DE CE VA ESUA, IN CELE DIN URMA, STATUL ISLAMIC – analiza

De ce va esua STATUL ISLAMIC? Fiecare ATENTAT TERORIST este urmat de milioane de cuvinte. Jurnalisti, politicieni sau oameni simpli, toti se arata socati, dar, in acelasi timp, spun ca nu vor renunta la valorile tolerantei, democratiei si deschiderii.

La scurt timp dupa aceste reactii initiale vine confuzia. Cine este STATUL ISLAMIC? Ce vor acesti JIHADISTI? De ce sunt atat de brutali? Cum pot fi opriti? Cat vor mai rezista? Toate aceste intrebari s-au pus si in urma ATENTATELOR SANGEROASE de la PARIS, soldate cu 130 de morti.

CITESTE SI: CINE ESTE SI CE VREA STATUL ISLAMIC (ISIS) ? – ANALIZA

Dilemele Occidentului sunt nenumarate, dar si teroristii au de ce sa-si faca griji, se arata intr-o analiza BBC, care incearca sa explice de ce vor esua JIHADISTII STATULUI ISLAMIC, in cele din urma. Exodul refugiatilor spre tari europene este unul dintre argumente. La cateva luni dupa ce STATUL ISLAMIC a pus stapanire pe orasul irakian Mosul, JIHADISTII  au invatat o lectie importanta despre cum sa guverneze. Stiau ca administratia talibanilor din Afganistan si mici teritorii din Pakistan nu a reusit sa pastreze sprijinul poporului.

In ambele tari, oamenii au sperat ca talibanii le-ar putea oferi o alternativa la clasa politica existenta, una macinata de coruptie. Insa, in momentul in care au pus mana pe putere, talibanii, prin brutalitatea lor, au pierdut sustinerea populatiei. Cand a inceput sa cucereasca teritorii din Siria, STATUL ISLAMIC a incercat sa nu repete greselile talibanilor. De exemplu, conducerea administratiilor locale i-a asigurat pe comercianti ca isi vor putea continua afacerile intr-un mediu sigur.

CITESTE SI: MIGRATIA INVERSA. DE CE MUSULMANII DIN OCCIDENT AJUNG IN ISIS SI CUM POATE FI OPRIT ACEST FENOMEN – ANALIZA

Totusi, exista dovezi care arata ca JIHADISTII de la STATUL ISLAMIC  nu s-au tinut de promisiune. In plus, liderii STATULUI ISLAMIC sunt atat de nepriceputi, incat nu ar putea guverna niciodata suficient de bine incat sa le ofere oamenilor locuri de munca, sustin analistii BBC. Cand orasul irakian Sinjar a fost recent recucerit de catre fortele kurde sustinute de Occident, nu mai locuia nimeni acolo. STATUL ISLAMIC i-a terorizat pe localnici, asa ca a ajuns sa conduca un oras fantoma.

Fugi sau tine-ti capul plecat

Sunt si alte motive pentru care STATUL ISLAMIC  va esua in cele din urma. Principiul sau de baza – si anume ca persoanele care nu accepta cerintele religioase islamice merita sa moara – este respins de aproape toata lumea, inclusiv de majoritatea musulmanilor. Pentru membrii unei minoritati care simt ca STATUL ISLAMIC se apropie singura optiune este sa fuga. In ceea ce-i priveste pe musulmanii suniti, ei n-au de ales decat sa-si tina capul plecat si sa respecte regulile aspre ale organizatiei teroriste, cand vine vorba de rugaciuni, vestimentatie sau obiceiuri.

CITESTE SI: SCURT GHID AL RAZBOIULUI DIN SIRIA. ACTORI. CAUZE. (LIPSA DE) SOLUTII – INFOGRAFIE

In ciuda acestor aspecte, JIHADISTII  de la STATUL ISLAMIC se bucura de multe victorii. Asta nu inseamna ca nu au suferit si infrangeri. Fortele aeriene occidentele din Irak si Siria i-au determinat pe extremisti, in mai multe randuri, sa abandoneze teritoriile cucerite. Intre timp, JIHADISTII de la STATUL ISLAMIC  incearca sa-i convinga pe luptatorii straini sa li se alature. Pentru asta, extremistii trebuie sa-i faca pe musulmani sa se simta vulnerabili si instrainati in societatile occidentale.

Armatele straine, inapoi in Orientul Mijlociu

STATUL ISLAMIC mai are inca un obiectiv, unul si mai important: sa atraga armatele occidentale inapoi in Orientul Mijlociu. Doar atunci extremistii vor obtine sprijinul poporului arab, pentru ca vor prezenta trupele straine drept niste imperialisti care incearca sa ocupe teritorii musulmane, arata BBC. Guvernele occidentale ar fi puse in fata unei alegeri atat de bine descrise de titlul unei reviste publicate de al Qaida in 2009: “Ocupatie dezastruoasa sau retragere umilitoare?”.

CITESTE SI: CUM PRODUCE STATUL ISLAMIC (DAESH) MILIARDE DE DOLARI

Fiecare atac asupra unui oras occidental pune si mai multa presiune pe liderii politici sa transforme campania aeriana de lupta impotriva STATULUI ISLAMIC intr-un razboi la sol. Si toata lumea stie, se subliniaza in analiza BBC, ca inca un atentat major pe pamant american aproape sigur va trimite armata SUA direct in capcana JIHADISTILOR de la STATUL ISLAMIC.

Regimurile care isi inspaimanta populatia pot rezista perioade lungi. Dar istoria, de la Uniunea Sovietica la Cambogia, a dovedit ca, in cele din urma, ele se prabusesc. Intrebarea pentru cei care traiesc acum in asa-zisul califat al STATULUI ISLAMIC si pentru occidentalii care vor sa iasa linistiti in oras vineri seara este “Cat va mai dura? Ani sau decenii?”. Intre timp, JIHADISTII STATULUI ISLAMIC continua sa-si numere victoriile.

CITESTE SI: VIDEO. CEL MAI MARE COSMAR AL STATULUI ISLAMIC. ABU AZRAEL, UCIGASUL DE TERORISTI

Sursa text: BBC