De ce este foarte importantă examinarea solului când au loc lucrările de fundații speciale

Fundatiile formeaza baza unei structuri si sunt concepute pentru a transfera sarcini prin stratul slab superior al solului catre un strat mai puternic de sol sau roca de baza de dedesubt. Preocuparile principale pentru proiectarea acestor fundatii speciale sunt capacitatea portanta si asezarea de dedesubt.

Astfel, ar fi bine sa fie folosite cele mai performante utilaje, prin a caror multifunctionalitate si versatilitate pot fi acoperite toate categoriile de lucrari de geotehnica si fundatii speciale precum si toate tehnologiile de lucru.

De ce este importanta analiza solului

Sa tinem cont de faptul ca executia lucrarilor de fundatii speciale necesita nu numai cunostinte speciale legate de mecanica aplicabile in faza de planificare a proiectelor, cat si o experienta aprofundata in predictibilitatea comportamentului pamanturilor in timpul executiei forajelor sub diveresele metode existente.

Sa tinem cont de faptul ca nu tot solul este la fel. Capacitatea portanta este capacitatea solului de a suporta sarcinile impuse. Uneori, pe locurile cu sol moale, pot aparea asezari considerabile sub fundatii incarcate fara sa apara defectiuni prin forfecare; in astfel de cazuri, capacitatea portanta admisa se bazeaza pe tasarea maxima admisa.

Cum trebuie sa fie o evaluare geotehnica

Astfel, fiecare evaluare geotehnica sau investigatie la sol este specifica locului si trebuie adaptata pentru a indeplini cerintele de inginerie pentru proiect. Sfera investigatiei va depinde de conditiile anticipate ale terenului si de propunerile de proiectare si constructie.

Examinarea proprietatilor fizice ale unui sol este la fel de importanta ca si alte proceduri de constructie. Ajuta un inginer sa inteleaga felul si comportamentul solului in diferite situatii de temperatura si presiune. Acesta permite inginerilor sa mareasca eficienta unui sol si sa-si imbunatateasca capacitatea de lucru a masei solului. In plus, este foarte important ca un inginer sa cunoasca natura unui sol inainte de a construi o cladire pe el. Scopul principal este de a imbunatati calitatea unui sol si de a stabili un sol sigur si solid pentru o fundatie de durata.

Pe langa evaluarea santierului proiectului si recomandarea celei mai bune modalitati de a-ti indeplini obiectivele, sunt necesare si alte servicii utile, cum ar fi evaluarea fundatiei, proiectarea peretilor de sprijin, evaluarea stabilitatii solului, etc. Acest lucru asigura ca cladirea sau proiectul care este creat este proiectat pentru a se potrivi in mediu si a face fata oricaror provocari posibile.