De ce piața crypto monedelor este atât de volatilă. Analiză

Anul trecut a fost cel mai puțin volatil din istoria pieței de valori în ultimii zeci de ani. Comercianții care au profitat din plin de fluctuațiile de prețuri s-au lăsat pe mâna unor algoritmi de tranzacționare de înaltă frecvență gestionați de computerele care acționează în milisecunde. Pe Wall Street, oamenii pot fi înlocuiți de computere, iar patru ani de volatilitate pe piața bursieră pot fi acoperiți într-o singură lună de fluctuație a prețurilor pe piețele de crypto monede.

Investitorii cu vechime în crypto monede știu că acest lucru este o realitate, dar oare de ce este această clasă de active este mai volatilă decât orice alt activ de pe piață?

1. Piața crypto monedelor nu are valoare intrinsecă

În ciuda evaluărilor la nivel de companie, crypto monedele nu vând un produs, generează venituri sau angajează mii de oameni. Ele, în general, nu returnează dividende și doar o mică parte din valoarea totală a crypto monedei evoluează. Din acest motiv, este greu de apreciat. Cum știm dacă este cumpărată sau vândută? Când este o valoare bună sau este supradimensionată? Fără niciun element fundamental pe care să se bazeze această informație, nu ne putem baza decât pe sentimentul pieței, adesea dictat de mass-media, care face bani datorită audienței.

2. Lipsa reglementării controlului

Crypto monedele reprezintă un fenomen la nivel mondial, iar în timp ce guvernele se plafonează asupra industriei, reglementarea monedelor virtuale se află la început. O astfel de reglementare limitată permite manipularea pieței care, la rândul său, introduce volatilitatea și descurajează investițiile instituționale, deoarece un fond mare nu are nici o garanție că, capitalul său este cu adevărat sigur sau cel puțin protejat împotriva unor astfel de situații.

3. Lipsa capitalului instituțional

Deși este incontestabil faptul că unele companii care mizează pe capitalul de risc, fie că vorbim de fonduri de investiții sau de persoane fizice potente financiar, sunt, în egală măsură suporteri și investitori în crypto monede. Deși, ca segment, majoritatea capitalului instituțional este încă marginalizat. Deocamdată avem un impuls limitat pe un crypto ETF sau un fond mutual. Majoritatea liderilor din lumea bancară admit că există o anumită valabilitate în spațiu, dar încă nu au făcut capital sau admit participarea în mod public. Capitalul instituțional se prezintă într-o varietate de forme, cum ar fi un birou de tranzacționare mare care are potențialul de a introduce eficiența și de a atenua volatilitatea pieței sau de a cumpăra un fond mutual în numele investitorilor pe termen lung.

4. Ordine de plată „subțiri”

Investitorii în crypto sunt învățați să nu păstreze niciodată monede pe o bursă, care poate deveni, oricând, ținta hackerilor. Ca urmare, cea mai mare parte a ofertei negociabile nu se găsește pe ordine de plată, ci în portofele off-exchange. În schimb, aproape toate acțiunile ale unei societăți cotate la bursă sunt tranzacționate pe o singură bursă. O comandă mare de piață poate suferi din cauza unui ordin de comenzi de schimb pe drumul în sus sau în jos, cauzând ceva numit “alunecare” (slippage). Din cauza capacității marilor comercianți de a muta piața în ambele direcții și de a folosi tactici pentru a încuraja acest lucru, volatilitatea crește.

Citește și: CUM POȚI SĂ MINEZI CRYPTO MONEDE BITCOIN ȘI SĂ FACI MULȚI BANI FĂRĂ INVESTIȚIE ÎN ECHIPAMENTE

5. Pe termen lung vs pe termen scurt

Dacă investiți în ceva din care nu vă așteptați să obțineți profit până la vârsta de 60 de ani, probabil că sunteți mai puțin preocupat de mișcările de preț zilnice sau chiar anuale. În cea mai mare parte, crypto monedele nu pot fi cumpărate în conturile de pensii și sunt, în general, inaccesibile brokerilor de retail și consultanților financiari, astfel încât întregul ecosistem de investitori este lăsat în urmă. Acest lucru le permite celor care sunt familiarizați cu tehnologia să folosească portofelele și platformele de tranzacționare bazate pe web. Aceiași oameni care își refresh-uiesc Blockfoliul la fiecare 10 minute, care se felicită reciproc atunci când ies pe plus sau transpiră și intră în panică atunci când prețul scade. Ei sunt oamenii care nu respectă disciplina de a cumpăra și de a se menține pe termen lung și, prin urmare, contribuie din plin la cumpărăturile de panică.

6. Spiritul de turmă

Crypto este în mare parte un fenomen adoptat de milionari tineri, persoane care nu au încredere în guverne, și sunt fani declarați ai tehnologiei. Aceștia au făcut avere, în cele mai multe cazuri, din speculații financiare profitând din plin de creșterile prețurilor în zona imobiliară și ale pieței bursiere. Dar cei mai mulți dintre acești noi milionari nu au experiența investițiilor pe termen lung spre deosebire de milionarii mai în vârstă și cu o experiență bogată. Totodată, ei au tendința de a avea mai puține venituri disponibile și mai puțin timp la dispoziție.

Această combinație de factori are ca rezultat câteva lucruri; un apetit pentru risc în speranța câștiga rapid și mult și de a folosi o parte mai mare din capitalul pe care trebuie să investească în instrumente riscante, inclusiv achiziționarea unor astfel de investiții pe credit. Iar în momentul în care piața este în cădere, aceștia sunt banii pe care ei literalmente nu-și pot permite să-i piardă, așa că vor renunța la primul semn de necazuri. Deoarece acesta este un comportament reacționar, ei vor pierde bani înainte de a ieși din piață.

Când piața începe să crească, ei vor cumpăra cu banii pe care nu-i au. Ca grup, acest lucru pare să fie coordonat în masă, dar numai motivațiile multor entități unice se propagă într-o mentalitate cunoscută și sub denumirea de „spirit de turmă”. Dacă faceți legătura între acest comportament și legăturile cauzate de “balenele” mari într-o piață de tranzacționare subțire veți obține un efect de sinergie.

Citește și: CUM FUNCȚIONEAZĂ BITCOIN? IATĂ O EXPLICAȚIE RAPIDĂ, PE ÎNȚELESUL TUTUROR!

Când va scădea volatilitatea

În timp, ne putem aștepta la mai multă reglementare, la o mai mare diversitate de investitori și la o perspectivă mai matură pe piața crypto monedelor. De asemenea, ne putem aștepta la o valoare utilitară mai mare, deoarece comercianții găsesc modalități mai accesibile de acceptare a crypto monedelor, iar tehnologia din spatele tranzacțiilor se îmbunătățește. Deși volatilitatea poate scădea, ne putem aștepta, de asemenea, la o creștere treptată, dar constantă a valorii pieței criptogramelor ca un întreg. La fel cum piața bursieră a dat cale liberă deținătorilor și investitorilor pe termen lung, tot așa se va întâmpla și cu piețele de crypto monede.