De ce nu a atacat Avocatului Poporului ordonanta privind migratia primarilor: Trebuie sa se ocupe Parlamentul

Avocatul Poporului motiveaza sambata, intr-un comunicat transmis presei, de ce nu a atacat la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) ordonanta de urgenta a Guvernului privind migratia primarilor. Astfel, Avocatul Poporului informeaza ca, in urma analizarii petitiilor in care i se cerea sesizarea Curtii Constitutionale in privinta Ordonantei de Urgenta a Guvernului care permite migratia alesilor locali de la un partid la altul, cu pastrarea mandatelor, “solutionarea problemei semnalate este de competenta Parlamentului si a Guvernului, deoarece, in realitate, aceasta vizeaza raporturile constitutionale dintre Parlament, Presedintele Romaniei si Guvern”.

“Fara indoiala, aspectele sesizate excedeaza competentei institutiei Avocatul Poporului, al carei rol este apararea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice, in sensul stabilit de art. 58 din Legea fundamentala”, se arata in comunicat.

Citeste si: Cinci primari si 60 de consilieri locali din Galati au trecut la PSD

“In plus, apreciem ca rezolvarea problemei sesizate revine Parlamentului, deoarece art. 115 alin. (5) din Constitutie stabileste ca “ordonanta de urgenta intra in vigoare numai dupa depunerea sa spre dezbatere in procedura de urgenta la Camera competenta sa fie sesizata si dupa publicarea ei in Monitorul Oficial al Romaniei. Camerele, daca nu se afla in sesiune, se convoaca in mod obligatoriu in 5 zile de la depunere sau, dupa caz, de la trimitere. Daca in termen de cel mult 30 de zile de la depunere, Camera sesizata nu se pronunta asupra ordonantei, aceasta este considerata adoptata si se trimite celeilalte Camere care decide de asemenea in procedura de urgenta.”. Totodata, art. 115 alin. (7) din Constitutie instituie competenta Parlamentului de a aproba sau respinge printr-o lege, ordonantele cu care a fost sesizat”, afirma Avocatul Poporului.

Citeste si: Victor Ponta, huiduit la Arad. Primarul spune ca premierul a scapat de protestatari ”printr-o magazie”. VIDEO

“In legatura cu aspectele mentionate, observam ca Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 55/2014 pentru reglementarea unor masuri privind administratia publica locala (PL-x nr. 392/2014) a fost adoptat de Camera Deputatilor, ca urmare a depasirii termenului de 30 de zile, potrivit art.115 alin. (5) din Constitutia Romaniei, fiind inaintat Senatului (inregistrat la Senat pentru dezbatere cu nr.b555, adresa nr.plx392/02/10/2014)”, conchide institutia.