De ce i-a EVALUAT, personal, ministrul Justitiei pe KOVESI si LAZAR

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a raspuns, joi, criticilor potrivit carora trebuia sa delege un procuror pentru verificarea procurorului general si a sefei DNA, sustinand ca a actionat in limitele legii, informeaza News.ro.

“Nu m-am uitat aseara la televizor. Va asigur ca sunt proceduri diferite, iar eu mi-am exercitat competentele legale si constitutionale”, a spus joi, Tudorel Toader, inainte de sedinta de plen a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Potrivit art. 69 alin. (1) din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara, ministrul Justitiei, cand considera necesar, din proprie initiativa sau la cererea CSM, exercita controlul asupra procurorilor, prin procurori anume desemnati de procurorul general al Parchetului ICCJ sau, dupa caz, de procurorul-sef al DNA, de procurorul-sef al DIICOT ori de ministrul Justitiei.

Conform alin. (2) al art. 69, controlul consta in verificarea eficientei manageriale, a modului in care procurorii isi indeplinesc atributiile de serviciu si in care se desfasoara raporturile de serviciu cu justitiabilii si cu celelalte persoane implicate in lucrarile de competenta parchetelor. Controlul nu poate viza masurile dispuse de procuror in cursul urmaririi penale si solutiile adoptate.

Anterior, miercuri seara, ministrul Justitiei a anuntat concluziile la care a ajuns in urma evaluarilor pe care le-a facut procurorului general Augustin Lazar si procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi. (DETALII AICI).

Sursa foto: realitatea