Putini oameni stiu ca proiectarea unei case incepe cu mult inainte de momentul in care contactezi o agentie de arhitectura. Dupa cumpararea unui teren, dezvoltatorul se confrunta cu o serie de sarcini importante: pentru a determina cerintele de baza ale casei, functionalitatea acesteia si compararea acestora cu bugetul alocat.
Astazi, multi opteaza pentru proiecte case mici si ieftine si nu le pare rau deloc. Ba din contra, metri patrati ai casei nu sunt cea mai importanta caracteristica care determina daca casa este mare sau mica pentru tine. Pentru a-ti face casa intr-adevar confortabila, ia in considerare urmatorii factori atunci cand alegi proiecte de case mici:
Dimensiunea terenului
Principala cheie pentru alegerea corecta a unui proiect de casa dintre modele case mici, a planurilor casei, a dimensiunilor sale admise, a numarului de etaje si, in consecinta, a suprafetei il reprezinta dimensiunea terenului.
Numarul de etaje ale casei
La alegerea numarului de etaje ale unei case, se ia in considerare si dimensiunea terenului. Casele cu un singur etaj sunt cel mai popular tip de case private, dar este nevoie de un teren mare pentru a le construi. Pentru un lot mic, cea mai buna optiune ar fi o casa cu doua etaje sau o casa cu mansarda. Unul dintre avantajele caselor cu doua niveluri este ca etajul al doilea poate juca rolul unei zone private.
Numarul de rezidenti
In etapa de planificare, decide asupra numarului de persoane care vor locui in casa in mod permanent. Marimea casei, aspectul si, prin urmare, costul viitor al constructiei depind direct de aceasta. Totodata, trebuie sa te decizi daca ai nevoie de o camera-birou, doresti sa mai ai copii sau vei dori pe viitor sa iti iei parintii sa locuiasca cu tine. Raspunsurile la astfel de intrebari creeaza un fel de cupola a nevoilor, asa-numita lista de dorinte, de la care este usor sa pornesti atunci cand alegi un proiect.
Bugetul alocat
Costul unei case este direct corelat cu numarul de metri patrati. Bugetul este piatra de temelie a procesului de constructie, el determina nu numai suprafata posibila a casei, ci si materialele si tehnologiile utilizate.
Astfel, zonalitatea casei este la fel un lucru individual. Pentru o familie de doi, o casa de 150 m2 va fi mica, iar pentru o alta familie de patru este suficienta o casa de pana la 100 m2. Pentru fiecare familie este individual.
Un proiect de casa mica, in general, poate fi potrivit pentru o familie de 2-4 persoane. Aceasta dimensiune minima a casei prevede conditia ca doi dintre ei sa fie parinti si sa locuiasca intr-un dormitor. Dispunerea unei case dintr-o astfel de zona poate gazdui cu usurinta 2-3 dormitoare mici, o camera de zi cu bucatarie si 2 bai.
Cu un aspect bine gandit, proiectele de case mici cu doua etaje, case cu un etaj sau mansarda de pana la 150 m2 pot fi proiectate pentru o familie de 4-5 persoane, adica cu 2-3 copii.
Astfel, optiunea proiectelor de casa mici se adeveresc a fi extrem de comode, ergonomice si economice, chiar si pentru familii cu 2 sau 3 copii.