De la 1 iulie romanii vor CUMPARA MEDICAMENTE cu pana la 25% mai IEFTINE

De la 1 iulie romanii vor plati preturi mai mici la medicamente cu pana la 25%, aceasta valoare urmand a ramane neschimbata timp de 12 luni, anunta reprezentantii ministerului sanatatii, informeaza B1 TV.

Odata cu reglementarile privind noile preturi, vor intra in vigoare si sanctiunile pentru producatorii si distribuitorii, care sunt obligati de acum ca in fiecare an sa-si actualizeze preturile.

Aceasta reglementare are ca scop obtinerea celui mai mic pret la medicamente, din 12 tari europene.

Lista cu pretul final al celor peste 8.000 de medicamente va fi publicata pe site-ul Ministerului Sanatatii și va putea fi consultata de orice pacient care vrea sa știe cat trebuie sa plateasca pentru un produs.

“In situatia in care nu respecta pretul metodologiei de calcul, au posibilitatea sa-l conteste si in 90 de zile sa se hotarasca care este modalitatea pe care dumnealor vor sa mearga mai departe, la ce pret”,a declarat Mihaela Udrea, director la directia politica a medicamentului din Ministerul Sanatatii.

Astfel, de la intrarea in vigoare a listei de preturi producatorii au voie sa conteste tariful stabilit de Ministerul Sanatatii.

Odata contestat pretul , producatorul poate vinde cu pretul lui doar 6 luni de zile , dupa care fie isi retrage produsul de pe piata fie accepta un tarif mult mai mic decat cel impus de ministerul sanatatii.

Cu toate acestea, noile reglementari nu sunt pe placul producatorilor si a distribuitorilor care pana acum au castigat sume uriase de bani pe spatele romanilor, vanzand medicamente cu pana la 25% mai scumpe decat pretul normal.

“Este dreptul autoritatilor sa impuna ce sanctiuni doresc , dar trebuie sa se gandeasca si la urmarile ale acestor modificari”, a afirmat Laurentiu Mihai, președintel al Asociatiei Producatorilor de medicamente generice din Romania.

Amenintarile producatorilor de medicamente nu au nicio sustinere, spun oficialii Ministerului Sanatatii, care deja au solutii ca bolnavii sa nu ramana fara medicamente, daca un producator decide sa retraga produsele de pe piata.

Noile preturi vor fi valabile pana la 1 iulie, 2017 cand va intra in vigoare o noua lista si un nou pret pentru medicamentele comercializate in Romania.

Sursa foto www.libertatea.ro