale.

4. DAESH doreste sa le arate celor de la AL-QAEDA ca detin suprematia globala.

5. Vrea sa descurajeze tarile puternice sa nu ii mai bombardeze.

6. Ba dimpotriva, isi doreste ca dusmanii sai sa atace tot mai dur in SIRIA si IRAK pentru a le epuiza resursele, crea haos total, pentru a se prezenta ca un aparator al MUSULMANILOR si pentru a se apropia de momentul APOCALIPSEI. 

CITESTE SI: CINE ESTE si CE VREA STATUL ISLAMIC – ANALIZA

Adevarul este ca nu vom afla prea curand motivatia pentru ATACURILE TERORISTE din 13 noiembrie. A durat ani de zile pana SUA au aflat motivele pentru care AL-QAEDA a comis atentatele de la 11 SEPTEMBRIE. Acestea erau ascunse la Kabul intr-un calculator al organizatiei teroriste. Acestia sustineau ca doreau fie ca SUA sa isi retraga total armata din Orientul Mijlociu, ori sa comita o invazie masiva, care cu timpul va stoarce SUA de bani si va inrai opinia MUSULMANILOR, care cu timpul va forta SUA sa plece oricum. Initial, SUA nu a facut niciuna dintre aceste lucruri. In schimb a dat jos regimul taliban, sustinut opozitia anti-talibana din Afganistan, tara in care se ascundeau teroristii. Dar la scurt timp dupa aceea, SUA a trimis un numar masiv de trupe in Afganistan si Irak. Daca ar fi stiut poporul american ca fix acest lucru isi doreau cei de la AL-QAEDA, atunci poate nu ar fi sustinut acelasi curs al faptelor. 

Acest fapt ne aduce la ATACURILE TERORISTE DE LA PARIS. Deja Franta a inceput sa se implice masiv in Siria, trimitand portavionul Charles de Gaulle si suplimentand bombardamentele asupra bazelor ISIS din cele doua state arabe. Dar daca STATUL ISLAMIC a bombardat capitala Frantei pentru a atrage una dintre cele doua reactii extreme, atunci poate ar trebui reconsiderata strategia coalitiei antijihadiste pe care DAESH  aparent nu o apreciaza deloc. In ultimul an, incet dar sigur, aliatii au reusit sa reduca cu un sfert teritoriul ocupat de IS, potrivit Ministerului Apararii din SUA.

CITESTE SI: De ce va ESUA in cele din urma STATUL ISLAMIC? – ANALIZA

Cu toate acestea, distrugerea conducerii ISIS din Siria si Irak nu va incheia imediat seria de atacuri teroriste ale organizatiei.. Dimpotriva, ar putea chiar sa le mareasca numarul, intrucat astfel de atentate sunt folosite de statele slabe cand se simt amenintate. Mai sunt si alte tari in care lideri ai ISIS sau afiliatii lor pot complota pentru a savarsi atacuri teroriste. Asta nu inseamna insa ca razboiul trebuie escaladat si in aceste tari, ci mai degraba o recunoastere a faptului ca problema STATUL ISLAMIC nu se rezuma doar la teritoriile ocupate din Irak si Siria. 

ISIS a promis ca atacurile de la Paris vor fi doar primele de pe o lista lunga de atentate. Data fiind instabilitatea politica din Orientul Mijlociu si Africa de Nord care au alimentat cresterea DAESHtarile ce se afla pe lista de inamici ai califatului vor trebuie sa mai suporte amenintarea organizatiei teroriste pentru ceva timp. Cu toate acestea populatiile din tarile inamice ISIS vor trebui sa ramana puternice in fata oricarei aversiuni a STATUL ISLAMIC, pentru a duce la disparitia acestei organizatii demonice. 

Sursa: The Atlantic