De ce se numește Oceanul Pacific? Este adevărat că se micșorează?

Cine nu a auzit despre Oceanul Pacific, oceanul din care „a ieșit un pește mic”? Ei bine, Oceanul Pacific este cel mai mare ocean din lume, acoperind aproximativ 33% din suprafața Pământului. Totuși, specialiștii spun că de la un an la altul, oceanul devine mai mic. Cum e posibil?

Oceanul Pacific are o suprafață totală de 165,3 milioane de km² și se întinde pe aproximativ 15.500 km de la Strâmtoarea Bering în nord și până la Marea Ross în Antarctica. Limita vestică a oceanului este Strâmtoarea Malacca, iar la est oceanul e mărginit de continentul America.

Pe măsură ce America de Nord și America de Sud se deplasează mai spre vest din cauza mișcărilot tectonice, Oceanul Pacific se micșorează. În fiecare an, Asia și America de Nord se apropie din ce în ce mai mult, iar Oceanul Pacific se micșorează cu doi-trei centimetri pe 3 dintre laturile sale la fiecare 365 de zile.

De ce se numește Oceanul Pacific?

Oceanul a fost denumit astfel deoarece primii marinari europeni au găsit o apă deosebit de liniștită dincolo de Capul Horn, punctul cel mai sudic al Țării de Foc. Numele provine de la numele latin „Mare Pacificum” care se traduce cu „mare liniștită”. În pofida numelui, în Pacific există nenumărate furtuni, taifunuri, uragane, cutremure subacvatice, tsunamiuri și alte fenomene naturale cu energii uriașe. Cine a botezat Oceanul? Ei bine, nașul oceanului a fost navigatorul portughez Fernando Magellan. Acesta este cunoscut pentru prima circumnavigație din istorie.

Curiozități despre Oceanul Pacific:

Adâncimea maximă este de 11.034 m și locul este denumit Groapa Marianelor;
Volumul de apă al Oceanului Pacific este de 714,41 milioane km³ cu tot cu mările secundare;
Oceanul Pacific cuprinde peste 25.000 de insule;
În Oceanul Pacific, temperatura apei variază de la punctul înghețului, în zonele polare, până la circa 30 °C la ecuator.

Sursa text și foto: shtiu.ro