De ce ne este FOAME dupa ce CONSUMAM ALCOOL?

V-ati intrebat vreodata de ce sunteti atras ca un magnet de o felie de pizza dupa ce ati consumat prea mult alcool? Cu siguranta nu sunteti singurul caz. Studiile au dovedit existenta unui fenomen nefericit, numit “EFECTUL DE APERITIV”, tendinta de a manca mai mult dupa ce CONSUMAM ALCOOL. Motivul acestui fenomen a fost necunoscut pana acum, dar un nou studiu, publicat in revista Obesity, explica de ce mancam cu 30% mai mult dupa ce bem mai mult alcool decat ar fi cazul.

Se pare ca simtul MIROSULUI joaca un rol important in aparitia acestui fenomen.

In cadrul studiului, cercetatorii au recrutat 35 de femei carora le-a fost administrat alcool, echivalentul a doua pahare si jumatate de bautura alcoolica. Apoi, femeile au fost rugate sa miroasa diferite arome alimentare in timp ce erau supuse unei investigatii imagistice, iar cercetatorii au inregistrat cat de mult au mancat femeile.

Fiecare participant a repetat experimentul utilizand o perfuzie salina.

CITESTE SI: MOTIVELE CARE TE IMPIEDICA SA SLABESTI

Inca o data, “efectul de aperitiv” si-a facut simtita prezenta: infuzia cu alcool a determinat femeile sa manance cu 30% mai mult decat in cazul perfuziei saline. Cu toate acestea, scanarile creierului au scos in evidenta un aspect interesant: femeile care se aflau sub influenta alcoolului erau mai sensibile la AROMELE ALIMENTARE, motiv pentru care au mancat mai mult.

Mirosul alimentelor a crescut activitatea creierului in hipotalamus, o structura complexa a acestuia, implicata in metabolism si apetit.

Hipotalamusul este compus din mai aglomerari de celule nervoase, dintre care unele cresc cantitatea de alimente pe care o consumam, in timp ce altele au efectul opus, a explicat David Kareken, profesor de neurologie la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Indiana.

Sursa foto: gandul