De ce apare respirația urât mirositoare? Cauze și metode de tratament

Problemele generale de sănătate cronice și diverse patologii orale pot provoca apariția respirației urât mirositoare. Studiile clinice au demonstrat că mirosul neplăcut din gură (halitoza) se manifestă la aproape jumătate din populația adultă.

Dacă suferi de halitoză, pe lângă respirația urât mirositoare, este posibil să simți și un gust neplăcut. Dacă respirația urât mirositoare persistă după spălatul pe dinți, consultă medicul dentist.

Care sunt cauzele respirației urât mirositoare?

În majoritatea cazurilor, un miros neplăcut din gură este asociat cu patologii ale cavității bucale (carii, boală parodontală etc.). Cu toate acestea, pe lângă aceste cauze, există o serie de alți factori care provoacă apariția halitozei.

Lipsa igienei orale

Lipsa igienei sau îngrijirea dentară neadecvată pot duce la acumularea de particule alimentare în gură, care împreună cu bacteriile pot provoca respirație urât mirositoare.

De asemenea, cauzele halitozei pot fi depunerile de pe dinți (placa bacteriană și tartrul dentar).

Igiena zilnică te poate ajuta să reduci cantitatea de bacterii din gură și să scapi de resturile alimentare și de placă bacteriană, și astfel să scapi și de halitoză.

Dieta

Consumul de alimente cu o aromă specifică poate provoca semne de halitoză. În timpul digestiei, uleiurile aromate din ceapă, usturoi sau alte produse similare intră în sistemul circulator și apoi în plămâni. Prin urmare, aerul pe care îl expiri capătă un miros neplăcut.

Obiceiuri proaste

Respirația urât mirositoare este foarte des rezultatul fumatului de tutun și al abuzului de alcool.

Gura uscată

Dacă aportul de apă este scăzut, cantitatea de salivă poate scădea. Saliva este un detergent natural pentru gură. Ajută la combaterea depunerilor moi pe dinți – surse pentru respirație urât mirositoare.

Gura uscată poate apărea dacă suferi de o tulburare a glandei salivare, dormi cu gura deschisă sau folosești diuretice.

Boli generale

Pierderea prospețimii respirației poate fi un semn al diferitelor probleme patologice din organism, precum:

Dezvoltarea unor astfel de boli poate fi unul dintre principalele motive pentru apariția respirației urât mirositoare.

Cum îți poți împrospăta respirația?

Pentru a scăpa de halitoză este foarte important să-i afli cauza. Totuși, eliminând cauza principală a halitozei, nu trebuie să uităm de respectarea constantă a regulilor de igienă a cavității bucale.

Dacă nu ai grijă corespunzătoare de dinți și gingii, problema respirației urâte poate reveni. Dacă manifestările halitozei sunt totuși asociate cu formarea plăcii și a tartrului, curățarea igienică profesională a dinților te va ajuta.

Efectuarea unei astfel de proceduri de două ori pe an îți va permite nu numai să scapi de depunerile moi de pe dinți, ci și să elimini tartrul dentar – una dintre principalele cauze ale respirației urât mirositoare.

Este important să speli nu numai dinții, ci și limba cel puțin de două ori pe zi, să folosești ața dentară și apa de gură după mese, să cureți protezele dentare și aparatele ortodontice zilnic. Și, de asemenea:

Și nu uita de vizitele regulate în scop preventiv la medicul dentist. Dacă simți îți simți respirația că miroase urât, programează o consultație la o clinică stomatologică.