De ce nu se poate ca SUA sa-si mute ARMELE NUCLEARE in ROMANIA

Subiectul armelor nucleare mutate de Statele Unite ale Americii din Turcia in Romania atrage in continuare atentia, fiind dezbatut si in Foreign Policy. Publicatia amintita relateaza povestea oferind si explicatii pentru care aceasta varianta nu este posibila.

“Un site obscur (Euractiv.com – n.red.) a publicat un raport vag care spune ca relatiile dintre Washington si Ankara s-au deteriorat atat de mult, incat Statele Unite au inceput sa transfere arme nucleare din Turcia in Romania”, arata Foreign Policy, precizand ca nu exista nicio baza concreta pentru a afirma ca arme nucleare B61 ar fi in drum catre tara noastra.

Jurnalistii straini mentioneaza si ca Ministerul Apararii din Romania a negat imediat informatiile, dar si ca mai multi experti resping aceasta varianta invocand motive tehnice si de alta natura. Dar chiar si asa, noteaza Foreign Policy, cateva agentii de stiri anti-americane din Rusia (inclusiv Sputnik si Pravda) au preluat subiectul speculand pe baza transportului. Cu toate ca administratia Obama a refuzat sa comenteze subiectul, unii experti au analizat cu atentie articolul din Euractiv.com.

CITESTE SI: ALERTA: SUA ISI MUTA ARMELE NUCLEARE DIN TURCIA IN ROMANIA. REACTII MAE SI NATO

Jeffrey Lewis, expert in controlul armelor de la Institutul Middlebury de Studii Internationale din Monterey, sustine pe Twitter ca Romania nu are depoztie speciale WS3 pentru a stoca armele in conditii de siguranta. El a remarcat si faptul ca articolul nu este sustinut de dovezi sau surse, precizand ca pentru materialul respectiv s-a consultat o singura persoana si reprezentanti ai Romaniei, care au negat. Lewis apreciaza ca articolul despre armele nucleare B61 fost scris de “un tip care nu stie ce este B61”.

Autorul articolului, Gheorghi Gotev, si-a aparat materialul, dar a recunoscut intr-un tweet ca nu stie ce este o arma B61 (o bomba nucleara a carei putere poate ajunge pana la 340 de kilotone). Foreign Policy noteaza ca Romania nu face parte din statele membre NATO care au fost de acord sa gazduiasca arme nucleare americane (asa cum este cazul Turciei) si o astfel de miscare ar fi considerata o provocare de catre Moscova.

Cu toate ca ideea articolului a fost respinsa, ceea ce s-a intamplat in ultima perioada in Turcia ridica semne de intrebare daca nu cumva SUA s-ar putea razgandi in legatura cu pastrarea armelor nucleare in baza de la Incirlik. In timpul tentativei de lovitura de stat, autoritatile din Turcia au oprit furnizarea de energie electrica catre baza Incirlik.

Mai mult, intre Turcia si SUA exista o tensiune din cauza clericului Fethullah Gulen, pe care Ankara il acuza de orchestrarea tentativei de lovitura de stat si care locuieste in America. Turcia cere extradarea sa, dar SUA sustin ca turcii nu au furnizat destule dovezi pentru a arata implicarea clericului in puci.

Sursa traducere: Ziare.com