De la 1 aprilie se schimba buletinele de identitate

De la 1 aprilie 2014 vor intra in circulatie noile carti electronice de identitate, prevede un proiect de HG al Ministerului Administratiei si Internelor. Acestea vor contine mai multe elemente de particularizare si vor fi mai sigure.

In prezent, datele cu caracter vizibil existente sunt numele si prenumele titularului, sexul, cetatenia, data si locul nasterii titularului, semnatura olografa a a titularului, imaginea faciala, adresa de domiciliu si CNP-ul.

Noile carti de identitate vor contine aceste elemente plus datele din formatul tiparit, cu exceptia semnaturii olografe a titularului, prenumele parintilor titularului, amprentele a doua degete, certificate si certificate calificate si imaginea faciala a titularului.

Citeste si: CARTI DE IDENTITATE ELECTRONICE PENTRU ROMANI, INCEPAND CU DATA DE 1 APRILIE

“Cartea de identitate va avea incorporat un cip cu interfata contact, iar Cartea electronica de identitate (CEI) si Cartea electronica provizorie vor avea incorporate un cip cu dubla interfata, cu contact si contactless. Cip-urile includ microcontrolere integrate, cu capabilitati de procesare criptografica, memorie interna si au implementate intern masuri de protectie avansata impotriva accesului neautorizat si a copierii/alterarii informatiilor continute (…) Asigurarea confidentialitatii datelor transmise/primite intre CEI/CER si cititor se face prin utilizarea metodelor criptografice si/sau a unei infrastructuri de chei publice”, se arata in nota de fundamentare.

Totoda, se mai arata in proiectul MAI, memoria inclusa in cip va avea trei zone: zona de date cu caracter personal, zona de date biometrice (la care accesul se face numai pe baza unor certificate digitale eliberate de statul roman) si zona de certificate si certificate calificate care reprezintă “o carte de identitate” virtuala ce permite identificarea in mediul electronic.

Sursa foto: capital.ro