De ce nu e bine sa analizezi o relatie care s-a incheiat? Afla mai multe

Analizarea excesiva a motivelor pentru care o relatie nu functioneaza ii poate face pe oameni mai nefericiti, avertizeaza cercetatorul american Walter Mischel, potrivit theguardian.com, citat de Mediafax.

In loc de a sta si a contempla motivele pentru care o relatie amoroasa s-a incheiat, psihologul american Walter Mischel recomanda cateva aspirine si indeamna oamenii sa se distanteze de evenimentul neplacut pentru a-si imbunatati perspectiva asupra viitorului.

CITESTE SI: Porecla sexuala a zodiei tale

Analizarea excesiva a unor experiente negative ii poate face pe oameni sa se simta mai rau, potrivit lui Mischel.

Unii oameni administreaza mai bine situatiile neplacute daca adopta o perspectiva obiectiva, privind lucrurile din afara si scriu o relatare a situatiei in care se refera la ei insisi la persoana a treia, spune psihologul.

Prin distantarea de eveniment, oamenii pot fi mai rationali in legatura cu ceea ce s-a intamplat, fara sa fie autodistructivi.

“Bunul simt ne spune ca daca revizitam intens experientele negative prin care am trecut pentru a putea intelege de ce au avut loc, vom reusi in cele din urma sa mergem mai departe. Totusi, noi cercetari arata ca intr-unele cazuri oamenii se simt din ce in ce mai rau daca analizeaza si se gandesc continuu la ceea ce au patit”, a spus Walter Mischel.

“De fiecare data cand reiau in minte cele intamplate sau cand le povestesc prietenilor sau psihologului, unii oameni devin din ce in ce mai deprimati. Pe de alta parte, auto-distantarea le permite sa aiba o perspectiva mai obiectiva, fara sa activeze sentimentele de suferinta, si ii ajuta sa treaca peste experienta negativa”, a explicat psihologul.

Sfaturile lui Walter Mischel despre cum pot trece oamenii peste o despartire vin dupa efectuarea unor cercetari pentru cartea sa privind autocontrolul, “The Marshmallow Test”.

CITESTE SI: Cei trei factori care distrug relatia. Afla mai multe

Printre alte studii despre care Mischel vorbeste in carte se numara si o cercetare despre cum un analgezic prescris fara reteta poate fi de ajutor in reducerea suferintei dupa o despartire.

“Cand vorbim despre experientele de respingere in termeni de durere fizica, nu folosim o metafora: o inima franta si suferinta emotionala chiar dor intr-un mod fizic. «Ia doua aspirine si suna-ma dimineata» ar fi un raspuns rece si dur adresat unui prieten care va suna in miezul noptii sa se planga de despartirea de cineva drag, dar raspunsul are o baza stiintifica solida”, a spus Walter Mischel.

 

 Sursa: one